Villa Maria Estate - została założona w 1961 roku przez Georga Fistonicha. Dzisiaj jest jedną z najbardziej się liczących winnic w Nowej Zelandii. Spośród producentów działających w sektorze prywatnym morze pochwalić się największymi sukcesami. Jej winnice znajdują się na obszarach “premium” Marlborough, Hawke’s Bay, Gisborne i Auckland gdzie firma rozpoczęła swoją działalność. Pierwszym rocznikiem Villa Marii był rok 1962, rok po tym, jak założyciel Sir George Fistonich wydzierżawił ziemię swojemu ojcu uprawiającemu wino. Firma znacznie się rozrosła w latach 70. i 80., kiedy wino z Nowej Zelandii zaczęło znajdować międzynarodową publiczność, a teraz wina Villa Maria są eksportowane na cały świat, z kluczowymi rynkami w Ameryce Północnej, Azji i Europie. Podobnie jak w przypadku większości producentów komercyjnych Nowej Zelandii (z wyjątkiem tych w Central Otago ), Sauvignon Blanc jest przede wszystkim w portfolio Villa Maria. Inne ważne odmiany winogron z Nowej Zelandii, takie jak Pinot Noir , Chardonnay , Syrah, Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling, Merlot, Albarino, Viognier, również znajdują się w wielu asortymentach. Villa Maria jest również w czołówce eksperymentów i produkuje szereg win z bardziej regionalnych odmian, takich jak Arneis , Gewurztraminer i Malbec . Oficjalnie Villa Maria ma cztery poziomy jakości, ale w tak zróżnicowanym zakresie wiele win znalazło się poza tymi parametrami. Podstawowy zakres nazywa się Private Bin, a następnie Cellar Selection, Reserve i najwyższej klasy Single Vineyard. Uzupełnia ją własność Villa Maria do kilku innych nowozelandzkich marek, w tym Vidal, Esk Valley, Thornbury i Te Awa. Są one w przeważającej większości własnością winiarni, chociaż jest wielu plantatorów, którzy również dostarczają winogron do produkcji. Alastair Maling jest od 2002 roku głównym enologiem w Villa Maria. Oprócz dyplomu potwierdzającego jego wiedzę z zakresu enologi, w roku 2000 jako jeden z niewielu Nowozelandczyków otrzymał tytuł Master of Wine

Produkty producenta