- Nowy
Burmester Colheita Port 2005
Wino Burmester Colheita Port 2005
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Burmester Colheita Port 2005
Kraj: Portugalia
Region: Douro
Apelacja: Vinho DO Porto
Szczepy: Touriga, Tinta Roriz,
Touriga Franca, Barocca
Pojemność: 0,75l
Brązowo - karmelowy kolor z pomarańczowymi refleksami. Zapach karmelu, toffi, grillowanych kasztanów i orzechów, drewna i przypraw. W ustach intensywne, harmonijne i delikatne. Końcówka długa i soczysta. Idealne wino na zimowe wieczory. Sugestie kulinarne: Lody, ciasta i desery czekoladowe – brownie, suflet czekoladowy, mus czekoladowy, czekolada ciemna, gorzka, deserowa.
Notatki Sommelier Baschus Wina
Burmester to prestiżowa marka win, reprezentująca całą historię i tradycję Douro. W 1730 roku Henry Burmester i John Nash założyli firmę produkującą płatki śniadaniowe w Londynie, a następnie przenieśli się do Vila Nova de Gaia w 1750 roku, aby przywieźć porto do Wielkiej Brytanii i Europy. Firma przechodziła z pokolenia na pokolenie, aż w 1834 roku Johann Wilhelm Burmester – bezpośredni potomek Henry’ego – wylądował w Porto. Zaczynając jako prosty urzędnik w zadłużonej firmie, JWB najpierw został menedżerem, a następnie przejął podmiot ze wszystkimi prawami.
Wprowadzając do biznesu swoje dzieci, firma została przemianowana na JW Burmester & Co w 1880 roku. Zaczął przejmować inne przedsiębiorstwa, takie jak firma produkująca butelki i dwa statki towarowe, co pozwoliło na realizację wysyłek we własnym zakresie, podczas gdy Burmester nadal się rozwijał. Niestety, 5 lat później JWB został zabrany przez morze w Foz do Porto, ale jego dzieci kontynuowały działalność bez niego. JW Burmester & Co przetrwało przez XX wiek i w 1992 roku rozpoczęło produkcję wina DOC Douro, rozszerzając działalność o wino wytrawne i szybko zyskując akceptację rynku.
JW Burmester zyskało mocną reputację w całej Europie i USA, ale jest praktycznie nieznane na rynku brytyjskim. Produkują wyjątkową gamę porto Colheita, porto z pojedynczego zbioru, które były leżakowane w beczkach aż do butelkowania. Wypracowały niesamowite smaki karmelu, orzechów i przypraw. Podawane lekko schłodzone, są wspaniałe same lub ze słodkimi deserami.