VIP

Domaine Alain Cailbourdin Pouilly-Fumé Burgogne  „Jeden z najlepszych producentów Pouilly-Fumé” — Robert Parker

 

Alain Cailbourdin przyjechał do Pouilly-Fumé, aby podczas studiów na uniwersytecie pracować przy żniwach i nigdy nie wyjechał po szaleńczym zakochaniu się w tym pięknym regionie. To było w 1998 roku, kiedy kupił swoją pierwszą działkę o powierzchni 2 ha Silex obciążonego Sauvignon Blanc i oficjalnie założył Domaine Alain Cailbourdin. Od tego czasu jego reputacja gwałtownie wzrosła, ostatecznie osiągając szczyty apelacji z winami o złożoności i intensywnej mineralności. W regionie Pouilly-Fumé pełnym wina przemysłowego o dużej objętości, Alain orzeźwiająco podąża za filozofią wytwarzania tradycyjnego i wysokiej jakości Sauvignon Blanc. Z winnicami położonymi w niektórych z najpopularniejszych, ciężkich sekcji Silex w Pouilly-Fume, ciężko pracuje, aby nie zaciemniać piękna terroir. Każda paczka jest winifikowana osobno, aby mógł mieć maksymalną kontrolę nad jakością każdego rocznika. Wszystkie owoce są zbierane ręcznie, plony są utrzymywane na bardzo niskim poziomie, a do dojrzewania wszystkich win używa się zbiorników ze stali nierdzewnej. Winogrona pochodzące z każdej z parceli są winifikowane i butelkowane oddzielnie - wszystko po to, by zachować i podkreślić indywidualność każdego z siedlisk. Alain Cailbourdin, winiarz z pasją, na pierwszym miejscu stawia dojrzałość i jakość owoców. Tradycyjne metody uprawy i respektowanie środowiska naturalnego, powoduje, że wina Alain’a bardzo mocno osadzone są w krzemiennym terroir Pouilly-Fumé. Wyraziste, mineralne i wybitnie indywidualne. Wina charakteryzują się skoncentrowaniem terroir, które stało się rzadkością w tym regionie, i nie moglibyśmy być szczęśliwsi reprezentując te uczciwe i pyszne wina. Pouilly-Fumé to nazwa pochodzenia wytrawnego białego wina sauvignon blanc, produkowanego w okolicach Pouilly-sur-Loire , w departamencie Nièvre. Pouilly-Fumé jest wytwarzany wyłącznie z sauvignon blanc , rodzaju winorośli, których kiście składają się z małych, jajowatych winogron, ściskanych ze sobą i przypominających małe ptasie jaja. W okresie dojrzewania winogrona te pokrywają się szarym nalotem o kolorze dymu – co wyjaśnia, dlaczego plantatorzy winorośli z Pouilly mówią o „białym dymie”, aby opisać rodzaj winorośli lub wina z niej wykonane. „Fumé” odnosi się również do dymnego bukietu (słynny „ aromat krzemienia z pistoletu ”), nadawany przez winnice terroir w Pouilly-sur-Loire.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz