Masi Agricola - Masi Valpolicella zalicza się do liderów wina w regione Valpolicella i jest jedną z najważniejszych winnic win z Werony, w szczególności wina Amarone. Z 16 milionami butelek produkowanych wina Valpolicella każdego roku, jest to jedna z największych w Valpolicella. Masi Valpolicella nadal jest firmą rodzinną, należącą do rodziny Boscaini utrzymując nowoczesny wizerunek. Winnica Masi produkuje wino od końca XVIII wieku. Masi było nazwą pierwszej winnicy. Dziś Masi Agricola posiada i prowadzi setki akrów winnic, nie tylko w Valpolicella, ale we wszystkich regionach winiarskich wokół Werony i kilku winnicach w Argentynie, gdzie po serii prób udało im się posadzić w Weronie szczepy winogron, Corvina w w szczególności w celu stworzenia win o międzynarodowym stylu przy użyciu najbardziej tradycyjnych winogron Valpolicella. W rzeczywistości, pomimo długiej tradycji, Masi wkłada wiele energii i wysiłków w badania naukowe i rozwój technologii stosowanych w uprawie winorośli i enologii z ważną współpracą z wydziałami agronomicznymi różnych uniwersytetów i instytutów naukowo-badawczych. Masi sfinansował badania nad DNA Corvina, które odkryły złożony mechanizm wywołujący rozwój substancji aromatycznych podczas suszenia (Appassimento) do produkcji Amarone. Koncentracja na badaniach i rozwoju dotyczyła tradycyjnych produktów, które zostały stworzone w celu stworzenia Masi Technical Group, zespołu agronomów, producentów wina itp., Którzy współpracują przy tworzeniu słynnych win Masi. Piwnica Wina Masi jest niewątpliwie jedną z najpiękniejszych i najbardziej spektakularnych na świecie. Został zbudowany pod historyczną siedzibą firmy, w Gargagnago, na terytorium SantAmbrogio di Valpolicella, jednej z pięciu wiosek, które stanowią Valpolicella Classica, historyczny obszar produkcji Wina Amarone. Jest to naprawdę wyjątkowe miejsce, gdzie wraz z nieskończoną liczbą beczek każdej wielkości i materiału, butelkami wielkich roczników, weteranami fermentacji, eksponowane są dzieła sztuki i instalacje architektoniczne, które sprawiają, że ta piwnica jest prawdziwym muzeum wina. Z pierwotnej willi wina piwnica Masi rozciąga się pod ziemią na wielu poziomach, które nie zmieniają krajobrazu terytorium. Nadal na parterze znajduje się jedno z wielu centrów suszenia winogron dla win Recioto i win Amarone. Appassimento (proces suszenia) odbywa się na wyspach, tradycyjnych regałach wykonanych z trzciny rzecznej, ale w całkowicie sterowanym komputerowo środowisku, które dzięki bazie danych i oprogramowaniu komputerowemu odtwarza ten sam zakres temperaturowy, wilgotność i wentylację rejestrowane przez lata wielkich roczników Wina Amarone.

Produkty producenta