Cloudy Bay Sauvignon Blanc

167,00 zł
Brutto
9997 Przedmioty

Opis

Kolor
Białe
Smak
Wytrawne
Potrawa
Do Ryb i Owoców Morza
Ilość

 

Zamówienia przyjmujemy 24h

 

Darmowy zwrot do 14 dni

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 

Kolor wina: Białe

Smak: Wytrawne

Producent: Cloudy Bay Vineyards

Kraj: Nowa Zelandia

Region: Marlborough

Kategoria: Spokojne

Klasyfikacja: Regionalne

Szczep: Sauvignon Blanc

Zamknięcie: Zakrętka

Pojemność: 0,75 l

Alkohol: 12,5% BK5

 

Jasno złota barwa z delikatnymi zielonymi refleksami. W smaku bogate, świeże żywe z dominacją grejpfruta, limonki i jabłka. Polecane: aperitif, do owoców morza, do ryb, kurczaka i kuchni azjatyckiej. Wino doskonałe do degustowania dla przyjemności. Sugestie kulinarne: Wędliny wędzone, łosoś wędzony, węgorz z warzywami, kuchnia azjatycka, sushi, miękkie kozie sery, zupa z dyni, kalafior w posypce bułki tartej, szparagi z szynka parmeńską , pieczony pstrąg, kurczak duszony na parze z warzywami, bataty zapiekane w przyprawach papryki słodkiej i pikantnej, kasza gryczana z pulpetami, krewetki w tempurze.

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

Cloudy Bay to najbardziej znana nazwa w winiarstwie nowozelandzkim i globalnie jako perła z winnic Marlborough” (Penguin Good Australian Wine Guide). Przez cztery dekady ich wybitny Sauvignon został uznany przez wielu za czołowe światło regionu. Od czasu, gdy David Hohnen ze słynnego przylądka Mentelle w zachodniej Australii wystartował z pokazem zatrzymania firmy Cloudy Bay Sauvignon w latach 80., pijący wino zachwycali się jego urokiem. To wino jest imponująco świeże i intensywne, z subtelnym blaskiem, który odróżnia go od bardziej żywiołowego Sauvignons. Nieruchomość Cloudy Bay leży w dolinie Wairau w Marlborough, na północnym krańcu Wyspy Południowej Nowej Zelandii. Nazwa pochodzi od najbardziej wysuniętego na wschód punktu doliny, nazwanego Cloudy Bay przez odkrywcę Kapitana Jamesa Cooka, kiedy po raz pierwszy odkrył ten region w 1770 roku. Cloudy Bay Sauvignon Blanc jest naprawdę orzeźwiający - świetny sam lub z owocami morza lub pikantnymi daniami tajskimi.

 

Przy 30% obniżeniu produkcji, selektywne zbiory zapewniły optymalną intensywność i koncentrację owoców dla tego zawsze popularnego wina. Pełen werwy i pizazza nos zawiera nuty agrestu, świeżych cytryn i białych kwiatów, naznaczonych cudowną świeżością. Fantastyczne napięcie na podniebieniu, które jest obecnie mocno zranione, cytryny i limonki tańczą na języku, wspierane przez soczysty zielony owoc. Drobno wyrafinowany i precyzyjny, aż do długiego i apetycznego wykończenia, zasługuje na co najmniej 6 miesięcy, zanim zacznie ujawniać swój bardziej tropikalny charakter. W ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci ten niewielki naród wyspiarski pokazał, że jego zdolność do produkcji wina wykracza daleko poza doskonałą Sauvignon Blanc. Stosunkowo chłodna pogoda Wyspy Południowej (i południowych regionów Wyspy Północnej) zapewnia klimat, którego potrzebują te winogrona, aby uzyskać odpowiednią kwasowość ...

David Hohnen założył Cloudy Bay w 1986 roku jako placówkę Cape Mentelle w Australii Zachodniej. Pod kierunkiem Kevina Judda stała się kultowym producentem, a ludzie w kolejce w szczególności po Sauvignon Blanc.

 

The Wine Advocate 92/100

The Wine Advocate - W innym trudnym stylu zespół w Cloudy Bay okazał się jednym z ich najlepszych ostatnich wysiłków. Sauvignon Blanc 2018 prezentuje nuty agrestu i ananasa z przodu i wykazuje piękną harmonię i okrągłość na podniebieniu. Jest średnio treściwy i łatwy do picia, z nutami nektaryny i różowego grejpfruta łączącymi się z kremowym podniebieniem i długim, jedwabistym wykończeniem.

Cloudy Bay Sauvignon Blanc - Opinie klientów

Dodaj opinię

Cloudy Bay Sauvignon Blanc

Dodaj opinię