Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Wakefield Wines Australia

 

W 1969 roku Bill Taylor Senior i jego synowie Bill i John byli handlarzami winem w Sydney, ale ich pasja do handlu skłoniła ich do znalezienia miejsca, w którym mogliby zrobić własne wino. Początkowa wizja Billa pozostała w centrum stylu Wakefield: wina inspirowane finezją starego świata (Bill był pod wielkim wpływem podróży do Bordeaux w latach 60.), ale z dumnym australijskim charakterem. Ich pierwszy rocznik miał miejsce w 1973 roku i zdobył złote medale we wszystkich konkursach, w których został zgłoszony, więc nie jest zaskakujące, że od tego czasu wina Wakefield zdobyły ponad 4000 nagród. Dziś ich posiadłość jest częścią Australijskich Pierwszych Rodzin Wina i jest zarządzana przez Billa Juniora i jego trzech synów: Mitchella, który jest winiarzem i dyrektorem zarządzającym od 2000 roku, Justina, który prowadzi marketing i eksport, oraz Clintona, który zarządza winiarnia. W winnicy pomaga Mitchellowi Adam Eggins. Nazwa posiadłości pochodzi od jej położenia nad rzeką Wakefield i znajduje się w Auburn, subregionie regionu winiarskiego Clare Valley, około 137 km na północ od Adelajdy. Na wysokości 350 metrów nad poziomem morza Clare Valley jest chłodniejsza niż okoliczne regiony, co oznacza, że ​​winogrona mogą dojrzewać na winorośli przez dwa do czterech tygodni dłużej niż w innych regionach winiarskich Australii Południowej. Klimat śródziemnomorski składa się z ciepłych dni, które pomagają winogronom dojrzeć, i chłodnych nocy, aby mogły odpocząć. Na 500 hektarach winorośli Wakefield uprawia się 12 różnych odmian winorośli. Większość nasadzeń to Cabernet sauvignon i shiraz, ale są też chardonnay, merlot, riesling, semillon, pinot noir, gewürztraminer, pinot gris, viognier oraz - od niedawna - tempranillo i carmènere. Są one sadzone w starannie wyselekcjonowanych miejscach: na przykład aromatyczne bieliki znajdują się na wschodnich zboczach, aby złapać poranne słońce, podczas gdy shiraz znajduje się na łagodniejszych, zachodnich zboczach. Cabernet sauvignon jest sadzony na czerwono-brązowej gliniastej glebie w osłoniętym cieple płaskiej rzeki, dając małe kiście maleńkich jagód. Wakefield produkuje wina na wielu poziomach - wina St Andrew's są wytwarzane z najstarszych winnic i najlepszych działek, seria Estate podkreśla różnorodność produkowanego wina i wykorzystuje wyłącznie winogrona uprawiane na farmach. Gama win „Ziemia Obiecana” podkreśla atrakcyjność win południowo australijskich, które łatwo napędzają owoce, nienagannie wykonanych z doskonałym charakterem, ale w „codziennych” cenach. Nowa winiarnia została otwarta w 2009 roku i obejmuje nowoczesny sprzęt, taki jak prasa Pera, która wykorzystuje delikatniejsze metody do ekstrakcji czystszego soku winogronowego. Posiadłość ta ma doskonałe referencje ekologiczne, w tym certyfikat ISO, a jej seria win Eighty Acres jako pierwsza została uznana za neutralną pod względem emisji dwutlenku węgla. Podjęła również decyzję o przejściu na 100% zakrętki w 2004 roku.

Produkty producenta