AZIENDA AGRICOLA LEONARDO SALUSTRI powstała w latach 60, wino zaczęła produkować w 1996. Winnica leży w samym sercu Toskanii w apelacji Montecucco, zaledwie 15 km od Montalcino. Winnice są zlokalizowane na wzgórzu Poggi del Sasso, gdzie występuje idealny terroir do uprawy ekologicznej. Winnica jest certyfikowana jako ekologiczna od 1994 roku. Odpowiednia wysokość n.p.m. i morska bryza, optymalne nasłonecznienie oraz doskonały skład gleby tworzą szczególnie korzystny mikroklimat. Nowe piwnice zbudowano w 1996 r. a w 2006 powiększono i wyposażono w stalowe kadzie z regulacją temperatury oraz dębowe beczki o pojemności ponad 22 hektolitry. Stosowane w produkcji praktyki są zgodne z filozofią minimalnego obchodzenia się z winem, bez żadnych produktów chemicznych. Wina są stabilizowane poprzez dekantację, a fermentacja alkoholowa i malolaktyczna jest spontaniczna. Wina dojrzewają w dużych dębowych beczkach o pojemność 25-50 hektolitrów. Leonardo Salustri i jego syn Marco zarządzają firmą samodzielnie, bez konsultantów. Po wielu latach pracy w rodzinnym biznesie, Marco postanowił w 2010 roku założyć własną posiadłość i opracować projekt mający na celu docenienie rdzennych odmian winorośli tego regionu. Azienda znajduje się w sercu toskańskiej Maremmy, na zboczach Monte Amiata, w pobliżu średniowiecznego miasta Cinigiano, pomiędzy Montalcino (posiadłość znajduje się zaledwie 15 km od Montalcino) i Scansano. Winnice znajdują się w Montecucco DOC. Wzgórza Poggi del Sasso, na których stoją winnice, mają szczególnie korzystny mikroklimat do uprawy winorośli, ze względu na wysokość (400 m n.p.m.) i bryzę morską (wybrzeże oddalone jest o zaledwie 25 km), ze względu na skoncentrowany słońce na szczycie tych wzgórz i ze względu na skład gleby. W rzeczywistości obszar ten jest idealny dla rolnictwa ekologicznego, ponieważ istnieje bardzo niewiele problemów z chorobami i szkodnikami. Sadzone odmiany winorośli to głównie Ciliegiolo wraz z niewielką ilością Sangiovese i Vermentino. Wiek winorośli wynosi od 7 do 50 lat. Osiedle posiada certyfikat ekologiczny od 2012 roku. Marco korzysta z nowoczesnej i dobrze wyposażonej piwnicy sąsiedniej posiadłości ojca. Główne wino, IGT/zastrzeżone wino o nazwie „L'Ideale”, jest wytwarzane wyłącznie z Ciliegiolo.

BK17

Produkty producenta