Rodzinne winnice Trefethento bardzo fotogeniczna i historyczna winnica położona na końcu prawdopodobnie najdłuższego podjazdu winnicy na podłodze Napa Valley. Ich lokalizacja znajduje się mniej więcej w połowie drogi między miastami Napa i Yountville, na wschód od autostrady 29. Jest to największa winnica w dzielnicy Oak Knoll zdominowanej przez małych plantatorów. Ta dzielnica jest chłodniejsza niż górna dolina ze względu na więcej wpływów morskich, a także nieco bardziej wilgotna niż inne północne regiony rosnące. Dzięki swojemu położeniu można tu uprawiać zarówno chłodne, jak i cieplejsze odmiany. Cabernet Sauvignon rośnie w niektórych przypadkach w pobliżu Pinot noir. Produkują Rieslinga od ponad 35 lat – Riesling był kiedyś powszechny w Napa, ale dziś prawie wszystko zostało zastąpione innymi odmianami. Trefethen jest z pewnością jednym z większych hodowców Rieslinga w Dolinie Napa. Historia nieruchomości winnic i produkcji wina w tej posiadłości jest głęboko zakorzeniona w niektórych z najwcześniejszych dziedzictw winiarskich Doliny Napa. W 1851 roku były kapitan morski z Massachusetts, Joseph Warren Osborne (często nazywany JW Osborne) zakupił w tej części Doliny Napa spory kawałek ziemi (prawie 2000 akrów) i nazwał go Oak Knoll. Przyjechał do Kalifornii z powodu gorączki złota w 1849 roku. Zapisy wskazują, że w 1852 r. zasadził tu winogrona w szkółce iw ciągu 8 lat miał największą winnicę w całej Dolinie Napa (50 akrów winorośli). Dokumenty pokazują również, że sadzonki Zinfandel z winorośli rosnących na posiadłości zostały przewiezione do winnicy Buena Vista w 1859 roku w sąsiednim hrabstwie Sonoma. Joseph uprawiał również różnorodne owoce – otrzymał w 1859 roku nagrodę „pierwszej premium” na Targach Ogrodniczych w San Francisco za najlepszą różnorodność owoców na wystawie. Założył także Towarzystwo Ogrodnicze Napa-Sonoma wraz z Agostonem Haraszthym (z winiarni Buena Vista). Rozważano kandydaturę na gubernatora Kalifornii w 1861 roku, ale ostatecznie nie ubiegał się o urząd. Tragicznie został zamordowany dwa lata później strzałami z broni palnej w kwietniu 1863 r. przez byłego pracownika w związku z niespłaconym sporem o długi (ten pracownik został później powieszony), a smutna historia jest szczegółowo opisana w książce autora Todda Shulmana, Morderstwo i chaos w dolinie Napa .

Nazwa ich długiego podjazdu przy Oak Knoll Ave nosi nazwę Eschcol w hołdzie dla winnicy, która została zbudowana tutaj w 1886 roku przez braci bankierów Jamesa i George'a Goodmanów (która, nawiasem mówiąc, była dostępna bezpośrednio z podjazdu przy autostradzie 29). Nazwa Eschcol to termin z Biblii hebrajskiej, odnoszący się do doliny, w której zbierano winogrona (zob. Lb 13:23-24). Znany architekt Hamden McIntyre został zatrudniony do nadzorowania projektu winnicy – ​​być może Howard Backen tamtych czasów (Howard jest szanowanym współczesnym architektem odpowiedzialnym za niektóre z najbardziej kreatywnych i innowacyjnych winnic w Napa). Hamden zaprojektował wiele znanych winnic w Dolinie Napa, w tym Far Niente, Inglenook i budynek Greystone, w którym mieści się obecnie Kulinarny Instytut Ameryki.

Wkłady Goodmana do Napa Valley obejmują Goodman Library w centrum Napa – grunt, na którym się znajduje, został podarowany przez George'a Goodmana. I istnieją historyczne powiązania rodzinne i biznesowe między Churchillami (nazwisko rodowe, które nosi się dziś w Churchill Manor, pensjonacie ze śniadaniem w pobliżu centrum Napa) znajdującymi się po drugiej stronie ulicy od George'a Goodman Mansion. James Goodman po raz pierwszy przybył do Kalifornii w 1852 roku i osiadł w San Francisco, gdzie zajmował się hurtowym handlem spożywczym i handlowym do 1855 roku, kiedy to przeniósł się do Doliny Napa. Wraz ze swoim bratem Georgem w 1858 roku założyli James H. Goodman & Co., pierwszy bank w hrabstwie Napa. Ich bank został później sprzedany Bankowi Włoch, który ostatecznie stał się Bank of America. W 1861 r. James został skarbnikiem hrabstwa i służył do początku lat 70. XIX wieku. Posiadłość pozostała obsadzona różnorodnością zarówno winogron winiarskich (artykuł w Rejestrze Napa z 1885 r. odnosi się do 160 akrów winorośli w produkcji), jak i innych upraw w okresie posiadania Goodmana, w tym licznych grusz, wiśni i sezonowo uprawianej pszenicy. I podobnie jak inne winnice w dolinie, Eschcol była połączona z linią kolejową rurą (gdzie można było wypuścić wino do czekających na transport wagonów kolejowych). Eschol został kupiony przez bankiera z Napa, Jamesa Fawvera w 1904 (którego ojciec Thomas był wczesnym pionierem w Dolinie Napa, osiadł w dolinie w 1863 r. i przyjechał z Missouri pociągiem). James produkował wino legalnie do prohibicji i kontynuował produkcję przez kilka lat później, ale nie był w stanie go sprzedać. W końcu sprzedał winogrona i po zakończeniu prohibicji w 1933 r. na krótko zaczął ponownie produkować wino – zmarł w 1940 r. Przez pewien czas w latach 40. wdowa po nim Della wydzierżawiła część majątku winnicom Beringer; wykorzystywali przestrzeń na miejscu jako magazyn i dzierżawili okoliczne winnice. Della zmarł w 1957 roku. Rodzina Trefethen (Eugene i Katie) kupiła tę winnicę w 1968 roku i odrestaurowała stary budynek winiarni Eschol; dziś mieści się w nim winnica Trefethen i obszary degustacyjne. Własność Trefethen to nie tylko 500 akrów otaczających winnicę, ale także kolejne 150 akrów, głównie na zboczu wzgórza, około 3 mile od winnicy u podnóża gór Mayacamas (Winnica Hill Spring). W rezultacie są właścicielami jednego z większych prywatnych gospodarstw winiarskich w Dolinie Napa. Założyciel Eugene (Gene) Trefethen był dyrektorem generalnym Kaiser Companies (potężnej firmy skoncentrowanej na projektach – zapora Hoovera, tama Shasta, Oakland-SF Bay Bridge itp.). Był człowiekiem, który miał taki wpływ, że podczas II wojny światowej mógł wezwać prezydenta Roosevelta i zdobyć kontrakt na budowę statków Liberty.

Wczesna historia dwóch obecnie znanych winnic z Doliny Napa miała miejsce w Trefethen. Cakebread Winery, (w górę drogi w Oakville) faktycznie kupiła trochę winogron do swojego pierwszego rocznika z Trefethen i zrobiła tutaj część swojego początkowego wina. I przez jakiś czas Trefethen było domem dla tysięcy butelek wina musującego – Domain Chandon (Moet-Hennessy) rozpoczął tu swoje starania winiarskie, przejmując drugie piętro winnicy na własne potrzeby (zanim zbudowano Domain Chandon). Trefethen został przekazany rodzinie z pokolenia na pokolenie; John i Janet Trefethen oraz ich dwoje dzieci, Lorenzo i Hailey, prowadzą teraz operacje. John po raz pierwszy wyprodukował domowe wino dla kilku roczników na początku lat 70-tych – ich pierwsza komercyjna premiera miała miejsce w 1973 roku (2000 skrzynek Chardonnay i Pinot Noir). John lądował swoim samolotem Piper Cub wzdłuż długiego podjazdu, dopóki „moce, które są” nie dowiedziały się o tym i zmusiły go do skorzystania z lotniska hrabstwa. Co najmniej jeden inny winiarz Napa, którego znamy osobiście (Dick Peterson), również lądował swoim samolotem na tym podjeździe. Te patykowate drzewa, które dziś pokrywają tę drogę, z pewnością nie sprzyjają już lądowaniu samolotu. W 1979 r. francuscy sędziowie na zawodach w Beaune France przyznali Trefethen Chardonnay z 1973 r. najwyższy wynik (w konkursie, w którym kalifornijskie chardonnay zmierzyły się z burgundzkimi chardonnays). John był również jednym ze współzałożycieli Stowarzyszenia Winorośli Napa Valley w 1975 roku.

 

Vineyards/Select Wines

Trefethen od samego początku prowadzi swoją winnicę w sposób zrównoważony… i co jest rzadkością w dzisiejszych czasach, wszystkie winnice są zarządzane wewnętrznie, bez zlecania pracy firmie zarządzającej winnicami. Na terenie posiadłości znajduje się wiele paneli słonecznych, które dostarczają większość energii dla winnicy i zakładów produkcyjnych. Kompostowanie to duża część ich „zielonego” programu – zarówno sadzonki, jak i wytłoki z winorośli wracają do winnic. Istnieje wiele aspektów, które odróżniają Trefethen od innych winnic Napa Valley, z pewnością ich długą historię, ale także fakt, że nigdy nie kupowali winogron od nikogo od czasu ich powstania. Powierzchnia obsadzonych winnicami otaczającymi winnicę wynosi około 400 akrów; ich roczna produkcja wynosi około 40 000 skrzynek rocznie. Sprzedają również winogrona innym winnicom i producentom. Trefethen jest jedną z niewielu winnic z Napa Valley, która produkuje Riesling z winogron uprawianych w Napa Valley. I produkują go nieprzerwanie od 1974 roku. Trefethen Riesling 2019 oferuje piękną kwiatową słodycz, w tym aromaty wiciokrzewu, kwiatu cytrusów i jaśminu. Pomyśl o wiośnie! Na podniebieniu wyczuwalne są aromaty chrupiącego zielonego jabłka, mandarynki i długo utrzymującej się cytrynowo-limonkowo-bezowej cierpkości, która jest dobrze uzupełniona bogactwem owoców. Atrakcyjne cechy tego wina to doskonała równowaga, kwasowość i złożoność na podniebieniu – nie jest to wino linearne.  Niewiele winnic w Dolinie Napa może otworzyć butelkę Chardonnay z 1990 roku i nadal ładnie się nią prezentować – a tym bardziej, że w swojej bibliotece ma nawet ponad 30 lat Chardonnay. To świetny przykład na to, jak dobrze wykonane Chardonnay z Doliny Napa może się starzeć – i to nie tylko kilka lat, ale dziesięciolecia! Chardonnay z kolekcji Trefethen Library z 1990 roku (smakowana z magnum prawie 31 lat po dacie rocznika) pokazuje głęboki złoty kolor w kieliszku z bukietem, który jest dobrze ułożony i ładnie ewoluuje, gdy się otwiera. Fascynujący jest zapach rozwoju tego wina na przestrzeni dziesięcioleci. Co ciekawe, owoce wciąż widać na bukiecie, w tym beza cytrynowa i pomelo; jest to bardzo ładnie uzupełnione aromatami butelkowymi, w tym prażonymi migdałami, orzechami laskowymi, creme brule i nutami karmelu. A co więcej, na podniebieniu widoczne jest ożywienie, niesione przez kwasowość z utrzymującymi się posmakami skórki cytryny. Imponujący pokaz. W 2008 Trefethen Chardonnay nie zaobserwowano fermentacji malolaktycznej. Bukiet ukazuje niuanse czerwonego jabłka; podniebienie jest zaokrąglone, ale nie kremowe – to wino ma dobrą kwasowość. Porównajmy to z Trefethen Harmony Chardonnay z 2008 r., które jest bogatszym winem. W kieliszku jest ciemniej złoty z przyjemnym bukietem z nutami pieczonego jabłka, wanilii i innych przypraw do pieczenia. Podniebienie jest bogate i przeplatane skoncentrowanym, długotrwałym finiszem. W 1976 roku ich Chardonnay zostało uznane za „najlepsze chardonnay na świecie” na Światowej Olimpiadzie Wina w Paryżu. Kolejny ulubieniec klientów, Quandary to wyjątkowa mieszanka Chardonnay, Riesling i Sauvignon Blanc.

 

Riesling Trefethen Late Harvest nie jest produkowany co roku – ponieważ jest produkowany tylko wtedy, gdy warunki sprzyjają naturalnemu powstawaniu botrytis na winogronach, podczas gdy nadal wiszący na winorośli. Trefethen Late Harvest Riesling 2018 jest złocisty w kieliszku z dojrzałymi aromatami, w tym morelą i brzoskwinią. Bogaty i dobrze przełożony dojrzałymi owocami, w tym morela, nektarynka, plaster miodu i crème brule – wino jest słodkie, ale nie mdlące, dzięki czemu jest zrównoważone przez jasność kwasowości. Od początku do końca wykazuje lepką, prawie oleistą konsystencję – gładkie i zaokrąglone wino sunie po podniebieniu niczym satyna. Wino, które warto poszukać dla miłośników win deserowych. Trefethen produkuje szeroką gamę czerwonych win specyficznych dla odmiany. Dzielnica Oak Knoll to słodkie miejsce w dolinie, gdzie rośnie różnorodność odmian winogron – zarówno czerwonych, jak i białych, w tym Cabernet Franc. Trefethen Cabernet Franc z 2007 roku jest mieszany z Cabernet Sauvignon – wino to ma bukiet, który jest zdecydowanie zakurzony, ziemisty i lekko zadymiony charakter. Niech bukiet odetchnie – zaczną pojawiać się owocowe aromaty. Na podniebieniu nuty czerwonych owoców i jagód – wino to ma dobrą kwasowość i odpowiedni profi „cierpkości”, by dobrze komponować się z jedzeniem. Trefethen Grapes-Napa-Valley (18)trefethen-winnice (2)Kolejnym czerwonym winem wartym uwagi jest ich Smoczy Ząb – trafnie nazwany z dwóch powodów: „smok” ze względu na walijskie dziedzictwo Janet i „ząb” ze względu na bardzo skaliste terroir z części winnicy, w której produkuje się to wino. Jest to wyjątkowa mieszanka oparta na Malbec (pierwszy rocznik 2007) i szybko stała się jednym z ich ulubionych win.  Vines Trefethen wypuszcza niektóre ze swoich win dość młodo – zaleca się trzymanie ich przez kilka lat, ponieważ te wina nabiorą dodatkowej złożoności i niuansów, których nie można znaleźć w młodych winach. Dzięki dobrej kwasowości i skoncentrowanym owocom, niektóre z ich starych Cabernet Sauvignon bardzo dobrze się zestarzały.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz