Friuli Venezia Giulia Włochy Wina Friuli-Venezia Giulia to raczej nieznany i bardzo zróżnicowany region w północno-wschodnich Włoszech między Alpami a Adriatykiem, graniczący z Austrią i Słowenią. Wina regionu wyróżniają się na tle innych win włoskich. Lekkie, orzeźwiające białe wina są dla wielu Włochów czymś egzotycznym i nowym dla niejednego miłośnika wina. Omawiając białe wina Friuli Venezia Giulia we Włoszech, ten północno-wschodni zakątek kraju ma wiele do zaoferowania. Region winiarski Friuli-Venezia Giulia to najważniejszy producent białego wina, zajmujący 20 000 ha winnic Friuli i produkujący wina poniżej 4 DOCG, 12 DOC i 3 IGP. Grappa jest tutaj również wysoko ceniona jako wysokogatunkowy specjał regionu, a po przepysznej zupie fasolowej z lokalnym boczkiem również ma bardzo przyjemny efekt. Friuli-Wenecja Julijska jest szczególnie determinowana przez dwa czynniki klimatyczne: z jednej strony łagodny klimat śródziemnomorski, z drugiej strony zimne prądy powietrza znad Alp. Idealne warunki dla win białych, które tu głównie uprawia się. Białe wina z Friuli-Wenecji Julijskiej zachwycają świeżością, przejrzystą strukturą i elegancją. Dotyczy to oprócz popularnych odmian włoskich win wytrawnych Friuli z szczepu Malvasia. Włoskie białe wino z malwazji jest bogate w smaki i trochę wytrawne.

 

Friuli-Venezia Giulia otrzymała duży impuls, gdy w latach 60-tych wprowadzono fermentację z kontrolowaną temperaturą. Od tego czasu produkowane są tutaj świeże i zdecydowanie owocowe wina białe, dzięki czemu region jest dziś włoskim centrum białego wina. Złożoność przekonują również wina mikrowiniarzy ze skalistych gór Carso, którzy produkują intensywne, kwaśne wina białe, które rosną na twardym kamieniu. Zachód serwuje wyrafinowany codzienny gust. Lżejsze wina są również produkowane między Palmanova i Aquileia w pobliżu morza, gdzie dominują piaszczyste gleby i większe winnice. We Friuli-Wenecji wino DOC produkowane jest z 26 różnych odmian winogron. Połowa z nich to odmiany rodzime, co oznacza, że ​​wywodzą się z regionu. Niszą jest słodkie wino z Picolit i Ramandolo jako wina DOCG, z których każde rośnie na zaledwie 60 hektarach winnic Friuli.

Region winiarski Friuli-Wenecja Julijska podzielony jest na cztery podregiony: dwa wysokiej jakości regiony Colli Orientali i Collio oraz region Grave del Friuli , gdzie prostsze wina rosną na glebach aluwialnych wraz z Carso. Colli Orientali del Friuli to jeden z najważniejszych tytułów z regionu winiarskiego Friuli-Wenecja Julijska. Najlepsze włoskie wina friuli pochodzą ze wzgórz Colli Orientali. Odmiana winogron Friulano jest bohaterem tego terytorium. Można jednak znaleźć również Sauvignon Blanc, Chardonnay i Pinot Grigio. Wina z lokalnych białych winogron Ribolla Gialla są również bardziej poszukiwane, wykazując większą kwasowość i powściągliwy owocowy styl. Collio był jednym z pierwszych DOC we Włoszech, któremu nadano status w 1968 roku. Obszar łagodnych wzgórz, małe wioski, winnice, oferują wina najwyższej jakości. Podregion Friuli Venezia Giulia Collio produkuje wysokiej jakości wina białe głównie ze szczepów winorośli Pinot Grigio i Bianco. W winach mieszanych będzie można również znaleźć Tocai Friulano, Sauvignon i renomowane odmiany winorośli Collio Bianco. Niektóre międzynarodowe odmiany winorośli, takie jak Sauvignon Blanc, Chardonnay i Pino Grigio również wyrażają tutaj miły charakter. Wina Collio dają orzechowe aromaty, dymny smak i wanilię dzięki zastosowaniu dębowych beczek. Pomimo tego, że Collio słynie z białych win, będzie można znaleźć również wina czerwone produkowane ze szczepów Collio Rosso, Cabernet Franc i Sauvignon oraz Merlot.

Grave del Friuli to największy podregion regionu winiarskiego Friuli-Venezia, stanowiący ponad połowę produkcji regionu. Grave del Friuli przystaje do ostatecznego klimatu i terroir do produkcji wysokiej jakości win Pinot Grigio i Prosecco. Pinot Grigio stąd ma potencjał, aby być najlepszym pod względem intensywności i ciała. Jeśli chodzi o Prosecco Ze względu na nowe prawo, odmiany winorośli Prosecco czy Glera mogą być teraz uprawiane również we Friuli-Wenecji Julijskiej, nie tylko w Veneto. Carso jest najbardziej wysuniętym na północny wschód podregionem regionu winiarskiego Friuli Venezia Giulia, produkującym zarówno wina czerwone, jak i białe. Podregion Carso produkuje również tak zwane „wina pomarańczowe”, pozostawiając sok winogronowy w kontakcie ze skórą. Głównymi odmianami winogron używanymi do produkcji wina pomarańczowego mogą być Pinot Grigio, Ribolla Gialla, Malvasia, Vitovska lub ich mieszanka w zależności od producenta.