

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Verus Sauvignon Blanc
Kraj: Słowenia
Region: Podravje
Producent: Verus
Szczep: Sauvignon Blanc
Rodzaj: białe wytrawne
Temp. serwowania: 7–9°C
Pojemność: 0,75l
W nosie intensywny cytrusowy bukiet. W smaku długie i eleganckie. W stylu żywe, krystaliczne, a zarazem doskonale zrównoważone. Podawać do ryb, owoców morza, potraw z kiszoną kapustą.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Odkryłem coś o Sauvignon Blanc z Europy Środkowej. Różni się od trawiastego zielonego agrestu i szarego krzemienia we Francji, tropikalności hula-hoop w Nowej Zelandii i stylów niedoszłych, które można znaleźć na całym świecie, gdy producenci próbują zarobić na trendzie, którego nawet Pinot Grigio nie był w stanie znokautować na zewnątrz. Sauvignon Blanc w Europie Środkowej (pomyśl Austria, Chorwacja, Niemcy) ma krągłość owoców – nawet w najbardziej wytrawnych, najlżejszych winach alkoholowych – które rzadko widuje się w innych regionach o chłodnym klimacie bez charakterystycznego posmaku cukru resztkowego. Ale ma czystość i złożoność naturalnej kwasowości, którą rzadko można osiągnąć w cieplejszym klimacie. Nie potrafię powiedzieć, czy ma to związek z klimatem kontynentalnym, ekstremalnymi mroźnymi zimami i gorącymi latami, klonami czy kulturą winiarstwa. Być może dlatego, że nie czuli się przymuszeni do naśladowania Nowej Zelandii, być może ominęła ich Cloudy Bay. Ale w ciągu ostatnich kilku lat najbardziej pitne sauvignon, z jakimi się zetknąłem, pochodziły z tej części świata.W szczególności Słowenia robi jedne z najbardziej ekscytujących Sauvignon spod radaru, jakie od jakiegoś czasu próbowałem. Od Brdy na zachodzie po Štajerską na wschodzie (na zdjęciu poniżej), od pełnego kontaktu ze skórą i fermentacji w beczce po czystą stal nierdzewną, uprawianą na żwirze i piaskowcu opoce lub głębokiej glinie panońskiej, Sauvignon ze Słowenii jest różnorodne i wyjątkowo smaczne. Verus, w regionie Ljutomer-Ormož w północno-wschodniej Słowenii, jest nie tylko producentem podręcznikowych czystych słoweńskich win ze szczepu Štajerska (patrz Wschodnia Słowenia – notatki degustacyjne i wino Jancisa z roku 2008, aby uzyskać więcej informacji trio stojące za Verusem), ale robią tę rzadką rzecz: Sauvignon Blanc, którą pijesz zbyt szybko, ponieważ jest tak dobry, a nie dlatego, że musisz wyjść poza to, jak źle jest. Ich nowa winiarnia nie była gotowa na ich istniejące zapasy, nie mówiąc już o żniwach w 2018 roku.- Cholernie pyszne! to pierwsze słowa, które zapisałem. Zielone jabłka i wilgotne od porannej rosy trawy i pędy grochu. Trochę świeżej krągłości guawy. Wibrujący, pełen energii, bajecznie wyważony. Na finisz odrobina pomidorowej winorośli z bazylią i miętą. Wypełnia usta i, co niezwykłe dla Sauvignon, zadowala. A to tylko 12,7% alkoholu.