W XVIII wieku Ranson & Delamain byli dobrze znani i rozpoznawalni jako jeden z wiodących domów koniaku. Jednak pod koniec stulecia wybuchła rewolucja francuska, a to, wraz z wojnami napoleońskimi i blokadą handlową na kontynencie, było czasem prób. Dodaj do tego fakt, że James i jego syn Jacques nie dogadywali się, a scena była dobrze przygotowana jako przepis na katastrofę.

James zmarł w 1800 roku, a skomplikowane francuskie prawa spadkowe (które pozostają niezmienione do dziś!) spowodowały podział firmy między jego siedmioro dzieci. Ten podział nie został naprawiony przez dwie dekady, a ponowne połączenie firmy wraz z dwoma jego kuzynami z rodziny Roullet wymagało wysiłków Anne Philippe Delamain (wnuka Jamesa). Tak więc nazwa domu Cognac ponownie zmieniła się na Roullet & Delamain.

Sprawy potoczyły się nieco spokojniej przez ponad sto lat, aw 1920 roku Jacques i Robert Delamain kupili akcje Roulleta. Wtedy to dom został ostatecznie przemianowany na Delamain & Co. Syn Jacquesa, Jean, dołączył do firmy, a dziś domem kieruje Alan Braastad-Delamain, wnuk Roberta. Dziś dom Cognac jest częścią Jacquesa Bollingera – jednego z najlepszych producentów szampana. 

Delamain jest jednym z niewielu rodzinnych domów koniakowych, które przetrwały do ​​dziś. Prowadzony przez Charlesa Braastada i Patricka Peyrelongue, może Cię zaskoczyć informacja, że ​​dom nie posiada ani jednego metra kwadratowego własnych winnic. Zamiast tego wybierają i kupują tylko najlepsze eaux-de-vie z 

Każdego roku do domu wysyłanych jest około 400 próbek, a po rygorystycznych testach przeprowadzanych przez Charlesa, Patricka i mistrza piwnicy, Domonique Touteau, tylko około 10% z nich uważa się za wystarczająco wysokiej jakości, aby można je było kupić.najlepszego cru regionu, Grande Champagne.

Cóż, w 1920 roku stworzyli dwa ze swoich klasyków koniaku,  Delamain Pale & Dry – elegancki XO i Delamain Tres Venerable . W 1976 roku narodził się Delamain Le Vesper , kolejny XO, który jest naprawdę fantastyczny, pełny, ze znakomicie długim finiszem.

Inną bardzo popularną mieszanką jest Delamain Extra , która jest starsza niż Pale & Dry i Vesper. To bardzo dojrzały, odważny koniak z głębokim bursztynowym blaskiem.

Jak wspomnieliśmy wcześniej, Delemain jest królem specjalności Cognac. Starannie wybierają różne roczniki, aby stworzyć z nich przysmaki z limitowanych edycji (zwykle produkowanych jest tylko 150-220 butelek, co czyni je bardzo poszukiwanymi jako przedmioty kolekcjonerskie). Podobnie jak w przypadku wszystkich koniaków Delamain's, każdy pochodzi z Grande Champagne i są niesamowite roczniki koniaków Millesime Delamain z lat takich jak 1963 , 1966 , 1973 , 1976 , 1977 , 1980 i 1986 .

Delamain to naprawdę wyjątkowy dom. Oprócz koniaków witają również gości w swoim zamku, o ile jest to wcześniej ustalone. Jeśli jesteś w regionie Cognac, jest to naprawdę uczta i prawdziwe odkrycie w czasie. Jest „biblioteczna piwnica”, w której pojedyncze beczki koniaku z lat przechowywane są jako indeks tego wszystkiego, co było używane przez wieki.

Im dalej idziesz po bibliotece, tym koniaki stają się starsze. A jeśli to rzut oka w przeszłość, to starzejąca się piwnica jest być może spojrzeniem w przyszłość. Tutaj wyjątkowe koniaki spokojnie przemijają lata i dekady, zanim pewnego dnia – być może w naszym życiu dla niektórych, a dla innych długo po tym, jak opuściliśmy tę ziemię – zostaną uznane za odpowiednio postarzone do butelkowania i umieszczenia na sprzedaż dla przyszłych pokoleń.

Produkty producenta