Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

W 1926 Jolivet Family – ojciec Louis, syn Lucien – wkroczył w świat wina. Data ta wyznacza założenie firmy zajmującej się handlem winem Jolivet and Son. Do tego czasu Louis i Lucien przeszli po sobie jako mistrzowie piwnic w Château de Tracy, który znajduje się w apelacji Pouilly Fumé we francuskiej Dolinie Loary. Louis i Lucien wybierali winogrona, kupowali luzem oraz butelkowali i sprzedawali wina na obszarze Sancerre. W 1982 roku Jacques, syn Luciena, założył własną firmę dystrybucyjną napojów: Les Grands Vins du Val de Loire. Jako zapalony mistrz wina zachęca swojego najstarszego syna, 22-letniego Pascala, do pracy jako agent sprzedaży w domu szampana Maison Pommery. Obecnie Pascal nadal reprezentuje Maison Pommery. W tym samym roku Jacques prosi Pascala o prowadzenie Les Grands Vins du Val de Loire. W 1986 roku Gérard Boyer – bliski przyjaciel Pascala i jeden z jego pierwszych klientów jako trzygwiazdkowy szef kuchni restauracji les Crayères w Reims w Szampanii – zachęca Pascala do założenia własnej marki wina pod własnym nazwiskiem.

 

W 1987 roku Pascal jako mazak i handlarz win tworzy markę "Pascal Jolivet". Aby ułatwić ten rozwój i produkować własną gamę win, Pascal buduje w 1990 roku zupełnie nową winiarnię. Zainspirowana tak dobrze znanymi mu obiektami Champenois, piwnica winiarska Jolivet w Sancerre jest wyposażona w zbiorniki ze stali nierdzewnej z kontrolowaną temperaturą; obiekty są najnowocześniejsze. W 1990 roku Pascal Jolivet nie posiada jeszcze winorośli. Jednak wbrew ówczesnym praktykom winiarskim, ale nieodłącznym elementem jego dążenia do wprowadzenia własnego stylu opartego w 100% na rodzimych drożdżach i naturalnych procesach winiarskich, w 1991 roku mianuje Jean Luc Soty, młodego enologa. W 1993 roku Jacques Jolivet sugeruje Pascalowi nabycie od swoich kuzynów pięknej winnicy o powierzchni sześciu hektarów (15 akrów), która znajduje się w największych terroirach Bué en Sancerre: Le Chêne Marchand, le Grand Chemarin i la Plante des Près. I tak narodziło się Domaine Pascal Jolivet! W 1995 roku w Tracy-sur-Loire zakupiono pierwszą winnicę Pouilly Fumé o powierzchni 6,5 ha (16 akrów). Relacja z roczników Jolivet Sancerre z lat 1995 i 1996. Magazyn Wine Spectator dwukrotnie umieszcza białe Sancerre Pascala Joliveta wśród 100 najlepszych win roku, co jest niezwykłym osiągnięciem.

 

Zachęcony tymi sukcesami, w 2000 roku zbudowano nową piwnicę, wykorzystując naturalne efekty grawitacji od zbioru winogron do butelkowania wina.Posiadłość nadal się powiększała. Dziś obejmuje 120 hektarów między Sancerre i Pouilly Fumé, 60 hektarów w Turenii dla "Postawy". Te 120 hektarów produkuje 80% całej domeny; 20% pochodzi od wiernych hodowców lojalnych wobec Pascala Joliveta od lat 80-tych. Przez lata Pascal wypracował swój własny, bardzo rozpoznawalny, czysty i elegancki styl win. Pascal praktykuje biodynamiczną produkcję wina, która w kategoriach uprawy winorośli postrzega farmę jako spójny, połączony system życia; takie praktyki rozciągają się od winnicy po ostrożne obchodzenie się z owocami po zbiorach w winnicy. W winnicy Jolivet po zbiorach winifikacja zaczyna się od osiadania lekkiego moszczu, po którym następuje fermentacja soku z miejscowymi drożdżami; następne dojrzewanie na osadzie osadowym ma fundamentalne znaczenie dla koncentracji i złożoności wszystkich win Jolivet. Proces jest niezwykle naturalny, a powolna fermentacja odżywia i trwale stabilizuje wina przy użyciu bardzo niskiego poziomu siarki.

 

Na przestrzeni lat wyjątkowość win Jolivet wynika z nieustannej dbałości o szczegóły. W 2013 roku, po odejściu Jeana Luca Soty (wrócił do swojej rodziny w Macon i pracuje teraz w laboratorium), Pascal zatrudnia młodą i utalentowaną enolog, Valentinę Buoso, która przeprowadziła dogłębne badania nad rodzimymi drożdżami. Poprzez taką pracę Pascal dąży do uwydatnienia owocowego charakteru swoich win, a także ich elegancji i precyzji. Inicjatywa zakończyła się sukcesem. Valentina wykonała niesamowitą pracę od swojego pierwszego rocznika w 2013 roku. Wino Sancerre jest niezwykle czyste i wyrafinowane o bardzo chwalonym, subtelnym charakterze. Wina Jolivet's Pouilly Fumé, w przeciwieństwie do Sancerre, są pełne i bogate w charakterze. Zarówno Sancerre, jak i Pouilly Fumé są żywe i dobrze zintegrowane. W 2016 roku, kontynuując dążenie do osiągnięcia najwyższej autentyczności swoich win, Pascal rozpoczyna współpracę z rodziną Dauny. Benoit Dauny, pionier w uprawie winorośli ekologicznych od 1966 roku, sprawuje nadzór nad 50 hektarami Domaine przez Pascala, który opiera się na swoim 50-letnim doświadczeniu w uprawie organicznej. Odtąd domena będzie produkować ekologiczne winogrona.

 

 „Tworzenie wina to świetny sposób na bycie kreatywnym, rodzaj sztuki, która prosi nas o słuchanie matki natury, aby lepiej postrzegać i rozumieć jej przesłanie. Magia dzieje się, gdy winogrona zamieniają się w sok, a następnie w wino i przywracają terroir jego szlachetność”. Mówi Pascal Jolivet

Produkty producenta