Agricola Punica Sardynia wysoko utytułowana i zaliczana do najbardziej znanych piwnic winiarskich Sardynii w świecie produkcji wina, będąca wspólnym przedsięwzięciem winiarza Sebastiano Rosy z Tenuta San Guido, winiarni Santadi i legendarnego toskańskiego winiarza Giacomo Tachisa (kluczowa liczba dla produkcji słynne wino Sassicaia). Historia Wina Agrigoli Punica rozpoczęła się w połowie lat 80. i to Giacomo Tachis pomyślał o Sardynii i przekonał wszystkich, że ta ziemia może produkować wspaniałe wino z winogron uprawianych w strefie Sulcis. W 2002 r. Agricola Punica zakupiła ziemię podzieloną na dwie posiadłości: Barrua i Narcao, położoną w południowo-zachodniej Sardynii, na obszarze znanym jako „Southern Sulcis”. Wszyscy dobrze wiedzieli, tereny po wulkaniczne bardzo urodzajne, po pierwszych żniwach wszyscy byli zgodni ... to będzie niesamowite wino! Agripunica wina czy Agricola Punica wina, uznawana za jedną z najbardziej znanych marek w produkcji wyjątkowych win, powstała w wyniku współpracy Santadi, specjalisty Carignan na Sardynii i Tenuta San Guido (Sassicaia) i Giacomo Tachisa, enologicznego ojca „Sassicaia i innych słynnych win Toskanii. Położony w południowo-zachodniej części Sardynii Agricola Punica składa się z dwóch obszarów: Barrua i Narcao, odpowiednio 75 i 270 akrów, położonych niedaleko Santadi w południowej części Sulcis. Obecnie produkuje się 150 akrów dla słynnego Barrua, z czego 25 akrów to stare Carignan, a 125 to młodsi Carignan, Cabernet Sauvignon i Merlot. Gleby osiedla składają się głównie z gliny zmieszanej z piaskiem.370 akrów posiadłości podzielonej między dwa obiekty: Barrua i Narcao, położone w południowo-zachodniej części Sardynii, w obszarze znanym jako Sulcis Meridionale. Mimo, że winnice znajdują się na obszarze DOC Carignano del Sulcis, wino należy do IGT Isola dei Nuraghi, nazwy nawiązującej do starożytnego kamienia zbudowanego przez cywilizację Nuragów, która ukształtowała rozwój wyspy od neolitu do 238 pne, kiedy Sardynia został sprowadzony pod Imperium Rzymskie. Winnica Barrua leży w głębi lądu od wybrzeża i obsadzona jest 10 hektarami starych, wyhodowanych w buszu winorośli Carignano i 50 hektarów nowych winorośli Carignano, Cabernet Sauvignon i Merlot. Gleba to przede wszystkim glina zmieszana z piaskiem I kamieniami powulkanicznymi. Obecnie farma Punica produkuje dwa wspaniałe czerwone wina, Barrau i Montessu, oraz pyszne białe wino o nazwie Samas. Wszystkie należą do nazwy IGT Isola Dei Nuraghi, pochodzącej z typowych sardyńskich winogron wyjątkowo zmieszanych z niektórymi francuskimi odmianami. Jakość Wina Carignano w Sulcis jest doskonała nie tylko dla koloru, struktury i bogactwa alkoholowego otrzymanego wina, ale także dla delikatności jego składników wydobywczych: od taniny po dziedzictwo kwaśnego titranta, które ujawnia się jako umiarkowane i eleganckie od aromatycznych do pikantnych, od nastrojów glicerynowych po całą resztę. Białe wino Samas to mieszanka Vermentino i Chardonnay, oferująca wyjątkowe nuty mineralne oraz pyszne owocowe smaki. Zobacz wina: https://www.wina-bachus.pl/wina-sardynia.html

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz