

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
GLAETZER Barossa Valley Shiraz / Cabernet 'Anaperenna'
Kraj: Australia
Region: Dolina Barossa,
Producent: Glaetzer Wines
Szczep: Shiraz , Cabernet sauvignon
Typ: Czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75L
Alkohol: 15%
80% 85-letnie krzewy Shiraz, 20% 60-letnie krzewy Cabernet Sauv.
Wino starzone w debie amerykańskim i francuskim przez okres 14 misięcy
To wino to fuzja dwóch szczepów, Shiraz and Cabernet Sauvignon. W nosie intrygujące zapachy czekolady, ziół, cedru, czarnej porzeczki i dymu, na podniebieniu przebijają się delikatne taniny i niesamowita oleistość wina. Finał jest świeży, długo pozostaje w ustach.
Rocznik 2014 jest bardziej niezwykły i potrzebuje więcej czasu. Cabernet w 2014 roku ujawniał wyższe stężenie czarnej porzeczki i nut jeżynowych niż rocznik 2013, co sprawia, że wino jest bardziej aromatyczne, z potencjałem leżakowania 12-14 lat.
Notatkli Sommelier Bachus Wina
Czystość, równowaga i intensywność w epickich proporcjach. Wbrew konwencjom, mając tak wielką moc w tak subtelnym, delikatnym przebraniu. Złożoność pojawia się z innego świata z warstwami egzotycznych przypraw, ciemnych czarnych owoców i lukrecji, przerywanych ziemistą gorzką czekoladą. Dekantacja jest koniecznością i nagrodzi cierpliwość, ale siła woli nie ma szans!
Joe Czerwinski, Data wydania: 31 sierpnia 2018, Źródło: 238, The Wine Advocate
Anaperenna Shiraz-Cabernet Sauvignon zawiera 82% Shiraz, ale ten składnik Cabernet naprawdę dodaje cudownego liftingu mięty i herbacianych nut ziołowych na nosie. Na pełnym podniebieniu jest duże, bogate i dojrzałe, tak jak można by oczekiwać po Glaetzerze, z nutami zwęglonego mięsa, espresso i czarnej oliwki połączonymi z wanilią, cedrem, ziemią, jeżynami i czarną porzeczką. Intensywny, skoncentrowany i bogaty w teksturę, z długim, aksamitnym finiszem, pokazuje doskonałą równowagę i elegancję jak na duże wino.
2022-08-21
Glaetzer Anaperenna
Zawiera redukcyjne aromaty czarnej porzeczki, jeżyny i boysenberry, które są na razie mocno zwinięte, niesione przez dobrze osadzoną kwasowość i pikantne nuty grafitowe. Długi finisz wydobywa owoce, z dodatkowymi elementami anyżu i słodkiego tytoniu. To powinno dobrze ewoluują w piwnicy.