Feudo Montoni Sicilia debiut w 1469 r., w samym sercu Sycylii, w księstwie Villanova, szlachetna aragońska rodzina Abatellis zbudowała baglio (typowy sycylijski budynek na placu dworskim). Teraz, jak i sześćset lat wcześniej wina Feudo Montoni Sicilia powstają w tych samych piwnicach i na tej samej ziemi. Już w 1595 roku Andrea Bacci, agronom i lekarz papieża Sisto V, na łamach „De Naturali Vinorum Historia”, pierwszego traktatu włoskiej enologii, wychwalał tradycję winiarstwa i jakość produkowanego na tych ziemiach wina. od koniec XIX wieku historię Feudo Montoni połączyła rodzina Sireci, kiedy dziadek Fabio, Rosario, kupił Feudo Montoni, uznając szczególne cechy ziemi i jej bioróżnorodność. Znalazł starożytne winorośle, takie jak Perricone, Nero d'Avola i Catarratto. Szczególnie zakochał się w winach z tych winogron, które prezentują cechy niezwykłej elegancji. Dlatego kupił Feudo Montoni, strażnika tajemnicy. Elio - ojciec Fabia - pod koniec lat 60. przez Mass Selection wyselekcjonował najlepsze rośliny z posiadłości. Następnie zasadził nowe winnice i zmodernizował piwnicę. Elio przekazał swoją pasję i szacunek do natury swojemu synowi Fabio, ucząc go etyki pracy, poświęcenia dla osiągnięcia celu. Praca ta, wykonywana z oddaniem i miłością, staje się „cudowną podróżą” przez życie. Od 30 lat Fabio kontynuuje dzieło swojego dziadka i ojca, pełniąc rolę strażnika pradawnych roślin i ich winogron. Fabio, wiedząc, jak ważna jest jego misja, bada przeszłość, aby spojrzeć w przyszłość. Fabio osobiście uczestniczy w każdym etapie procesu produkcyjnego, od winnicy po piwnicę.

Wina Fabio, "...są bardzo szczególne: mają wdzięk wielkich czerwonych win nie tylko ze względu na swoje strukturalne bogactwo, generalnie coś zwyczajnego, ale ze względu na swoje bogactwo elegancji, stylu i klasy...". Obecnie certyfikowana ekologiczna winiarnia produkuje wiele najbardziej znanych włoskich 100% rodzimych odmian – Perricone, Nerello Mascalese, Catarratto, Grillo, Inzolia i Passito – oprócz najczystszej ekspresji Nero d'Avola. Sireci jest szczególnie dumny z metod uprawy ekologicznej, rzemieślniczych praktyk w piwnicach i odnawialnych źródeł energii, które wdraża i utrzymuje, które, jak mówi, pozwalają zachować naturalny smak i niuanse winogron. „Utrzymujemy winorośl w stylu rustykalnym, dzięki czemu liście mogą swobodnie się wyrażać”, mówi. „Winnice nie są nawożone — kondycjonujemy ziemię, siejąc bób i groch i nie używamy żadnych produktów chemicznych”.Wszystkie operacje w winnicy są wykonywane całkowicie ręcznie, a wyniki mówią same za siebie: dzięki zaangażowaniu rodziny Sireci i dużej wysokości winnic, zmiennym temperaturom, obfitym opadom oraz sąsiednim działkom oliwnym i pszenicznym, wina Feudo Montoni postawiły na swoim miejscu. jeden z najlepszych w regionie.

 

 

 

 

Feudo MontoniNero D'Avola: Vrucara prefiloksera

Feudo Montoni Nero D'Avola: Lagnusa

Feudo Montoni Perricone: del Core

Feudo Montoni Nerello Mascalese Adele

Feudo Montoni Grillo della Timpa

Feudo Montoni Catarratto del Masso

Feudo Montoni Inzolia

Feudo Montoni Passito Rosso

Feudo Montoni Passito Bianco

 

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz