Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Hendry Ranch jest własnością rodziny Hendry od 1939 roku; jest to historia historyczna, jeśli chodzi o rodziny winnic Napa, ale należy wziąć pod uwagę, że winnica istnieje na miejscu od 1859 roku – założona przez winiarzy i braci Fredericka i Johna Sigristów. To miejsce jest jedną z wcześniejszych komercyjnych winnic Napa Valley (biorąc pod uwagę, że George Yount założył pierwsze winnice w Napa Valley zimą 1838/1839). Nieruchomość ma fascynującą historię uprawy winorośli, aw następnych latach stała się jedną z największych winnic w Napa (a później domem dla winnicy Sigrist Bros). Na początku lat osiemdziesiątych XIX wieku posiadłość ta była własnością Johna Buhmana (długoletnia rodzina, której spadkobiercy nadal mieszkają w dolinie: odniesienia do winnicy Buhman Estate) i rodaka, George'a Bartha. Ze starych zapisów prasowych Barth brzmi trochę jak postać. Oprócz rancza Sigrist był właścicielem kilku posesji, salonu i hotelu (gdzie utrzymywał ceglane sklepienie służące Niemcom w mieście) i prawie ukończył nowy budynek browaru, który spłonął w 1881 roku. Zadłużony i ścigany przez wierzycieli, wkrótce opuścił rodzinę, opróżnił sejf i na kilka lat opuścił miasto, by wrócić do rodzinnych Niemiec. Podczas jego nieobecności żona ogłosiła bankructwo, a różne posiadłości, które pozostawił, zostały sprzedane – chociaż Barth w końcu wrócił po kilku latach i podjął próby odzyskania swoich starych posiadłości. Pod koniec lat 80. i w latach 90. filoksera zniszczyła pnącza rosnące na ranczo (nie po raz pierwszy filoksera stała się poważnym problemem w Dolinie Napa – ponad 100 lat później w latach 80. i 90. filoksera ponownie zniszczyła znaczna część winorośli doliny. Szybko do przodu dziesięciolecia; George W. Hendry był profesorem agronomii i wykładał zarówno na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley, jak iw Davis. Był człowiekiem o wielu talentach i zainteresowaniach, w tym rolnictwie, fotografii, podróżach i historii. W latach dwudziestych podróżował po świecie studiując, a następnie dokumentując liczne praktyki rolnicze. Później studiował materiały roślinne osadzone w cegłach adobe w starych kalifornijskich budynkach w stylu hiszpańskim – dokumentując wczesne odmiany pszenicy i szkodniki pszenicy w Kalifornii. Opracował także nowe rodzaje upraw, w tym odporny na suszę jęczmień California Mariout (który miał wyższe plony w porównaniu z innymi odmianami) i odmianę Double Dwarf Marlo (odporną na zgniliznę korzeni). A w 1926 roku w grudniowym wydaniu California Historical Society Quarterly ogłoszono, że George W zlokalizował stary znak graniczny, umieszczony w 1773 roku z rozkazu króla Hiszpanii w tym czasie, aby zaznaczyć granicę między górną i dolną Kalifornią lub w rzeczywistości wyznaczając granice między franciszkańskim i dominikańskim obszarem kontroli misji. Krzyż ten postawił franciszkanin Francisco Palao, który był także założycielem Mission Dolores w San Francisco. Do czasu odkrycia George'a ten fizyczny znacznik graniczny zaginął w tykającym zegarze czasu. Dzisiejsza granica Meksyk/USA znajduje się obok Tijuany – około 30 mil na północ od tego pierwotnego znacznika granicy. George W i jego żona Margaret nabyli starą posiadłość Sigrist w 1939 roku – w tym czasie 6-hektarowa część posiadłości była jeszcze obsadzona winoroślą Zinfandel z 1900 roku. Niestety George zmarł niespodziewanie w 1944 roku na atak serca pozostawiając Margaret (zmarła w 1991 roku). ) aby wychować swoich dwóch synów, George'a i Andrew i jednocześnie nadal nadzorować ranczo (winogrona były sprzedawane do winnicy Christian Brothers Winery). George ukończył studia licencjackie i magisterskie na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley i ostatecznie stał się jednym z wiodących światowych projektantów cyklotronów (często używanych w szpitalach do leczenia raka). Pomimo zaangażowania czasowego w projektowanie i pracę z cyklotronami, George przez całe życie był bardzo zaangażowany w ranczo i podjął wczesną decyzję o wyrwaniu pozostałych drzew owocowych i rozpoczęciu sadzenia winogron.

 

Hendry Vineyard znajduje się na północ od dzielnicy Carneros; ich własność ma kilka różnych typów gleb i mikroklimatów. W rezultacie wszystkie części ich winnic są wyznaczane blokowo w oparciu o te cechy. Dzięki temu Hendry może naprawdę mikro zarządzać swoimi winami i produkować rodzaj wina najlepiej dopasowany do specyficznych cech bloku. Na terenie znajdują się 203 ha, z czego 117 jest obsadzone. Winnice są następnie podzielone na 49 unikalnych bloków, z których każdy jest zarządzany i kontrolowany oddzielnie, zarówno w winnicy, jak i w winnicy. Woda jest problemem w tym kawałku doliny, a Hendry ma tendencję do uprawiania na sucho swoich winnic po tym, jak winorośl jest już dobrze ugruntowana, zwykle po 5 lub 6 latach. Jego winnice są niezwykle różnorodne, od chłodniejszych, wilgotniejszych regionów w pobliżu lokalnego potoku po wyższe, suche tereny. George prowadził rejestry opadów deszczu na terenie posiadłości przez ostatnie 50 lat i przeciętnie zauważył, że jego winnica otrzymuje dziś kilka centymetrów więcej deszczu niż wtedy, gdy zaczął to prowadzić. Na przestrzeni lat winogrona z Hendry Ranch zostały zakupione przez wiele znanych winnic, w tym Robert Mondavi (również do użytku w Opus One), Kent Rosenblum, Peter Franus i Genevieve Janssens za jej wina Portfolio i inne. Siostrzeniec George'a, Mike Hendry, nadzoruje zarządzanie winnicami od 2001 roku. Produkuje również bardzo ograniczone wina produkcyjne pod swoją marką Mike & Molly Hendry.

 

Wina + Winiarstwo Ich winnica z przepływem grawitacyjnym o powierzchni 22 000 stóp kwadratowych jest najnowocześniejsza. Intrygująca część wystroju winnicy obejmuje drugie piętro. Drugie piętro owija się wokół otworów szczytów stalowych zbiorników. Zbiorniki są wbudowane w projekt winnicy - eliminując potrzebę wspinania się po drabinach, aby dostać się na szczyt zbiorników lub potrzeby pomostów. Posiadają również własną linię do butelkowania, co sprawia, że ​​jest to bardzo wygodne do butelkowania zarówno własnych win, jak i kilku niestandardowych klientów na miejscu. George przeprowadził testy na swoich starszych Chardonnayach, które były butelkowane z korkami. Zauważył różne stopnie utlenienia każdego z win, a także wpływ na smaki. Innymi słowy, wina te nie starzały się konsekwentnie. Przeprowadził również ślepe testy degustacyjne na niektórych członkach swojego klubu winiarskiego między winami zakręcanymi a winami butelkowanymi z korkami (to samo wino, te same roczniki). Dowiedziawszy się, że większość ludzi wybrała wersje z zakrętką i na podstawie swoich badań starszych chardonnay, teraz rozlewa swoje lżejsze wina białe, Chardonnay i niektóre z jego jaśniejszych czerwonych, z zakrętkami. Zauważył, jak zakrętki utrzymują świeżość wina, zachowują „owocowość i wydłużają okres przydatności do spożycia”. Zapożyczając się z terminologii winnej George podczas robienia wina trzyma trzy „bloki” blisko kamizelki: trzymaj alkohol pod kontrolą, produkuj wytrawne wina – nie słodkie i nie pozwól dębowi przejąć kontroli nad smakami. George jest również pasjonatem tego, jak wino powinno łączyć się z jedzeniem i przedstawia sugestie dotyczące łączenia dla każdego z win, które skosztujesz. Jeśli Twoja wycieczka jest bliżej pory lunchu, możesz poczuć się dość głodny, po prostu słuchając jego rad dotyczących parowania, a on niezmiennie poleci pobliską restaurację La Taquiza. George uprawia Albariño, hiszpańską odmianę bardzo rzadką w Dolinie Napa (tylko kilku producentów produkuje wino z tej odmiany w okolicy). Jest to odmiana, która rośnie w chłodniejszych regionach przybrzeżnych południowo-zachodniej Hiszpanii, a chłodniejsza południowa część Napy jest idealnym miejscem do uprawy tego winogrona. Jest to wino o lżejszym stylu, które jest dość bogate w kwas. Na podniebieniu zazwyczaj widać nuty kwiatu cytrusów i pomelo; to wino będzie dobrze komponować się z różnymi owocami morza, zwłaszcza ze skorupiakami. George używa tego wina również do robienia dressingów do sałatek (składniki: wino Albariño, oliwa z oliwek i odrobina cytryny). Ciekawym porównaniem jest jego niedębowe Chardonnay i jego sfermentowane w beczce Chardonnay. Dość łatwo zauważyć różnice kolorystyczne między dwoma winami, a aromaty i smaki są wyraźnie różne. Nie dębowe Chardonnay jest prawdziwą odmianą tego winogrona, podczas gdy wersja dębowa zapewnia bardziej zaokrąglone usta i dodatkowe smaki nadawane dębowi, w tym orzechowe, migdałowe i pikantne nuty korzenne. Zwykle nie pijemy dużo Pinot Noir, ale Pinot Noir George'a jest całkiem atrakcyjny. Z tą różnorodnością zgadza się on z teorią „mniej znaczy więcej”, ponieważ to wino wykazuje mniejszą intensywność, ale raczej szerszą gamę smaków lub, jak mówi: „Staram się, aby Pinot Noir był złożony, a nie macho”! Wino to było fermentowane przy użyciu dzikich drożdży. Hendry Pinot Noir z 2006 roku ma elegancki nos z nutami lekko pieczonej wiśni i przypraw do pieczenia. To bardzo dobrze zbalansowane wino o długim finiszu. Wiele win jest oznaczonych konkretnym numerem bloku i zawiera owoce tylko z tego konkretnego bloku. Dzięki 11 odmianom sadzonym na miejscu Hendry tworzy różnorodne wina. Inne wyróżniające się produkty to Primitivo, kilka Zinfandelów i klonów butelkowanych z odpowiednimi nazwami bloków źródłowych, mieszanka Bordeaux i ich „największe wino”, Cabernet Sauvignon. Wszystkie ich wina są wyjątkowe w rozsądnej cenie jak na standardy Napa.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz