Podere Giodo Brunello di Montalcino Tuscany - Giodo (skrót imion jego rodziców, Giovanna i Donatello) to osobisty projekt, który Carlo uruchomił w Montalcino w 2000 roku. Po latach badań znalazł to, co uważa za idealne miejsce, między Sant'Angelo in Colle i Sant'Antimo, i miał wielkie szczęście poskładać w całość swoją posiadłość o powierzchni 6 ha (15 akrów) — znaczne rozszerzenie drogocennego świata Brunello. Zanim został konsultantem, był dyrektorem technicznym Chianti Classico Consorzio, gdzie kierował projektem Chianti Classico 2000: 16-letnim programem, który miał na celu unowocześnienie winnic Sangiovese w strefie Chianti Classico lepszym materiałem klonowym poprzez ponowne sadzenie istniejących i historycznie niskich zagęszczenie winnic przy znacznie wyższych zagęszczeniach. Wyrażając niejednokrotnie swoją głęboką miłość do szlachetnych winogron Toskanii, Carlo powiedział: „[To] nie ma dla mnie tajemnic”. Tak więc, kiedy nadszedł czas sadzenia własnej posiadłości, Carlo wybrał kilka swoich ulubionych klonów z projektu badawczego – wszystkie biotypy o niskiej żywotności, które wytwarzają luźne grona z bardzo malutkimi jagodami – z których żaden nie jest dostępny na rynku. Pierwszym butelkowanym rocznikiem Brunello di Montalcino Carlo był rok 2009, po nim nastąpiło kolejne sześć, zbierając entuzjastyczne recenzje od rówieśników i krytyków. Chce jednak zachować niski profil, aby nie konkurować ze swoimi gwiazdorskimi klientami. Styl i filozofia Carlo Ferrini, jak mówi, to „poszukiwanie elegancji”, woląc zbierać o dwa dni za wcześnie niż o dwa dni za późno. Przypomniał sobie cenne wspomnienie degustacji Château Margaux z 1990 roku we włoskiej restauracji w 1993 roku, kiedy był zdumiony elegancją na tak wczesnym etapie rozwoju wina. Punkt zwrotny, który od tamtej pory postawił go w pogoni za elegancją. Giodo to historia Sangiovese. Ale w pogoni za elegancją Carlo twierdzi, że zakochał się po raz drugi, w Etnie i jej Nerello Mascalese. Wskazuje, że właśnie tutaj można znaleźć mineralność w winie, dzięki czarnej, bogatej w pumeks wulkanicznej glebie. Alberelli di Giodo, obecnie w drugim roczniku, pochodzi z ośmiu do dziewięciu pojedynczych działek, które składają się na mniej niż jeden hektar (2,47 akrów) nieszczepionych, 80-100-letnich winorośli. Z wzniesieniami około 3100 stóp (950 m), które rozciągają się poza granice Etna DOC, jego wina są oznaczone jako Sicilia DOC.

Giodo Brunello di Montalcino DOCG

Z Sangiovese sadzonego w 2002 roku przy 6600 winorośli na hektar i 1000 stóp (300 m) nad poziomem morza na glebie o średniej teksturze, bogatej w żwir; fermentowane w kadziach stalowych i betonowych, dojrzewające około 30 miesięcy w dębowych beczkach o pojemności 500 i 700 litrów, następnie 18 miesięcy w butelce.

Giodo Brunello di Montalcino DOCG 2009

3000 butelek wyprodukowało. Wspaniały odcień granatu i cegły. Złożony nos z ciepłej skóry, cedru, tytoniu i ziemi. Jasna kwasowość na całej długości, z mocnymi, lekko chwytnymi i suchymi taninami, ale z ogólnie miękką teksturą na finiszu.

Giodo Brunello di Montalcino DOCG 2010

Wyprodukowano 5000 butelek. Bez szwu, gładkie i zaokrąglone na podniebieniu. Taniny są jedwabiste, z delikatnym szarpnięciem na końcu. Subtelne warstwy gorzkiej czekolady, mokki, karmelu z dodatkiem owoców. Bardzo kuszące.

Giodo Brunello di Montalcino DOCG 2011

Wyprodukowano 6000 butelek. Aromaty grzybów, leśna podłoga na wąchaniu, przypominająca starzejące się Pinot Noir. Na podniebieniu wyczuwalne są żywe, wiśniowe morello i ziemiste nuty. Lekko schnące, kredowe taniny i długi finisz.

Giodo Brunello di Montalcino DOCG 2012

Wyprodukowano 6500 butelek. Muskularny i energetyczny, z mocnymi taninami, bogatą konsystencją i pełnym body. Rasowy galopujący po podniebieniu. Elegancki i mocny

Giodo Brunello di Montalcino DOCG 2013

Wyprodukowano 8000 butelek. Podniesiony, dojrzały, ciemnowiśniowy nos, może odrobina VA? Cudownie zrównoważona struktura, ze świeżą kwasowością i delikatnymi taninami. Rozbrzmiewająca intensywność nadaje mu długiego finiszu.

 

Giodo Brunello di Montalcino DOCG 2014

Straszny rocznik, w którym wyprodukowano tylko 2500 butelek, ale Carlo był szczególnie dumny z wyników. Po raz pierwszy w locie delikatne ślady dębu (nuty wanilii i przypraw) na nosie. Dość liniowa, z wysychającymi taninami, ale wystarczająca koncentracja owoców jagodowych do dopełnienia.

Giodo Brunello di Montalcino DOCG 2015

Wyprodukowano 10 000 butelek. Bogate i aksamitne. Obfite czerwone owoce z kaszmirowymi taninami i świeżością. Naprawdę elegancki.

Giodo Rosso Toscana

Z winorośli zasadzonych w 2002 r. przy 6600 winorośli na hektar i 1000 stóp (300 m) nad poziomem morza, w glebie o średniej teksturze, bogatej w żwir; fermentowane w kadziach stalowych i betonowych, dojrzewające około 12 miesięcy w dębowych beczkach o pojemności 500 i 2500 litrów. 

Giodo Rosso Toscana IGT 2015

6000 butelek wyprodukowanych. Soczyste i soczyste. Bardzo obfite owoce z miękką strukturą pod spodem. Niezwykle przyjemny i zabawny.

Giodo Rosso Toscana IGT 2016

Wyprodukowano 6000 butelek. Bogate i zaokrąglone, z subtelną głębią toffi i przypraw, które uzupełniają smaki czereśni i ziemi. Bardzo gładka, wyważona i długa.

Giodo Rosso Toscana IGT 2017

Wyprodukowano 8000 butelek. Odrobina VA z nutami kwiatowymi i czerwonymi jagodami. Raczej kwaśny i ściągający, pozbawiony głębi poprzednich roczników.

 

Alberelli di Giodo Sicilia DOC

Nerello Mascalese 100%, od 80 do 100-letnich winorośli, posadzonych po 5000 winorośli na hektar i 3100 stóp (950 m) nad poziomem morza, gleba wulkaniczna; fermentowane w stalowych kadziach, dojrzewające ok. 12 miesięcy w dębowych beczkach o pojemności 500 i 700 litrów.

Alberelli di Giodo Sicilia DOC 2016

Wyprodukowano 6000 butelek. Dość muskularny i mocny, z suszącymi taninami i świeżą kwasowością. Intensywne, złożone i długie na podniebieniu.

Alberelli di Giodo Sicilia DOC 2017

7200 wyprodukowanych butelek. Bogate, ciepłe i skoncentrowane. Żywe czerwone owoce jagodowe, z lekko wytrawnymi, chwytnymi taninami.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz