Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Siedem grands crus i trzy premiers crus Oliviera Bernsteina zawierają bogactwo starych winorośli, które mają fundamentalne znaczenie dla jakości jego win. Wszystkie działki winnicy Bernstein, z wyjątkiem jednej, mają co najmniej 40 lat; większość ma od 60 do 80 lat. Oficjalnie działając ze statusem negocjanta, Olivier i jego zespół biorą odpowiedzialność za pracę winnic na swoich działkach. „Uprawa winorośli jest podstawą wszystkiego. Aby uzyskać winogrona o doskonałej jakości i doskonałym zdrowiu, praca w winnicy jest absolutnie fundamentalna — i nie żałuje. Nie da się zrobić dobrego wina bez wspaniałego grona”, wyjaśnia Olivier. Urodzony w Touraine w rodzinie, w której dobry smak, wyczucie niuansów, talent do wykonawstwa i odmienność zawsze były silnymi wartościami, Olivier Bernstein był otoczony muzyką klasyczną podczas dorastania. Dziadek Oliviera założył wydawnictwo muzyczne Bärenreiter, które jest standardem branżowym dla dzieł Mozarta, Bacha, Schuberta i Haydna. Jego rodzice kierowali publikacją kilku dużych wytwórni muzyki klasycznej, które są warunkiem sine qua non dla najbardziej wymagających melomanów. Sam Olivier był w trakcie kariery w międzynarodowym zarządzaniu w TGV, podróżując po świecie dla przemysłu kolejowego, kiedy „kultura smaku”, w której się wychował, w końcu go dopadła. Gdziekolwiek się znalazł – w Azji, Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Europie – wino było łącznikiem z ojczyzną i rozwijającą się pasją. Wolny czas Olivier poświęcał na zwiedzanie winnic, spotkania z winiarzami, pracę przy zbiorach, udział w produkcji wina. W końcu, zdając sobie sprawę, że jego życie miało zmienić trajektorię, uzyskał dyplom z uprawy winorośli i enologii w Beaune. Winiarstwo staje się zawodem w 2002 roku, w wieku 35 lat, Olivier zrealizował swoje marzenie o zostaniu winiarzem. Kupił opuszczony Mas (dosłownie „dom wiejski”) i wybrał osiem hektarów (19,77 akrów) starych winorośli w Roussillon na południu Francji. Aby stworzyć Mas de la Devèze, Olivier kupił traktor i sam wykonał całą pracę, ucząc się przez działanie. Jego niewielka produkcja zachwyciła niektóre z najlepszych restauracji we Francji – Pierre Gagnaire, Marc Veyrat, Lasserre, Le Meurice, Taillevent, Ledoyen, Le Crillon – i szybko się wyprzedała. Pracując przez dobrych importerów, Le Mas de la Devèze szybko ugruntowała swoją pozycję na pięciu kontynentach. Olivier spędził następne pięć lat doskonaląc swoje metody w swoim nowym zawodzie — vigneron. Pozostaje przywiązany do wartości, które on (i jego rodzina) uważa za najważniejsze: ciężka praca, nieustający rygor i kreatywność. „Zostać winiarzem z wyboru, a nie z powodu rodzinnych oczekiwań, jest wyjątkową – i wyzwalającą – pozycją”, mówi Olivier, którego pasja doprowadziła go do całkowitej zmiany kariery i nowego życia w winnicach. Powrót do swojej pierwszej miłości: Burgundii chęć ponownego podjęcia pracy z Pinot Noir była zbyt silna, by się jej oprzeć. Olivier nigdy nie zapomniał swojego krótkiego pobytu z Henri Jayerem podczas winifikacji rocznika 2002. Jego rozległa znajomość Burgundii i tamtejszych winiarzy — w ciągu ostatnich 10 lat regularnie degustował w tak prestiżowych posiadłościach jak Domaine de la Romanée-Conti, Bernard Dugat-Py, Armand Rousseau, Emmanuel Rouget, G. Roumier, Anne Gros, Jean François Coche-Dury, Jean Marie Raveneau — umożliwili Olivierowi powrót do swojej pierwszej miłości: Burgundii. W 2007 roku Olivier stworzył négociant house, który nosi jego imię i produkuje wyłącznie bardzo małe ilości bardzo wysokiej jakości premier i grands crus. Olivier ściśle współpracuje z wybranymi hodowcami bardzo starych winorośli; on i jego zespół zarządzają uprawą winorośli w każdym klimacie. W 2012 roku udało mu się zakupić — cudowną okazję i rzadko spotykany w Burgundii — winorośl Mazi-Chambertin Grand Cru i Gevrey-Chambertin Premier Cru Les Champeaux, z którymi współpracował przy kilku rocznikach.

 

Olivier Bernstein Bonnes-Mares Grand Cru

Olivier Bernstein Chambertin Clos-de-Bèze Grand Cru

Olivier Bernstein Grand Cru . z Chambertin

Olivier Bernstein Chambolle-Musigny 1er Cru “Les Lavrottes”

Olivier Bernstein Charmes-Chambertin Grand Cru

Olivier Bernstein Clos de la Roche Grand Cru

Olivier Bernstein Clos de Vougeot Grand Cru

Olivier Bernstein Corton-Charlemagne

Olivier Bernstein Gevrey-Chambertin 1er Cru „Les Cazetiers”

Olivier Bernstein Gevrey-Chambertin 1er Cru “Les Champeaux”

Olivier Bernstein Mazis-Chambertin Grand Cru

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz