Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Poderi Gianni Gagliardo s.s. Borgata Serra dei Turchi, 88, 12064 La Morra CN

Początki firmy należą do rodziny Colla, która od połowy XIX wieku zajmuje się uprawą winnic w Piemoncie. Terytorium pochodzenia to Santo Stefano Belbo, kraina wielkiego Moscato, Langa, która graniczy z Monferrato, które później stało się miejscem Pavesian. Z pokolenia na pokolenie rodzina przenosi się do okolic Alba, w szczególności do Diano d’Alba, wzgórza doskonałości rodziny Dolcetto, gdzie w 1913 roku urodził się Paolo Colla. Paolo Colla robi Dolcetto z wielką pasją, ale marzy o Barolo. Jest rok 1961, kiedy udaje mu się nabyć gospodarstwo rolne w La Morra, gdzie może wreszcie uprawiać i produkować wino w Barolo. Od samego początku są to wina bogate, o wielkiej finezji i długowieczności, które zdobyły ważne nagrody w głównych ówczesnych konkursach winiarskich. W 1972 Marivanna Colla, jedyna córka Paola, poślubiła młodego mężczyznę z Roero: Gianniego Gagliardo. Gianni jest bardzo młodym chłopcem z dużą ambicją i to Paolo z ojcowską miłością przekazuje swoją pasję do wina. Butelkowanie domowych win staje się zawodowcem jako amator. Oprócz tradycyjnego Barolo Paolo Colli, pierwsze wino stworzone przez Gianniego mogło pochodzić wyłącznie z Roero, jego kraju pochodzenia. Wczesne lata 70-te były świetnym czasem dla tego obszaru dzięki intuicji wielkich ówczesnych producentów, którzy zaczęli produkować białe wino na jego luźnych glebach. Wybrana przez nich odmiana winorośli to Arneis. Dlatego pozostała Favorita, winogrono, które prawie zniknęło w momencie, gdy Gianni zdecydował się na adopcję. Rozpoczyna się produkcja Moscato, które później stanie się osobną firmą o nazwie VillaM. Rodzina Colla nigdy się z tego nie zrezygnowała, nawet zasadziła kilka rzędów między rzędami Barolo, a ten moment w jakiś sposób oznacza powrót do początków. Po śmierci Paola, Gianni Gagliardo przejmuje stery winnicy noszącej jego imię, dziedzicząc wielowiekową tradycję rodziny Colla. 1984 . Z wielkim duchem innowacyjności rodzi się jedna z pierwszych klasycznych metod na naszym terytorium, Gagliardo Brut, która w jakiś sposób wyprzedza czasy. Będzie produkowany do początku lat dziewięćdziesiątych. W 1986 roku winnica Paolo Colla zostaje przekształcona w Gianni Gagliardo i zostaje wybrana bardzo wyjątkowa nowa marka: opadająca maska, która symbolizuje głębię wina i jego zdolność do tworzenia bardzo silnych więzi między ludźmi. '' W winie prawda leży '' .. 1988 Pod koniec dekady do piwnicy wprowadzane są nowe techniki. Istotnie, dopiero niedawno w Piemoncie rozpoczęły się próby użycia francuskiej barrique. Gianni decyduje się na alternatywną trasę i zaczyna pracować z bardziej trzeźwymi tonami 500 i 700 litrowymi. Tymczasem obszary winnic rosną. 1990 Na początku lat dziewięćdziesiątych eksperymentował z winoroślą Favorita, zwiększał powierzchnie i winifikował historyczne rodzinne winnice. Dopiero w 1990 roku do firmy wchodzi drugi syn Gianniego, Alberto. Stopniowo pasjonował się winnicą, która stała się jego zawodem w 1998 roku 1998 Po ukończeniu studiów enologicznych do firmy dołącza najstarszy syn Stefano. Nowe pokolenie żyje winem z wielką pasją i od razu aktywnie uczestniczy w myśleniu firmy. W rzeczywistości pod koniec dekady rodzina stopniowo zaczyna inwestować w nową ziemię Barolo. 2003 To rok, w którym rozpoczynają się próby winiarskie firmy Crus. Polega na mikrowinifikacji winorośli w małych cząstkach, aby zrozumieć, gdzie znajduje się najlepsza jakość każdego wzgórza, specyfika różnych obszarów winnicy i najlepszy sposób wytwarzania wina. 2010 Po ukończeniu Wydziału Rolniczego w Turynie do firmy dołącza trzeci i ostatni syn Paolo. Po kilku latach szkoleń w różnych sektorach biznesu, teraz koncentruje swój czas na przyjmowaniu turystów do firmy. 2013 Dokładnie dziesięć lat po rozpoczęciu małych prób, pojawiły się dwie pierwsze firmy Crus, obecnie nazywane MeGA (Dodatkowe Wzmianki Geograficzne). Są to Barolo Lazzarito Vigna Preve 2013 i Barolo Castelletto 2013. 2014 Wracamy do dużej beczki. A jeśli chodzi o Crus, pojemniki na zamówienie są wymiarowane tak, aby zoptymalizować operacje winifikacji i starzenia. W lipcu 2017 roku rodzina kupiła Tenuta Garetto, piękną firmę z 10 hektarami połączonych winnic i piwnicy winiarskiej w Agliano Terme. W sercu obszaru najbardziej odpowiedniego dla winorośli Barbera i nowo utworzonej apelacji Nizza.

 

Gianni Gagliardo

 

Barolo Serra dei Turchi 2016 - JamesSuckling.com - 95/100

Barolo Serra dei Turchi 2016 - Robert Parker - 95/100

Barolo Serra dei Turchi 2015 - JamesSuckling.com - 96/100

Barolo Lazzarito Vigna Preve 2016 - JamesSuckling.com - 94/100

Barolo Lazzarito Vigna Preve 2016 - Winescritic.com - 97/100

Barolo Lazzarito Vigna Preve 2016 - Robert Parker - 94/100

Barolo Lazzarito Vigna Preve 2016 - DuemilaVini 5 Grappoli

Barolo Lazzarito Vigna Preve 2015 - JamesSuckling.com - 95/100

Barolo Lazzarito Vigna Preve 2015 - Winescritic.com - 95/100

Barolo Lazzarito Vigna Preve 2015 - DuemilaVini 5 Grappoli

Barolo Lazzarito Vigna Preve 2014 - JamesSuckling.com - 94/100

Barolo Lazzarito Vigna Preve 2014 - DuemilaVini 5 Grappoli

Barolo Lazzarito Vigna Preve 2013 - Wine Spectator - 93/100

Barolo Lazzarito Vigna Preve 2013 - JamesSuckling.com - 96/100

Barolo Lazzarito Vigna Preve 2013 - Antonio Galloni - 90/100

Barolo Lazzarito Vigna Preve 2013 - Duemilavini 5 Grappoli

Barolo Lazzarito Vigna Preve 2013 - I Vini di Veronelli - 92/100 Super Tre Stelle

Barolo Lazzarito Vigna Preve 2013 - Vini Buoni d’Italia/ Touring Corona

Barolo Preve 2012 - Wine Spectator - 93/100

Barolo Preve 2012 - James Suckling - 95/100

Barolo Preve 2012 - Antonio Galloni not tasted

Barolo Preve 2012 - I Vini di Veronelli - 91/100

Barolo Preve 2012 - Vini Buoni d’Italia/Touring Corona

Barolo Preve 2011 - Wine Spectator - 92/100

Barolo Preve 2011 - James Suckling - 93/100

Barolo Preve 2011 - Antonio Galloni not tasted

Barolo Preve 2011 - I Vini di Veronelli 92/100 Super Tre Stelle

Barolo Preve 2010 Wine Spectator - 92/100

Barolo Preve 2010 - James Suckling - 93/100

Barolo Preve 2010 - Antonio Galloni - 90/100

Barolo Preve 2010 - I Vini di Veronelli - 92/100 Super Tre Stelle

Barolo Monvigliero 2016 - JamesSuckling.com - 93/100

Barolo Monvigliero 2016 - Winescritic.com - 96/100

Barolo Monvigliero 2016 - Robert Parker 94/100

Barolo Monvigliero 2016 - DuemilaVini 4 Grappoli

Barolo Mosconi 2016 - JamesSuckling.com - 96/100

Barolo Mosconi 2016 - Winescritic.com 96/100

Barolo Mosconi 2016 - DuemilaVini 4 Grappoli

Barolo Mosconi 2015 - JamesSuckling.com 96/100

Barolo Mosconi 2015 - Antonio Galloni 92/100

Barolo Mosconi 2015 - DuemilaVini 4 Grappoli

Barolo Fossati 2016 - JamesSuckling.com 92/100

Barolo Fossati 2016 - Winescritic.com 96/100

Barolo Fossati 2016 - Robert Parker 93/100

Barolo Fossati 2016 - Duemilavini 4 Grappoli

Barolo Fossati 2015 - JamesSuckling.com 95/100

Barolo Fossati 2015 - Antonio Galloni 91/100

Barolo Fossati 2015 - Duemilavini 4 Grappoli

Barolo Comune di La Morra 2016 - JamesSuckling.com 94/100

Barolo Comune di La Morra 2016 Winescritic.com 97/100

Barolo Comune di La Morra 2016 - Robert Parker 93/100

Barolo Comune di La Morra 2016 - Duemilavini 4 Grappoli

Barolo Castelletto 2016 - JamesSuckling.com 95/100

Barolo Castelletto 2016 - Winescritic.com 93/100

Barolo Castelletto 2016 - Robert Parker 93/100

Barolo Castelletto 2016 - DuemilaVini 4 Grappoli

Barolo Castelletto 2015 - JamesSuckling.com 93/100

Barolo Castelletto 2015 - Antonio Galloni 91/100

Barolo Castelletto 2015 - DuemilaVini 4 Grappoli

Barolo Castelletto 2013 - Wine Spectator 93/100

Barolo Castelletto 2013 - James Suckling 93/100

Barolo Castelletto 2013 - Antonio Galloni 91/100

Barolo Castelletto 2013 - Duemilavini 4 Grappoli

Barolo Serre 2012 - Wine Spectator 93/100

Barolo Serre 2012 - James Suckling 94/100

Barolo Serre 2012 - I Vini di Veronelli 92/100 Super 3 Stelle

Barolo Serre 2011 - Wine Spectator 92/100

Barolo Serre 2011 - James Suckling 93/100

Barolo Serre 2011 - I Vini di Veronelli 93/100 Super 3 Stelle

Barolo Serre 2010 - Wine Spectator 91/100

Barolo Serre 2010 - James Suckling 95/100

Barolo Serre 2010 - I Vini di Veronelli 91/100 Super 3 Stelle

Barolo Gianni Gagliardo 2016 - JamesSuckling.com - 94/100

Barolo Gianni Gagliardo 2016 - Robert Parker - 92/100

Barolo Gianni Gagliardo 2016 - DuemilaVini 4 Grappoli

Barolo Gianni Gagliardo 2015 - JamesSuckling.com - 93/100

Barolo Gianni Gagliardo 2015 - Wine Spectator - 92/100

Barolo Gianni Gagliardo 2015 - DuemilaVini 4 Grappoli

Barolo Gianni Gagliardo 2014 - JamesSuckling.com - 92/100

Barolo Gianni Gagliardo 2014 - DuemilaVini 4 Grappoli

Barolo Gianni Gagliardo 2016 - DuemilaVini 4 Grappoli

Barolo Gianni Gagliardo 2013 - Wine Spectator - 92/100

Barolo Gianni Gagliardo 2013 - Wine Spectator - 92/100

Barolo Gianni Gagliardo 2013 - James Suckling - 93/100

Barolo Gianni Gagliardo 2013 - Antonio Galloni - 89/100

Barolo Gianni Gagliardo 2013 - Duemilavini 4 Grappoli

Barolo Gianni Gagliardo 2012 - Wine Spectator - 91/100

Barolo Gianni Gagliardo 2012 - James Suckling - 92/100

Barolo Gianni Gagliardo 2012 - I Vini di Veronelli - 90/100

Barolo Gianni Gagliardo 2011 - Wine Spectator - 90/100

Barolo Gianni Gagliardo 2011 - James Suckling - 94/100

Barolo Gianni Gagliardo 2010 - I Vini di Veronelli - 90/100

Barolo Gianni Gagliardo 2011 - I Vini di Veronelli - 91/100 Super 3 stelle

Barolo Gianni Gagliardo 2010 - Wine Spectator - 93/100

Barolo Gianni Gagliardo 2010 - James Suckling - 92/100

Barolo Gianni Gagliardo 2010 - Antonio Galloni - 89/100