

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Boscarelli Nobile di Montepulciano Riserva DOCG
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Montepulciano DOCG
Producent: Poderi Boscarelli
Szczep: 100% Sangiovese
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 %
Boscarelli Nobile di Montepulciano Riserva DOCG posiada głęboką rubinową barwę z aromatami z aromatami ciemnych owoców, wiśni oraz ziół, na podniebieniu soczyste, gęste i zwarte, z mocnymi taninami. Długi, uwodzicielski i owocowy finał.
Sugestie kulinarne: pieczona jagnięcina, wieprzowina, sery i wędliny. bk17
„Historia rozpoczęła się w 1962 roku od marzenia założyciela Egidio Corradiego o wyprodukowaniu szlachetnego wina, które uwydatnia aromaty i smaki jego ojczyzny, jednocześnie nadając mu ukochaną przez niego elegancję.
Urodził się w starej rodzinie Poliziana w regionie Montepulciano na wsi Siena, później ukończył studia z ekonomii i biznesu. Większość życia spędził pracując jako międzynarodowy broker w Genui i Mediolanie.
Ale jego nieskończona pasja do wina i głęboka znajomość rodzinnego regionu skłoniły go do zakupu dwóch na wpół opuszczonych małych gospodarstw w Cervognano w Montepulciano, oszałamiającym zakątku starej etruskiej Toskanii. Starożytne gleby były od dawna uprawiane w tradycyjny sposób z różnymi rocznymi uprawami i małymi winnicami.
Marzenie i wizja Egidio zostały przyjęte i ożywione przez jego córkę Paolę i jej męża Ippolito De Ferrari. Kierowani ich silną determinacją i poświęceniem, założyli Poderi Boscarelli w latach 60-tych. Rozwój, który nastąpił później, przywrócił życie odwiecznej posiadłości rolniczej, ponieważ Paola i Ippolito zasadzili swoje pierwsze wyspecjalizowane winnice w gęstości 3500 roślin na hektar. Zbudowali także pierwszą winnicę, remontując i adaptując stare stajnie.
Pierwotny duch posiadłości przeszedł teraz na trzecie pokolenie rodziny. Każdego dnia Luca i Nicolò De Ferrari, synowie Paoli i Ippolito, wnoszą tę samą pasję do produkcji wina, pracując nad nasyceniem każdej butelki aromatami i smakami, które kochał i których poszukiwał dziadek Egidio. Luca i Nicolò ponownie wybierają i przesadzają winnice, które nadal wyrażają zapachy i zakres cech niesamowitej ziemi, która je pielęgnuje.
Tak intensywne przywiązywanie wagi do praktyk uprawowych i stopniowe przesadzanie, rozpoczęte pod koniec lat 80., zaowocowało łącznie 22 hektarami winnic o średniej gęstości od 6000 do 7000 roślin na hektar. Każda roślina produkuje około 1 kg winogron.”