Pomino ("małe jabłko") to mały DOC położony w malowniczym regionie Toskanii w środkowej Italii . Sklasyfikowany obszar obejmuje miasto Pomino i obejmuje winnice w podstrefie Chianti Rufina w prowincji Florencja. Chociaż jest to stosunkowo mało znane, jest to obszar produkcji wina premium i uzyskał tytuł DOC w 1983 roku. W dekrecie sporządzonym przez Wielkiego Księcia Toskanii w 1716 roku ogłosił, że Pomino jest jednym z czterech głównych obszarów Toskanii, które mogą wytwarzać wysokiej jakości wina. Został również okrzyknięty przez XVII-wiecznego pisarza i naukowca Francesco Rediego, który powiedział: "Dzielnica Pomino stała się sławna w toskańskiej enologii ze względu na wyśmienitą jakość win uzyskiwanych z winogron uprawianych na wapiennych zboczach. I tam Albizi i biskupi we Florencji utrzymują posiadłości od czasów dość odległych ".Dzięki wpływom rodziny Albizi powstała znakomita reputacja win tego regionu. Jednak część rodziny została zesłana z powodu sporu politycznego, schronienia w Prowansji . Po powrocie w XIX wieku przywieźli ze sobą ekspertyzę enologiczną z Francji , a po odzyskaniu ziemi wprowadzili nowe odmiany takie jak Merlot , Cabernet Sauvignon i Chardonnay, które są powszechne w wielu dzisiejszych winach. Obecnie firma Marchesi di Frescobaldi ma bardzo silną pozycję w tej sklasyfikowanej strefie - firma posiada dziewięć nieruchomości z ponad 2470 akrami (1000ha) winnic na wysokościach 500-700 m (1640-2296 m). Te leżą w samym sercu DOC, gdzie terroir jest najlepszy, klimat jest idealny, gleby są głównie bogate w piasek i glinę, a zbocza są skierowane na południowy zachód. Wina bianco są zdominowane przez Pinot Bianco , Chardonnay i Trebbiano . Charakterystyczne dla nich są aromaty akacji, zielonych jabłek i brzoskwiń o zrównoważonym, podniebieniowym podniebieniu i trwałym wykończeniu. Wina rosso łączą głównie Canaiolo , Cabernet Franc , Cabernet Sauvignon i Merlot. Ta czerwień musi być w wieku jednego roku, podczas gdy riserva wymaga dwóch dodatkowych lat. W tym DOC znajduje się również vin santo , które zmienia się od suchego do słodkiego i musi być leżakowane przez trzy lata w caratelli (małe dębowe beczki).