

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Due Lune Nero davola Cantine Cellaro
Mascalese - Nero DAvola Sicilia IGT
Kraj: Włochy
Region: Sambuca di Sicilia (AG)
Producent: Cantine Cellaro Sycylia
Szczepy: Nerello Mascalese, Nero DAvola
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l VIP
Alkohol: 14%
Wytrawne wino o głębokiej rubinowej barwie z zielonymi refleksami. W nosie ekspresyjny aromat czerwonych owoców, dojrzałych jagód i orientalnych przypraw. W ustach wino bogate, pełne, rozgrzewające, zarazem miękkie i aksamitne z łagodnymi taninami. Dobrze zrównoważone, długie. Kiedy dojrzewają winogrona, gałęzie są przycinane 10 cm przed samą groną, a tym samym rozpoczyna się naturalny proces suszenia dzięki ciepłem sycylijskiego słońca i wiatru sirocco pochodzącego z Afryki. Kiedy uzyskuje się utratę masy 15-20%, winogrona są zbierane, miażdżone i fermentacja zaczyna się w kontakcie ze skórkami. Po bardzo długiej maceracji, wino jest dekantowane do barriques, gdzie spoczywa przez około 6 miesięcy. Polecane: pasty, wędliny, mięsa z rusztu, gulasz, makarony w sosach. Doskonałe z dojrzałymi serami.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Due Lune Nerello Mascalese - Nero DAvola Sicilia IGT z region produkcji Sambuca di Sicilia (AG) Wino ujawina rubinowo-czerwony kolor, głęboki i nieprzenikniony. To eksplozja aromatów czerwonych owoców i dojrzałych jeżyn, orientalnych przypraw, różowego pieprzu i skóry dobrze zintegrowanych ze sobą. W ustach jest ciepły, silny i przyjemnie trwały; dobrze wyrażone taniny są doskonale zrównoważone naturalnym cukrem resztkowym i świeżością, dzięki czemu napój jest fascynujący. Doskonałe do dań z makaronu z sosem, pieczeni i dziczyzny. Idealny do dojrzałych serów. Kiedy winogrona osiągną dojrzałość, pędy są cięte 10 cm przed samym pęczkiem i tym samym rozpoczyna się naturalny proces suszenia dzięki ciepłemu sycylijskiemu słońcu i wiatrowi sirocco z Afryki. Po uzyskaniu zmniejszenia masy o 15-20% winogrona są zbierane, prasowane i fermentacja zaczyna się kontaktować ze skórami. Po bardzo długiej maceracji wino jest dekantowane w barrique, gdzie spoczywa przez około 6 miesięcy. Dobre wino z Sycylii
Nagrody:
94 pkt. Jeannie Cho Lee
93 pkt. Oz Clarke
95 pkt. Hill Smith
CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES 2018 Silver medal
ANNUARIO DEI MIGLIORI VINI ITALIANI 2018 Best Red Wine
2022-05-16
Due Lune Sicilia IGT Cantine Cellaro
To wino dla fanów beczkowych butelek. O ciemnym niemal jagodowym kolorze. W nosie kokos, wanilia, orientalne przyprawy, asfalt, dym, toffi, opary tytoniu. W ustach najpierw pojawia się słodycz, ale w finiszu mamy trochę pieprzności. Długie, gęste wino. Być może po dekantacji wyszłoby więcej owocu.