Winnice Piattelli położone są u podnóża Andów. Prowadzone przez głównego winiarza Valerię Antolin, wina są produkowane dzięki jej pasji dążeniu do perfekcji. Ich winiarnia grawitacyjna w Cafayate jest jednym z niewielu systemów winifikacji grawitacyjnej w Argentynie, honorując ich zaangażowanie w zrównoważone praktyki. Winnice Piattelli prowadzą zrównoważone rolnictwo, a ich winnice Mendoza posiadają certyfikat USDA. Ich winogrona są uprawiane w suchym, czystym powietrzu, krystalicznie czystej wodzie i bogatej w składniki odżywcze glebie, a nagradzane wina są tworzone z mądrością, precyzją i miłością. Cafayate to region winiarski w północno-zachodniej Argentynie, będący częścią regionu winiarskiego Doliny Calchaqui. Obszar winiarski Cafayate to jedno z najwyżej położonych miejsc na świecie, które nadaje się do uprawy winorośli, ponieważ większość winnic w regionie znajduje się na wysokości 1700 m n.p.m. Wysokość wpływa zarówno na klimat, jak i na terroir, co sprawia, że ​​obszar ten nadaje się do uprawy winorośli. Wina z wina Cafayate są prawdopodobnie jednymi z najlepszych produkowanych w Argentynie; Torrontes Rioja i Malbec to najpopularniejsze i wysokiej jakości odmiany z Cafayate. Otoczony magicznymi dolinami Calchaquí, z dramatycznymi krajobrazami pustynnymi i górskimi, region winiarski Cafayate jest doskonałym miejscem, aby cieszyć się przyrodą i skosztować niesamowitego wina. Argentyńskie prawo regulujące nazwę pochodzenia zostało po raz pierwszy ustanowione w latach 80. XX wieku, a następnie zmodyfikowane w 1999 r. Na dzień dzisiejszy podregion Cafayate, będący częścią regionu winiarskiego Salta , posiada oznaczenie GI (oznaczenie geograficzne). W ten sposób łatwiej jest wiedzieć, skąd pochodzą winogrona, a ich pochodzenie należy zweryfikować i podać na butelce. Region winiarski Cafayate znajduje się na równiku, ale dzięki doskonałej mieszance i równowadze klimatu i gleby uprawa winorośli jest bardzo udanym biznesem. Ze względu na wysokość różnice temperatur w ciągu dnia i nocy są bardzo duże; na przykład w okresie wegetacji różnica wynosi mniej więcej około 15°C. Zimną nocną temperaturę napędzają wiatry z pobliskich Andów. W ciągu dnia klimat jest głównie pustynny z bardzo małą ilością opadów i niską wilgotnością. Gleby w regionie winiarskim Cafayate składa się głównie z wolnych odprowadzanie piaszczystych glin. Gleby są naturalnie bardzo suche ze względu na ekstremalne warunki klimatyczne; prowadzi to do niższej produkcji winogron z ogólną zmniejszoną wydajnością. Winnice uprawiane w tego typu terroir produkują bardzo skoncentrowane winogrona o grubszej skórce, które dają mocniejsze wina. Terroir w regionie winiarskim Cafayate jest szczególnie odpowiednia dla uprawy winogron Torrontes, co skutkuje owoców przodu i ostre białego wina. Z odmian czerwonych winogrona Malbec, Cabernet Sauvignon i Tannat dają pełne treściwe wina czerwone o bogatej, złożonej strukturze.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz