

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
DMZ Maestro White Stellenbosch
Kraj: RPA
Region: Stellenbosch
Producent: De Morgenzon
Szczepy: 25% Roussanne, 24% Chenin Blanc,
23% Grenache Blanc, Chardonnay, Viognier.
Rodzaj: białe, wytrawne
Temp. serwowania: 8-10°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5% c3
Nota degustacyjna:
Nos pokazuje nuty skoncentrowanych pomarańczowych i żółtych owoców pestkowych, z nutą przypraw, cytrusów i kwiatów. Podniebienie jest pełne, teksturowane i dopracowane z długotrwałym posmakiem. Sugestie kulinarne: owoce morza, skorupiaki, krewetki, grillowane ryby, sałatki, przystawki, pieczony kurczak, sushi, dania na bazie makaronów i ryżu.
Notatki Sommelier:
Słynna południowoafrykańska winiarnia De Morgenzon leży w dolinie Stellenboschkloof. Jest również nazywany „porannym słońcem”, ponieważ jest to pierwsza część regionu, w której widać poranne słońce. Można to zawdzięczać wysokości, na której leży winnica i kilku innym aspektom.
Pierwotnie De Morgenzon był częścią najstarszych gospodarstw RPA znanych jako Uiterwyk. W 2003 roku winnicę zakupili Hylton i Wendy Appelbaum. Od tego czasu włożyli ogromną pracę w posiadłość i jej grunty, przekształcając ją w 91-hektarową ziemię i winnicę ogrodową. Podczas przebudowy i renowacji działki wdrożyli wykorzystanie danych historycznych i satelitów. Ponadto przeanalizowali i zbadali klimat regionu oraz wszystkie czynniki fizyczne, które mogą wpływać na wzrost i rozwój winorośli. Winiarnia zażądała ponadto szczegółowej analizy gleby, topografii i warunków.
Tak obszerna ocena i badanie stanu i jakości pogody oraz gleby regionu pozwoliły DeMorgenzon na określenie najlepszych lokalizacji i warunków do uprawy winorośli i produkcji win. Dało im to również wyobrażenie o tym, jak należy sadzić winorośl. Rozumieli wymagany odstęp między każdym rzędem i kierunek, w którym rośliny powinny być skierowane. Połączony wpływ wszystkich wysiłków, jakie winnicy włożyli w swoje winnice, ustanowił harmonię między nimi a słońcem, terroirem i innymi elementami.
Gleby winnic należących do DeMorgenzona to przede wszystkim dobrze przepuszczalne gleby typu Tukula i Oakleaf. Oba powstały z granitowej podstawy. Region otrzymuje również idealną ilość opadów i słońca. Doskonała równowaga warunków klimatycznych i pogodowych sprawia, że winogrona stają się niezwykle soczyste, aromatyczne i aromatyczne, zanim staną się gotowe do zbioru.
Nos uwydatnia delikatne aromaty cytrusów, owoców pestkowych, kwiatów, z akcentami przypraw. Na podniebieniu bogate i pełne, z orzeźwiającą kwasowością.
2023-09-23
Dobre białe wino Stellebosch
Smak wina pełen akcentów melona, gruszki i grejpfruta, z delikatnymi przebłyskami nektarynki i słomy. Całość uzupełnia kremowa faktura z długim, dojrzałym finiszem.