Franz Keller Winery -Kaiserstuhl to pasmo wzgórz w Badenii-Wirtembergii w południowo-zachodnich Niemczech o maksymalnej wysokości 556,6 metra. Jest pochodzenia wulkanicznego i znajduje się w południowo-zachodniej części stanu w hrabstwach Emmendingen i Breisgau-Hochschwarzwald. Winnica powstała z rozwoju firmy prowadzonej przez rodzinę Kellerów. Zamierzeniem było wyprodukowanie win, które będą odpowiednim dodatkiem do potraw regionalnych. Winnicy Franz Keller sięgają czasów rzymskich. Rodzina Keller zawsze przywiązywała wielką wagę do francuskiego stylu życia. A tego można spróbować i doświadczyć w winach Franza Kellera . Pomiędzy aromatami świeżymi i owocowymi można znaleźć również wina złożone i pełne. Winiarnia Franz Keller jest w wyjątkowy sposób połączona, a nawet połączona z naturą . Miejsce przetwarzania winogron oraz piwnica, winoteka i restauracja " KellerWirtschaft "zapewniony bardzo dobry stan dojrzałości i pełny smak winogron. W zależności od rodzaju wina może się ono w pełni rozwinąć podczas leżakowania w beczkach barrique lub innych drewnianych beczkach lub w nowoczesnych zbiornikach stalowych. Filigranowe, eleganckie wina z domuFranz Keller zachwyca zarówno gości, jak i koneserów wina z całego świata. Restauracja należąca do winnicy Franz Keller od 1969 roku konsekwentnie zdobywa gwiazdkę Michelin. Terroir winnic uprawianych przez rodzinę Keller jest predestynowany do produkcji doskonałych win. Położony na północny zachód od Fryburga, między Schwarzwaldem a Wogezami, 16-kilometrowy Kaiserstuhl oferuje idealne warunki mikroklimatyczne do uprawy winorośli. Region jest jednym z najcieplejszych w Niemczech: na wysokości do 600 metrów winorośle cieszą się niemal śródziemnomorskim klimatem. Wysokie na 30 metrów warstwy lessu wapiennego i gliny, które są ułożone na zwietrzałej wulkanicznej glebie winnicy, działają jako doskonałe zbiorniki wody i ciepła. Zapewniają najlepsze warunki dla odmian Chardonnay oraz szarej, białej i pinot noir. Ponieważ skała różni się w zależności od miejsca, winiarnia Franz Kellerbiorąc pod uwagę szeroką gamę wrażeń smakowych. Na przykład skrzypce basowe w gminie Oberbergen z wyższymi, chłodniejszymi lokalizacjami wydobywają bardzo delikatne aromaty, ale z południowymi lokalizacjami w pobliżu wsi dają również silniejsze wrażenia smakowe.  Z kolei samiec w proszku , z dużą zawartością wapna aktywowanego w glebie, w połączeniu z leżakowaniem w tradycyjnych drewnianych beczkach, daje niezwykle świeżą, białą jesień z delikatną, korzenną nutą. A w Kirchbergu w Oberrotweil szczególnie zauważalny jest charakter Bramy Burgundzkiej. Winnica skierowana na południe i południowy zachód jest generalnie chłodniejsza niż na przykład na terenach Schlossberg lub Eichberg. W połączeniu z wulkanicznym żwirem u podnóża zbocza, posadzony tu w 1975 roku Pinot Noir jest raczej w porządku i powściągliwy, nie tracąc nic ze zwykłej burgundzkiej jakości.

 

Weingut Franz Keller Unser Chardonnay und Weissburgunder

Franz Keller Oberbergener Pulverbuck Weissburgunder

Karlheinz Becker Schwarzer Ton Weisserburgunder Trocken

Franz Keller Oberbergener Bassgeige Weissburgunder

Franz Keller Franz Anton Chardonnay

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz