Val di Suga Società Agricola Toskania - Historia Val di Suga rozpoczęła się w 1969 roku, kiedy firma należąca do Aldo Moro kupiła grunty rolne na północ od Montalcino i zbudowała na nich działalność produkcyjno-handlową. Wcześniej wykorzystywane jako pasza ziemie były stopniowo przekształcane w winnice, które wielokrotnie zmieniały właścicieli, aż w 1982 roku Val di Suga zaczęła produkować wina we własnych piwnicach. Pierwszym sprzedanym rocznikiem był Val di Suga Brunello Riserva 1977. Rozwój uprawy winorośli i enologii firmy był szybki. Były to lata, w których rozpoczął się sukces i ekspansja wyznania. Ciężka praca i zaangażowanie zarówno w uprawę, jak i produkcję wina sprawiły, że Val di Suga zaczęła wyróżniać się w panoramie wina Montalcino. Winnica położona nad jeziorem przed budynkami posiadłości została wybrana ze względu na jej szczególne cechy do produkcji pierwszej selekcji Brunello, Vigna del Lago. Pierwszy rocznik wyprodukowany dla tego cru to 1983. W 1988 roku firma kupiła jedną z najsłynniejszych pojedynczych winnic Montalcino, Spuntali, około 15 hektarów winnic uznanych przez wszystkich za jedną z najlepszych stref terroir Brunello, na południowo-zachodniej działce. Zaledwie kilka lat później, w 1994 roku, Grupa Angelini przybyła do Val di Suga, która była wówczas nagradzana i uznawana na całym świecie za najwyższą jakość swoich win, wnosząc świeży impet w zakresie ważnych inwestycji w uprawę winorośli oraz modernizacji i rozbudowy wina tworzenie budynków. Były to lata wewnętrznej „rywalizacji” między dwoma pojedynczymi winami firmy, Vigna Spuntali (pierwszy rocznik wyprodukowany i sprzedany: 1988) – z najbardziej wysuniętych na południe winnic tej denominacji – i Vigna del Lago – winnica nad jeziorem u podnóża północnych stoków Montalcino. 1999 roku zakupiono winnicę w historycznym sercu wyznania, na południowym wschodzie: Poggio al Granchio. Wraz z Poggio al Granchio Val di Suga nabyła element, który wyróżniał ją spośród innych posiadłości Montalcino. Stała się jedną z nielicznych posiadłości z winnicami położonymi na różnych zboczach wzgórz i jedynym producentem, który posiadał winnice na trzech zboczach najlepiej przystosowanych do najwyższej jakości produkcji Brunello. Łącznie 55 hektarów uprawianych w Sangiovese na trzech różnych zboczach o różnym nasłonecznieniu i trzech różnych geologicznie glebach.

 

 

Val di Suga Rosso di Montalcino - Winogrona 100% Sangiovese Grosso uprawiane w winnicach wokół piwnicy Val di Suga , na północy Montalcino, gdzie gleby charakteryzują się głównie gliną. Tutaj Sangiovese wyraża całą swoją elegancję i klasę. Technika produkcji wina różni się od tej Brunello tylko ze względu na dojrzewanie. Fermentacja prowadzona jest w stalowych pojemnikach (100 hl). Maceracja trwa 15 dni w temperaturze 30°C, po której następuje 15 miesięcy leżakowania w beczkach z dębu słowiańskiego. Dojrzewanie w butelce trwa 3 miesiące. Wino Rosso di Montalcino z Toskanii charakteryzuje się lśniącą i głęboką czerwoną barwą, która jest typowa dla Sangiovese z tych obszarów. Jego intensywne perfumy wyrażają świeżość czerwonych owoców, takich jak wiśnia i porzeczka, otoczone słodkimi i pikantnymi doznaniami. Smak jest pełny i miękki, z eleganckimi taninami i imponującą trwałością.

 

Val di Suga Brunello di Montalcino - prestiżowe wino jest w stanie opowiedzieć tradycje Toskanii . 100% winogron Sangiovese Grosso uprawianych w winnicach wokół piwnicy Val di Suga , w Montalcino . Ta mieszanka składa się z tych samych winogron, ale uprawianych w trzech różnych ekspozycjach. Wino to wyraża główne cechy trzech różnych obszarów: świeżość, struktura i elegancja. Fermentacja odbywa się w stalowych pojemnikach, w których maceracja trwa 20 dni w temperaturze 30°C. 36 miesięcy leżakowania w slawońskich dębowych beczkach o pojemności 50 hl, a następnie kolejne 12 miesięcy w butelce. Wino Brunello di Montalcino charakteryzuje się intensywną rubinową barwą pełną odcieni granatu. Jej czarujące perfumy są bogate i złożone. Przywołuje eleganckie doznania ciemnej wiśni i śliwki, a następnie złożone nuty jagód, wanilii, tytoniu, cynamonu, czekolady, skóry i mięty. Jego elegancja podkreśla pełne i chrupiące body, z dużą trwałością i finałem pełnym wiśni, śliwki i jagód.

 

Val di Suga Brunello di Montalcino Poggio al Granchio  - prestiżowe wino produkowane jest w 100% z winogron Sangiovese Grosso uprawianych na terenach posiadłości Poggio al Granchio. Winnice znajdują się na wysokości 400-450 metrów. Po zbiorze ręcznym rozpoczyna się maceracja prowadzona w temperaturze 5-6°C. Podczas procesu fermentacji temperatura jest zawsze kontrolowana, aby nie przekroczyć 27°C. Procedury techniczne zachowują mineralne i owocowe cechy wina. Leżakowanie rozpoczyna się w beczkach z dębu francuskiego o pojemności 300 l, a kończy w beczkach o pojemności 60 hl przez 30 miesięcy. Nazwa „Poggio al Granchio” pochodzi od małej puszki znajdującej się w centrum posiadłości, gdzie mieszka wiele krabów. Wino Poggio al Granchio Brunello di Montalcino charakteryzuje się intensywny rubinowy kolor pełen fioletowych odcieni. Jej perfumy to eksplozja czerwonych owoców, przypominających wiśnie, porzeczki, jeżyny i mirt. Smak ma jedwabiste taniny, które witają łyk. Jego finał jest mineralny i pikantny.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz