Dom Pascala Joliveta powstał w 1987 roku i jest jedną z najbardziej dynamicznych domen we francuskiej dolinie Loary. Domena z siedzibą w Sancerre posiada obecnie ponad 120 akrów najlepszych winnic rozrzuconych po miejscowościach Sancerre i Pouilly-Fumé. Domeny uzupełniają posiadłości z dodatkowymi owocami pochodzącymi z niektórych głównych regionów regionu, w tym „les Caillotes”, „le Chêne Marchand”, „les Terres Blanches”, „les Griottes” i „le Clos du Roy”.Pascal Jolivet jest jednym z najmłodszych i zarazem najdynamiczniej rozwijających się producentów win w dolinie Loary. Filozofią domu Joliveta jest pozwolić naturze by wino powstające ze zrodzonych przez nią gron zawsze spełniało warunek trzech cech - elegancja, finezja, równowaga". Niewątpliwie założenie to przyczyniło się do sukcesu win Sancerre i wina Pouilly Fume, otrzymujące wielokrotnie wysokie noty w opiniotwórczym magazynie Wine Spectator. Ich obecność w restauracjach wyróżnionych trzema gwiazdkami przez przewodnik Michelin, potwierdza wiodącą pozycję Pascala Jolveta wśród znakomitych białych win z doliny Loary. Wina Sancerre pochodzą z trzech rodzajów gleby: gliny, wapienia i krzemienia. Wina Sancerre są bardziej kwiatowe i eleganckie niż wina tego samego rodzaju w innych regionach. Wina Pouilly Fumé pochodzą z obszaru położonego na prawym (północnym) brzegu Loary, który oferuje dużą różnorodność podglebia z epoki lodowcowej. Wina Pouilly Fume posiadają charakterystyczne, delikatne aromaty (pierre à fusil) i są nieco bardziej okrągłe i bardziej kremowe niż wina Sancerre. Te ostatnie, wyhodowane na lewym (południowym) brzegu Loary, wykazują więcej aromatów kwiatowych i są suche jak kość. Pascal Jolivet Wina produkuje również wino o nazwie Attitude, Sauvignon Blanc produkowane na pojedynczej działce o powierzchni 57 akrów położonej na zachód od Sancerre w Touraine. Winorośl jest osiedlona w dwóch odrębnych terroirach: Chémery, z wapiennymi glebami i Anger sur Cher, z piaszczystymi glebami. Gama win Attitude obejmuje również Pinot Noir i Rosé; ten ostatni jest mieszanką jednej trzeciej Pinot Noir, jednej trzeciej Gamay i jednej trzeciej Cabernet. Podsumowując, Attitude Trio jest produkowane z taką samą filozofią, dbałością i skupieniem, jak wszystkie wina Pascala Joliveta. Pascal Jolivet jest zwolennikiem naturalnego wina i praktykuje przyjazne środowisku techniki zarówno w winnicy, jak i piwnicy. Filozofia osiedla polega na tym, aby pozwolić naturze obrać jak najwięcej. Soki są fermentowane dzikimi drożdżami w zbiornikach ze stali nierdzewnej z termoregulacją. Valentina Buoso jest nowym winiarzem Pascala Joliveta i nadal spełnia filozofię i praktyki Pascala Joliveta.

Produkty producenta