Posiadłość Giol znajduje się w Veneto, coraz ważniejszym regionie winiarskim w północno-wschodnich Włoszech. Został założony w 1427 roku i jest obecnie własnością Vittorio. Ekologiczny od 1987 roku, przywiązuje nieograniczoną wagę do jakości produkowanych przez siebie win. Z historią sięgającą 1427 roku, ta czcigodna stara posiadłość w San Polo di Piave nadal znajduje się w czołówce produkcji wina wysokiej jakości w regionie Piave w północno-wschodnich Włoszech. W rzeczywistości jest to najstarsza udokumentowana winnica we Włoszech. W 1919 r. rodzina Giol po raz pierwszy stała się właścicielami posiadłości, która obejmuje zamek, winnicę i rozległe posiadłości ziemskie obejmujące lasy i oczywiście rozległe winnice. Jako certyfikowana ekologiczna, etyczna i przyjazna dla środowiska winnica produkująca nagradzane wina musujące i niemusujące wyłącznie z winogron uprawianych na swoich historycznych posiadłościach La Bicana, Il Bassonet, Le Gerette i Spiridiona, Giol stara się łączyć najwyższą jakość z największym szacunkiem dla środowiska . Wszystkie 25 hektarów winnic jest uprawianych metodami ekologicznymi od 1986 roku. Winogrona są zbierane w najchłodniejszych godzinach dnia, aby chronić ich naturalny aromat. Gleby są aluwialne i przeważnie żwirowe, o średniej teksturze i dobrej żyzności. Latem klimat oferuje średnie temperatury w ciągu dnia 28-30 stopni, podczas gdy obecność wzgórz przyczynia się do wieczornych wahań temperatury do 18 stopni. Rezultatem są wina o naturalnej kwasowości i świeżości. Rzeczywiście, Vittorio Carraro szczyci się produkcją świeżych, żywych i natychmiast przyjemnych win, które są uczciwymi, uprawianymi na terenie, certyfikowanymi winami ekologicznymiwykonane z wielkim szacunkiem dla środowiska i ludzi, którzy pracują na roli. Giol nie używa herbicydów, ale wzbogaca glebę w materię organiczną, azot i pierwiastki śladowe. Stosują również nawozy roślinne i mineralne, aby uniknąć zanieczyszczenia wód gruntowych i gleby. Zbiór ręczny przeprowadzany jest przy optymalnej dojrzałości technologicznej, rozdrabnianiu-odszypułkowaniu, delikatnym tłoczeniu, osiadaniu na zimno i dodaniu drożdży hodowlanych w celu kontrolowanej fermentacji, po którym następuje rozwałkowanie oraz lekkie klarowanie w celu stabilizacji białek, a następnie ostrożną filtrację. Stosowane są wyłącznie klarowania z pochodnych niezwierzęcych, dzięki czemu wszystkie wina Giol są przyjazne dla wegan i wegetarianjak również organiczne. Wiele win Giol zawiera również bardzo niski poziom siarki, dzięki czemu mają bardziej autentyczny aromat, są przyjemniejsze w smaku i łatwiejsze do strawienia. Wina te znacznie rzadziej wywołują reakcję alergiczną lub nietolerancję.

 

Zobacz więcej: Veneto

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz