

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cloudy Bay Sauvignon Blanc
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Producent: Cloudy Bay Vineyards
Szczep: Sauvignon Blanc
Rodzaj: Białe wytrawne
Pojemność: 0,75 l
Jasno złota barwa z delikatnymi zielonymi refleksami. W smaku bogate, świeże żywe z dominacją grejpfruta, limonki i jabłka. Polecane: aperitif, do owoców morza, do ryb, kurczaka i kuchni azjatyckiej. Wino doskonałe do degustowania dla przyjemności. Sugestie kulinarne: Wędliny wędzone, łosoś wędzony, węgorz z warzywami, kuchnia azjatycka, sushi, miękkie kozie sery, zupa z dyni, kalafior w posypce bułki tartej, szparagi z szynka parmeńską , pieczony pstrąg, kurczak duszony na parze z warzywami, bataty zapiekane w przyprawach papryki słodkiej i pikantnej, kasza gryczana z pulpetami, krewetki w tempurze.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Cloudy Bay to najbardziej znana nazwa w winiarstwie nowozelandzkim i globalnie jako perła z winnic Marlborough” (Penguin Good Australian Wine Guide). Przez cztery dekady ich wybitny Sauvignon został uznany przez wielu za czołowe światło regionu. Od czasu, gdy David Hohnen ze słynnego przylądka Mentelle w zachodniej Australii wystartował z pokazem zatrzymania firmy Cloudy Bay Sauvignon w latach 80., pijący wino zachwycali się jego urokiem. To wino jest imponująco świeże i intensywne, z subtelnym blaskiem, który odróżnia go od bardziej żywiołowego Sauvignons. Nieruchomość Cloudy Bay leży w dolinie Wairau w Marlborough, na północnym krańcu Wyspy Południowej Nowej Zelandii. Nazwa pochodzi od najbardziej wysuniętego na wschód punktu doliny, nazwanego Cloudy Bay przez odkrywcę Kapitana Jamesa Cooka, kiedy po raz pierwszy odkrył ten region w 1770 roku. Cloudy Bay Sauvignon Blanc jest naprawdę orzeźwiający - świetny sam lub z owocami morza lub pikantnymi daniami tajskimi.
Przy 30% obniżeniu produkcji, selektywne zbiory zapewniły optymalną intensywność i koncentrację owoców dla tego zawsze popularnego wina. Pełen werwy i pizazza nos zawiera nuty agrestu, świeżych cytryn i białych kwiatów, naznaczonych cudowną świeżością. Fantastyczne napięcie na podniebieniu, które jest obecnie mocno zranione, cytryny i limonki tańczą na języku, wspierane przez soczysty zielony owoc. Drobno wyrafinowany i precyzyjny, aż do długiego i apetycznego wykończenia, zasługuje na co najmniej 6 miesięcy, zanim zacznie ujawniać swój bardziej tropikalny charakter. W ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci ten niewielki naród wyspiarski pokazał, że jego zdolność do produkcji wina wykracza daleko poza doskonałą Sauvignon Blanc. Stosunkowo chłodna pogoda Wyspy Południowej (i południowych regionów Wyspy Północnej) zapewnia klimat, którego potrzebują te winogrona, aby uzyskać odpowiednią kwasowość ...
David Hohnen założył Cloudy Bay w 1986 roku jako placówkę Cape Mentelle w Australii Zachodniej. Pod kierunkiem Kevina Judda stała się kultowym producentem, a ludzie w kolejce w szczególności po Sauvignon Blanc.
The Wine Advocate 92/100
The Wine Advocate - W innym trudnym stylu zespół w Cloudy Bay okazał się jednym z ich najlepszych ostatnich wysiłków. Sauvignon Blanc 2018 prezentuje nuty agrestu i ananasa z przodu i wykazuje piękną harmonię i okrągłość na podniebieniu. Jest średnio treściwy i łatwy do picia, z nutami nektaryny i różowego grejpfruta łączącymi się z kremowym podniebieniem i długim, jedwabistym wykończeniem.