Poderi Boscarelli  Toscana - Genueński Egidio Corradi wpadł na pomysł na początku lat 60., aby ożywić Vino Nobile i wyprodukować wino godne wielkiego miana. Podczas gdy pierwsza własna produkcja wina Poderi Boscarelli w 1967 roku składała się z zaledwie 2000 butelek, dziś sam Nobile stanowi około połowy całkowitej produkcji około 100 000 butelek. Z takim samym entuzjazmem dla uprawy winorośli i równie wielką miłością do Toskanii, co założycielka posiadłości, Paola de Ferrari Corradi, córka Egidio i jej dwaj synowie Nicolò i Luca, kontynuują dziś pracę w rodzinnym biznesie. Podczas gdy Nicolò, który początkowo chciał zostać architektem, zajmuje się przede wszystkim winnicami i piwnicami, Luca jest głównie odpowiedzialny za działalność operacyjną i interakcję. Niewielka posiadłość położona jest w Cervognano, malowniczo pomiędzy Montepulciano i Valdichiana, W winnicach uprawianych bezkompromisowo przez rodzinę winiarzy, zbocza porośnięte winoroślą skierowane są na południowy wschód w kierunku Valdichiana. Na przepuszczalnych glebach aluwialnych, składających się z piasku, żwiru i osadów morskich oraz odrobiny gliny, rozwijają się cztery inne autochtoniczne odmiany winorośli, oprócz znakomitej odmiany Parade Toskanii (udział 80 procent) z Canaiolo, Colorino, Malvasia Nera i Mammolo. Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah uzupełniają portfolio czerwonych win jako odmiany międzynarodowe. Po przesadzaniu winnic pod koniec lat 80. średnia gęstość w winnicach wynosiła od 6000 do 7000 winorośli na hektar. Plony z winorośli są celowo utrzymywane na niskim poziomie 1,5 kg winogron. Do winifikacji używa się dzikich drożdży z naszych własnych winnic. Dojrzewanie win odbywa się w kontrolowanej temperaturze, głównie w małych dębowych beczkach. Vino Nobile od Poderi Boscarelli przekonuje bardzo wysoką konsystencją stylistyczną. Są eleganckie i wyróżniają się finezją. Właściciele ziemscy mają gotową formułę poetycką dla swoich najważniejszych roślin: mówi Nobile, woła Riserva, szepcze Nocio. Przekonująca jest również jakość pozostałych win firmy, której doradzał enolog Maurizio Castelli. Do wszystkich win odnosi się następująca zasada: w młodości często nieporęczne i zamknięte, wymykają się modowemu dyktatowi szybkiej przyjemności. Oprócz win, posiadłość destyluje również grappę z wytłoków Vino Nobile i produkuje oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.  „Piwnica, w której nieustannie inwestujemy w ulepszenia, lokalne winogrona i drożdże, mądrość i pasja, to cechy charakterystyczne domu, który może liczyć na liczną rzeszę przyjaciół toskańskich win”.

 

 

De Ferrari Rosso Toscana Poderi Boscarelli Toskania

Produkty producenta