Società Agricola Caparzo to posiadłość w regionie Montalcino w Toskanii , szczególnie znana z czerwonych win Brunello di Montalcino , prowadzonych przez Vigna La Casa cuvée. Wprowadzony w 1977 roku, jest jednym z najwcześniejszych win z jednej winnicy w regionie, a także jednym z pierwszych, które używają barrique – wino widzi rok w mniejszych beczkach, a następnie dwa lata we francuskich i slawońskich beczkach o pojemności 3000 litrów. Winnica była niegdyś gospodarstwem dzierżawczym dla pracowników pobliskiego Palazzo Montosoli. W sumie Caparzo ma około 90 hektarów (220 akrów) winnic w różnych lokalizacjach. obejmujące szeroką gamę terroirów . w ramach apelacji. Rodzajowy Brunello pochodzi z całej posiadłości i leżakuje przez trzy lata w dużych beczkach. Riserva jest wytwarzana z partii wybranych osobiście przez winiarza i produkowana tylko w najlepszych latach, a dojrzewa w podobny sposób jak Vigna La Casa. Początki miejsca o nazwie Caparzo są wciąż nieznane. Według niektórych nazwa wywodzi się, jak pokazują starożytne mapy, od Ca' Pazzo; według innych termin ten powinien pochodzić od łacińskiego Caput Arsum, oznaczającego „miejsce dotknięte słońcem”. Historia Caparzo sięga końca lat 60. XX wieku, u zarania Brunello di Montalcino, kiedy to grupa przyjaciół zakochała się Toskanii i wina, kupił starą ruinę z winnicami w Montalcino. Posiadłość rolna została odnowiona, zmodernizowana, posadzono nowe winnice. W krótkim czasie Caparzo dał się poznać na rynku Brunello. W 1998 roku, 30 lat po posadzono pierwsze rzędy winorośli, posiadłość osiągnęła punkt zwrotny, gdy Elisabetta Gnudi Angelini kupiła Caparzo i z pomocą syna Igino i córki Alessandry natychmiast zrealizowała swój cel. Jej zaangażowanie koncentruje się na odmianie winogron Sangiovese we wszystkich winiarniach. Wynikiem tego jest Brunello di Montalcino DOCG. Od 2010 roku wino to regularnie otrzymuje najwyższe oceny od Jamesa Sucklinga, Gambero Rosso i Duemilavini. Za ten sukces odpowiedzialny jest enolog Massimo Bracalente, któremu udaje się interpretować Sangiovese w wirtuozerski sposób.

 

Carparzo produkuje również dwa wina Rosso di Montalcino . Wino generyczne jest wytwarzane z owoców pochodzących z całej posiadłości, podczas gdy La Caduta, co niezwykłe, jest winem z jednej winnicy produkowanym na poziomie Rosso di Montalcino. Cà del Pazzo to jeden z pierwszych Supertusków wyprodukowanych w regionie Montalcino, począwszy od 1982 roku. Ponownie produkowany tylko w najlepszych rocznikach, jest to mieszanka Sangiovese i Cabernet Sauvignon z winnic Caparzo i San Piero Caselle, dojrzewających w barriques. Asortyment czerwonych uzupełnia Toscana IGT Sangiovese – zmieszany z odrobiną Alicante , Merlot i Petit Verdot – pochodzący z posiadłości Caparazo i partnerskich winnic w Chianti i Grosseto, w nadmorskiej Toskanii. Le Grance to trwałe białe wino zrobione z Chardonnay , Gewurztraminer i Sauvignon Blanc . Portfolio uzupełnia tradycyjna słodka biel Moscadello di Montalcino . Oba dojrzewają w mniejszych beczkach lub barriques.

Produkty producenta