Kumeu River Kumeu  New Zealand założona w 1944 roku przez Micka Brajkovicha, żonę Katé i syna Maté, Kumeu River była jednym z pierwszych pionierów w Auckland w Nowej Zelandii, dzięki czemu zyskała reputację światowej klasy regionu winiarskiego. Wciąż należąca i zarządzana przez rodzinę firma Kumeu River nadal wyznacza nowe granice: winiarz Michael Brajkovich został pierwszym nowozelandzkim członkiem prestiżowego Instytutu Mistrzów Wina w Londynie i od blisko 20 lat testuje i promuje zamknięcia nakręcane. Historia Kumeu River Wines miała miejsce sponad pół wieku temu, kiedy pierwsze pokolenie rodziny Brajkovich przybyło do Nowej Zelandii. W 1938 r. Maté Brajkovich wyemigrował z matką Katé i dwiema siostrami, Frances i Nevenką, z Dalmacji w południowo-zachodniej Chorwacji do Nowej Zelandii. Jego ojciec, Mick, był tam już od roku, pracując na północnych polach gumy Kauri. Po kilku latach edukacji publicznej które pozwoliły mu nauczyć się dobrze angielskiego, Mateusz pozostawił szkołę i dołączył do swojego ojca, kopiącego gumę Kauri. Dwa lata później rodzina przeniosła się na farmę mleczną, a następnie do Henderson w West Auckland, gdzie pracowali w sadach i winnicach. Do 1944 roku zaoszczędzili wystarczająco dużo pieniędzy, aby kupić ziemię w Kumeu. Chociaż na ich nowej gospodarce produkowano już małą winnicę, główną działalnością było rolnictwo mieszane; więc przez pierwsze kilka lat Mick, Katé i Mate uprawiali owoce i warzywa oraz hodowali krowy mleczne. W Dalmacji wiele rodzin wytwarzało wino na własny użytek z własnych winorośli; to samo wydawało się naturalne w Nowej Zelandii. Ziemia była tak dobrze przystosowana do uprawy winogron, że produkcja wina w Kumeu River znacznie przekroczyła konsumpcję domową, a Brajkovichowie zaczęli produkować wino komercyjnie. Mick zmarł w 1949 roku wtedy winnicą zajęli się Mate z Katéc i rozbudowywali rodzinny biznes, który stał się znany jako Winnice San Marino. Wytwarzali wytrawne czerwone wino stołowe w stylu preferowanym do codziennego picia w Europie, które szybko zyskało popularność w kręgach literackich i uniwersyteckich Auckland. W latach 1957 Maté poznał swoją żonę Melbę Sutich, której dziadkowie również wyemigrowali z Chorwacji do Nowej Zelandii. Mate i Melba pobrali się w 1958 roku, a wraz z rozwojem winnicy także rozwijała się rodzina. Michael urodził się w 1960 r., następnie Marijana w 1961 r., Mediolan w 1963 r. i Paul w 1967 r. Dla dzieci wychowanie w winnicy ustanowiło mocny fundament wiedzy i umiejętności branżowych, które przeniosą winnicę na nowy poziom sukcesu W nadchodzących latach. Duże zmiany nastąpiły w 1979 roku który był przełomowy dla rzeki Kumeu, kiedy Brajkovichowie odeszli od odmian mieszańcowych używanych do produkcji wzmocnionych i podstawowych win czerwonych i białych na rzecz obecnie powszechnych, ale wtedy nietypowych odmian, takich jak Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir i Merlota. Michael, Milan i Paul bardziej zaangażowali się w rodzinny biznes w latach 80., Brajkovichowie nadal skupiali się na jakości i reputacji; winnica zmieniła nazwę na Kumeu River Wines w 1986 roku i zaczęła produkować Chardonnay w stylu inspirowanym Burgundią, który zawierał rodzime drożdże, przedłużone starzenie osadu i fermentację malolaktyczną. W rezultacie powstała seria win, które są innowacyjne, wyróżniające się i niepowtarzalne zarówno pod względem stylu, jak i jakości dla Nowej Zelandii. Obecnie Kumeu River produkuje 250 000 butelek rocznie z 30 hektarów (74 akrów) winnic w Kumeu. Kumeu River Wines obejmuje 30 hektarów winnic, które są głównie glebami gliniastymi pokrywającymi podstawę z piaskowca. Te rodzaje gleby zatrzymują wystarczającą ilość wody na głębokości, nawet w miesiącach letnich, aby zapewnić, że głębokie korzenie winorośli nadal nawadniają winorośl bez nadmiernego wigoru. Dlatego winnica nie wymaga nawadniania, co jest czynnikiem krytycznym dla jakości winogron z rzeki Kumeu. Winnice są szkolone na kratce „Lyre”, aby pomóc zoptymalizować ekspozycję na światło i zwiększyć dojrzałość i jakość winogron. Jednym z wyróżników win Kumeu River jest to, że wszystkie winogrona są zbierane ręcznie. Daje to możliwość ręcznego usuwania winogron niespełniających norm; rezultatem jest plon netto winogron czysto wysokiej jakości. Krytycy James Suckling i Nick Stock przyznali doskonałą ocenę winnicy Chardonnay Maté's 2020. To dopiero drugie nowozelandzkie wino, które otrzymało 100/100 od JamesSuckling.com

 

100 punktów – Kumeu River Maté's Vineyard Chardonnay 2020

 

" Nie będziemy się tego wstydzić. Właśnie przyznaliśmy doskonałą ocenę nowozelandzkiemu chardonnayowi – Kumeu River Chardonnay Kumeu Mate's Vineyard 2020. Zarówno redaktor naczelny Nick Stock, jak i ja od lat mówimy, że chardonnay z Nowej Zelandii jest niesamowite, a doskonałe wino w

końcu dotarło.  Ustanowiły standard dla nowozelandzkich chardonnay” – powiedział Nick, który zachwycał się wszystkimi Chardonnay z rzeki Kumeu 2020, które ocenił w zeszłym tygodniu. „Przyglądamy się najlepszemu zestawowi wydań w historii tej winnicy. Rodzina Brajkovich produkuje wina, a Michael Brajkovich jest winiarzem i niestrudzenie szuka jakości”.

 

Nasze 2020 Kumeu Jedynka Vineyard Chardonnays są teraz wszystkie wyprzedane. Te wina są nadal dostępne w wybranych sklepach. Aby uzyskać pierwszy dostęp do naszych win, możesz zarejestrować się w https://www.wina-bachus.pl/logowanie?back=identity

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz