Benito Santos Godello Monterrei DO
Benito Santos Godello Monterrei DO
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Benito Santos Godello Monterrei DO
Kraj: Hiszpania
Region: Galicja
Apelacja: Rias Baixas DO
Producent: Benito Santos
Typ: Dry White - Godello
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
Certyfikaty: Wino ekologiczne
Wino powstało w całości z gron Godello, charakteryzuje się jasno słomkową barwą z aromatami owoców tropikalnych, białych kwiatów, świeżej trawy, miodu. Na podniebieniu pełna budowa, z żuwą przyjemną kwasowością której towarzyszą nuty moreli, mango oraz jabłka. Sugestie kulinarne: ryby, białe mięsa, dania z ryżem.
Posiadłość Benito Santos posiada 12 hektarów winnicy, położonej nad morzem w subregionie Val do Salnes Rias Baixas DO. Winorośl korzysta z łagodnego klimatu atlantyckiego i wytwarza wina o świeżości, strukturze i mineralności. Ich trzy winnice Albariño są certyfikowane jako ekologiczne, co jest rzadkością w tym deszczowym, podatnym na pleśń regionie. Winogrona z tych 30-letnich winorośli są zbierane ręcznie, a wino dojrzewa przez 6 miesięcy na osadzie przed butelkowaniem. Wina są słone, mineralne i strukturalne, z obfitymi owocami i dużą długością.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Benito Santos odegrał znaczącą rolę i był sztandarem we współczesnej historii Albariño. Hiszpańskie kultowe winogrono, które rośnie w umiarkowanie chłodnym klimacie północno-zachodniej Hiszpanii, w regionie Galicji. Benito Santosowi udało się nie tylko stworzyć fantastyczne wina pod własnym nazwiskiem. Był także czołową postacią w tworzeniu klasyfikacji DO Rias Baixas w latach 80-tych.
Wszystko zaczęło się w winnicy, gdzie w latach trzydziestych XX wieku młody Benito pomagał swojemu dziadkowi uprawiać szlachetne winogrona Albariño. To właśnie tutaj, mając ziemię pod paznokciami, narodziła się jego miłość do winogron. Winogrono, w którym dostrzegł ogromny potencjał. Niedługo potem zaczął produkować wina dla lokalnego baru (należącego do jego ojca), ponieważ uważał, że w barze brakuje odpowiedniego białego wina. Wino zostało wyjątkowo dobrze przyjęte, a następnie zdobyło kilka nagród na lokalnym festiwalu wina Fiesta del Albariño. Już od pierwszego razu, kiedy wziął udział w festiwalu, zachwycił się pysznymi dropami, a 500 butelek, które przywiózł, zostało wyprzedanych w zaledwie cztery godziny!
Benito Santos po kilku latach intensywnej i oddanej pracy, w 1979 roku Benito otrzymał możliwość założenia własnej winnicy. Winiarnia położona jest w uroczej wiosce Villanova de Arousa, w pobliżu północno-zachodniego wybrzeża. Wszystkie winogrona uprawiane są metodami ekologicznymi, co samo w sobie jest wielkim osiągnięciem i rzadkością w deszczowej Rias Baixas. Nie przez przypadek Galicja nazywana jest zielonym zakątkiem Hiszpanii. Duże ilości deszczu często powodują wilgoć i choroby grzybowe w winnicy. Jednakże Santos stanowczo twierdzi, że nie wolno opryskiwać środkami grzybobójczymi, ponieważ jest to dokładnie sprzeczne z zasadami ekologicznymi. Filozofia domu zakłada również, że wino produkowane jest w winnicy, a nie w piwnicy. Dlatego też wina są również fermentowane wyłącznie przy użyciu naturalnego szczepu drożdży, a użycie siarki jest niezwykle minimalne. W rezultacie powstają wina, w których przebija się prawdziwy charakter winogron, a wina niemal „brzęczą” terroirem. -I możesz tego spróbować! Dziś w domu znajdują się trzy winnice nazwane na cześć lokalnych kościołów Saiar, Bemil i Xoan. Oprócz Albariño w domu uprawia się także Godello i Mencia w Monterrei DO