Domaine Laroche Bourgogne zalicza się do najbardziej rozwojowych winnic w regionie Chablis. Ciekawostką firmy jest to, że siedziba firmy mieści się w IX  wiecznym monastyrze Obediencerie. Laroch był jednym z pierwszych w Chablis który zastosował drewniane beczki w procesie produkcji. Michel Laroche, dzisiejszy właściciel firmy z ponad stuletnią historią, jest najbardziej rozpoznawalną winnicą w apelacji. Firma posiada obecnie ok. 100 ha winnic, z czego niespełna 6 w grands crus (głównie Blanchots, ale też nieco ponad hektar Les Clos i skrawek Bougros) i 30 ha w różnych premiers. Zbiory są późne, tłoczenie bardzo delikatne, a fermentacja powolna i w dużej mierze oparta na rdzennych drożdżach. Droższe wina mają zwykle kontakt z baryłkami, choć użycie nowego dębu jest mocno ograniczone. Laroche słynie z bardzo rygorystycznego procesu produkcji, dzięki czemu wina wyróżniają się stylem, elegancją i wyraźnym, owocowym smakiem. Swoich nabywców wina Laroche znajduje na cały świecie – jest to zasługa nie tylko niezwykle dynamicznej polityki, ale również bardzo korzystnego stosunku ceny wina do jego jakości. Domaine Laroche jest bezpośrednio związany z historią Chablis. Jeden z najbardziej szanowanych i największych właścicieli winnic Grand Cru Chablis Domaine Laroche wśród najlepszych crus. Jej siedziba, Obédiencerie z Chablis, ujawnia dziedzictwo sięgające średniowiecza, kiedy to Kanonicy św. Marcina z Tours produkowali wino. Relikwie św. Marcina przez dziesięć lat były ukryte w Obédiencerie. To wyjątkowe świadectwo jest bardzo żywe: Domaine Laroche nadal opracowuje i postarza swoje Premiery i Grands Crus w tych historycznych piwnicach. Jej wina to świadectwo 1000 lat historii! Filozofia Laroche opiera się na szczególnej dbałości o terroir, aby każdy z nich wyrażał w szkle swoje własne, szczególne cechy. Znaczenie równowagi ekologicznej ma kluczowe znaczenie dla zachowania dziedzictwa winnicy i sprzyjania jej trwałości. Poszanowanie gleby, pracowników winorośli i środowiska to główne zobowiązania Laroche. Jak wszystkie białe burgundy, w Chablis uprawia się tylko winogrona Chardonnay. Region znajduje się w najbardziej wysuniętej na północ części Burgundii, oddzielonej od Côte d'Or wzgórzami Morvan i bliżej szerokości geograficznej Szampanii niż reszty Burgundii. Grand cru i premier cru winnic Chablis Chardonnay są sadzone głównie na unikalnej glebie regionu kimerydgijskiej — mieszance gliny, kredy i skamieniałych muszli ostryg — znanej z produkcji chrupiących, mineralnych, precyzyjnych i eleganckich win, które stały się cenione na całym świecie. Michel Laroche z pasją wierzy, że najlepsze wino można wyprodukować tylko z najlepszych winogron. Jego podejście do uprawy winorośli polega na stworzeniu optymalnych warunków do uzyskania owoców najwyższej jakości — czystość i typowość to sedno filozofii Domaine Laroche. Grégory Viennois, dyrektor techniczny wszystkich posiadłości Laroche, wraz ze swoim zespołem, podziela ten pogląd, pracując w zgodzie z naturą, zachęcając do niskich plonów i naturalnej ekologii, aby produkować owoce, które są wierne pochodzeniu winnicy. Winery Domaine Laroche opiera się na jednoosobowych działkach, co oznacza, że ​​jedna osoba jest w pełni odpowiedzialna za opiekę nad pojedynczą działką winnicy, od przycinania, kondycjonowania gleby i kontroli plonów po sortowanie zbiorów. Domaine Laroche jest obecnie w trakcie aktywnej konwersji na ekologiczną uprawę winorośli.

Produkty producenta