Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Czas: 20 min

Porcja: 4

Poziom trudności: łatwy

Salatka%20z%20makaronem%20vermicelli%20z%20winem%20Gnarly%20Head%20Viognier.jpg

SKŁADNIKI

  • 12 krewetek królewskich, surowych (szarych), oczyszczonych
  • 200 g makaronu sojowego vermicelli
  • 500 g cukinii
  • 3 gałązki szczypiorku, pokrojone w plasterki
  • Garść liści bazylii
  • Garść liści kolendry
  • Papryczka chili, pokrojona w plastry
  • 1 łyżka drobno posiekanych orzeszków ziemnych
  • Ćwiartki limonki, do podania
  • Oliwa
  • Sól morska

DRESSING

  • 3½ łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1¾ łyżki jasnego cukru muscovado
  • ½ łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżki startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

WYKONANIE

Rozgrzać patelnię grillową. Cukinie przekroić w poprzek na pół, następnie wzdłuż na 3 plastry. Każdy plaster smarować oliwą i układać na patelni, grillować po około 8 minut z każdej strony aż cukinia zmięknie i pokryje się ciemnymi paskami.

Zdjąć z patelni, przestudzić i pokroić w słupki, oprószyć solą. Makaron włożyć do miski, zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić do namoczenia na 3-4 minuty. Przełożyć na sitko, przelać zimną woda i zawiesić nad miską, zostawić do przestudzenia.

Wszystkie składniki na dressing razem wymieszać. Makaron wymieszać z cukinią i dressingiem. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy. Krewetki głęboko naciąć wzdłuż grzbietu, oprószyć solą. Włożyć na patelnię, smażyć aż zmienią kolor do połowy na różowy, odwrócić na drugą stronę i smażyć aż całe będą różowe, nie dłużej. Ułożyć na sałatce, posypać bazylią, chili, kolendrą i orzeszkami ziemnymi. Podawać z ćwiartkami limonki.