Mawrodafni - Mavrodafni (Mavrodaphne) to lokalny szczep ciemnych winogron z okolic Achai na Peloponezie i na Wyspach Jońskich, jak i produkowanego z nich czerwonego, słodkiego, wzmacnianego wina kojarzonego z Patrą. Mavrodafni początkowo przetwarzane w dużej kadzi wystawionej na słońce. Po pewnym czasie, gdy wino osiągnie pewien poziom dojrzałości, fermentacja jest zatrzymywana przez dodanie destylatu przygotowanego z poprzednich roczników. Następnie mieszanka destylatu Mawrodafni i wina, nadal zawierająca pozostałości cukru, zostaje przeniesiona do piwnic w celu zakończenia procesu dojrzewania. Jest to tzw. "edukacja" wina w kontakcie ze starszymi rocznikami w procesie zwanym solera. Tak sporządzone wino jest butelkowane i sprzedawane jako wino deserowe. Mawrodafni jest ciemne, prawie nieprzejrzyste, ciemno purpurowe wpadające w purpurowo-brązowy. Kojarzone w nim aromaty i smaki to karmel, czekolada, kawa, rodzynki i śliwka.

Zobacz też wina.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz