Château Haut Bastor la Jauguette Bordeaux

Ilość

Minimalna ilość zamówienia tego produktu jest 12.

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Château Haut Bastor la Jauguette Bordeaux 

 

Kraj: Francja                            

Region: Bordeaux

Apelacja: Bordeaux AOC

Producent: Château Haut Bastor

Szczepy: 80% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon

Rodzaj: czerwone wytrawne

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 13%

Château Haut Bastor la Jauguette powstaje w wyniku kupażu gron 80% Merlot oraz 20% Cabernet Sauvignon, uprawianych na terenach Bordeaux. Wino odznacza się intensywnym bukietem czerwonych owoców. Na podniebieniu miękkie i owocowe z dobrze zbalansowaną strukturą tanin. Sugestie kulinarne: grillowane czerwone i białe mięsa, sery,

 


Francuskie wino jest uważane na całym świecie za coś niezwykłego i wyraz kulturowej doskonałości. Znany dziennikarz Hugh Johnson tak opisał to w swojej książce „Atlas win francuskich”: „Na przestrzeni dziejów w różnych częściach świata rozwinęła się forma kulturowej doskonałości, która wymyka się wszelkim logicznym wyjaśnieniom. Jeśli myśli się o Bliskim Wschodzie, to jest to płodność religijna, nazwa Niemcy kojarzy się z muzyką, nazwa Włochy z architekturą. Ale kto mówi o Francji, nieuchronnie myśli o radościach stołu. Francuzi wybierają i przygotowują potrawy z większą gorliwością i starannością niż ktokolwiek inny na świecie. Z pewnością ten genialny talent do przyjemności pomógł Francuzom stać się twórcami najlepszych win.


Pierwsze winorośle przybyły do ​​Francji 500 lat przed Chrystusem przez Greków. Następnie Rzymianie zapewnili systematyczną dystrybucję na początku ery chrześcijańskiej w dolinie Rodanu, w II wieku w Burgundii i Bordeaux oraz w III wieku nad Loarą. Mówi się, że cesarz rzymski Aureliusz Probus nakazał sadzenie winorośli w całej Galii w połowie III wieku. Król Franków, a później cesarz Karol Wielki, swoimi rozporządzeniami nadał decydujący impuls uprawie winorośli w dzisiejszej Francji. Zakon cystersów powstał w klasztorze Citeaux w Burgundii w 1098 roku i szybko rozprzestrzenił się po Europie. Mnisi udoskonalili uprawę winorośli pod względem gleby, odmian winorośli i winifikacji, nadając tym samym impuls nie tylko we Francji, ale w całej Europie.

Warto zauważyć, że wino zostało nawet wpisane do francuskiego kalendarza rewolucyjnego. „Rok I” rozpoczął się 22 września 1792 r., w miesiącu, w którym powstała Republika Francuska; nową nazwą miesiąca był Vendèmiaire (miesiąc wina). Dni otrzymały również pomysłowe nazwy i obejmowały winorośl, beczki i prasy. W latach sześćdziesiątych XIX wieku filoksera rozpoczęła kampanię eksterminacji w całej Europie od Francji. Ale jednocześnie rozpoczęły się „złote lata Bordeaux”, kiedy w Médoc zaczęto sadzić duże winnice. Roczniki z lat 1858, 1864, 1869, 1870, 1874, 1875 i 1878 były tak wspaniałe, że dobrze zachowane butelki do dziś zapewniają maksimum przyjemności z wina. Francuzi bardzo wcześnie zauważyli, że wino o niepowtarzalnych, wyraźnych właściwościach powstaje na określonej glebie, pod wpływem panującego klimatu i określonych odmian winorośli. Cystersi już zrobili początki. Termin terroir powstał w pierwszej połowie XX wieku. W 1923 roku baron Le Roy de Boiseaumarié opisał 13 idealnych odmian winorośli dla Châteauneuf-du-Pape ze względu na typową tam glebę i klimat. Profesor rolnictwa Joseph Capus, który jest uważany za ojca chrzestnego prawa apelacyjnego dla wina, oraz założony w tym kontekście INAO (Institut National des Appelations d'Origine), centralny instytut uprawy winorośli we Francji, dał bardzo ważny impuls.


Francuskie odmiany winorośli esencja
We Francji istnieje inna filozofia, jeśli chodzi o mieszanie odmian winogron. Na południu i południowym zachodzie (zwłaszcza w Bordeaux), zwłaszcza wina czerwone, są mieszane z kilku odmian, klasycznych cuvée. Z drugiej strony w regionach północnych ( Chablis , Alzacja , Loara , Sabaudia i przede wszystkim w Burgundii ) wina są wytwarzane tylko z jednej odmiany winorośli i często tylko z jednego miejsca . Powierzchnia uprawy winorośli to prawie milion hektarów. Około 60% to czerwone, a 40% białe odmiany winorośli. 10 dominujących odmian winorośli według obszaru uprawy winorośli to:

 

Carignan (czerwony) z 165 000 ha
Trebbiano = Ugni Blanc (biały) z 101 000 hektarów
Grenache (czerwony) z 82 000 ha
Merlot (czerwony) z 55 000 ha
Syrah (czerwony) z 54 000 ha
Cinsaut (czerwony) z 46 000 ha
Aramon (czerwony) z 37 000 ha
Gamay (czerwony) 36 000 ha
Cabernet Sauvignon (czerwony) z 35 000 ha
Chardonnay (białe) z 18 000 ha
 

Francuskie obszary uprawy
Francja ma (od 1997 r.) łącznie 914 000 hektarów winnic i tym samym znajduje się w czołówce obok Hiszpanii i Włoch. W 1997 roku wyprodukowano łącznie 54 miliony hektolitrów wina, co zdecydowanie plasuje się na pierwszym miejscu. Kraj jest podzielony administracyjnie na łącznie 95 departamentów, które dzielą się na dystrykty (arrondissement) i kantony. Obszary uprawy winorośli są rozmieszczone dość równomiernie na trzech czwartych powierzchni. Pod ochroną i nadzorem INAO znajduje się obecnie około 400 apelacji. Francuskie regiony uprawy winorośli to:

 

Armagnac z 12 000 hektarów
Bordeaux ze 100 000 hektarów
Burgundia z 40 000 ha
Szampan z 34 000 hektarów
Koniak
Alzacja z 14 000 hektarów
Jura 1500 ha
Langwedocja-Roussillon z 400 000 ha
Loara z 80 000 ha
Prowansja z 20 000 hektarów
Rodan z 60 000 ha
Sabaudia z 1500 ha
Południowo-zachodnia Francja z 160 000 ha
 

Już pod koniec pierwszego tysiąclecia Francuzi mieli surowe przepisy dotyczące wina i byli pierwszym krajem, który zapisał swoje regiony uprawy winorośli na dokładnych mapach. Dokonano tego poprzez określenie prawnie obowiązujących obszarów i granic, za pomocą których można jednoznacznie określić jakość wina. Jakość wina określa nazwa, z której pochodzi. Im lepsze wino, tym dokładniejsze przepisy. Specjalny system „kontrolowanego pochodzenia” jest opisany w AC = Appellation Contrôlée. We Francji istnieją następujące poziomy jakości:

Vin de table: Najniższy francuski poziom jakości dla prostego wina, który odpowiada niemieckiemu lub austriackiemu „Tafelwein” lub włoskiemu „Vino da tavola”. Może pochodzić z sklasyfikowanego regionu, ale nie spełnia standardów apelacji (maksymalna wydajność, minimalna zawartość alkoholu, odmiana) lub może być mieszanką win z całej Francji.

Vin de pays: Odpowiada austriackiemu lub niemieckiemu „Landwein” lub włoskiemu „IGT” i reprezentuje elitę win stołowych. Obowiązujące zasady zostały ustalone we Francji w 1970 r. i są nieco mniej rygorystyczne niż poziom VDQS i różnią się w zależności od regionu . Określono dozwolone odmiany winorośli, maksymalny plon od 70 do 90 hl/ha, minimalną zawartość alkoholu od 9 do 11% obj. oraz dopuszczalną zawartość siarki. Istnieją trzy kategorie: regionalna (obejmująca kilka departamentów), départementale (odpowiadająca departamentowi) oraz lokalna lub strefowa (różna wielkość od jednej gminy do kilku okręgów). Odmiany winogron są również prawnie zarejestrowane, a poziom kwasowości i alkoholu jest kontrolowany. Istnieje ponad 100 obszarów około 85% pochodzi z ogromnego obszaru Midi. Obszar może obejmować kilka departamentów (np. „Vin de pays du Jardin de France) lub tylko kilka hektarów (np. „Vin de pays des Coteaux Charitois”). Terminy Château lub Clos są zabronione. Całkowity udział francuskiej produkcji wina wynosi około 15%. Te przeważnie świeże, owocowe i pełne wina są pijane za młodu.

VDQS = Vins Délimités de Qualité Supérieure: Wina te często osiągają poziom najwyższej klasy AC lub AOC, czasami są uważane za etap wstępny lub są im równoważne. Podlegają tym samym surowym przepisom. Jednak nie ma innych klasyfikacji (Cru), jak zwykle w przypadku win AC. Wino to pochodzi z określonego regionu objętego gwarantowaną nazwą pochodzenia i jest wytwarzane wyłącznie z dozwolonych odmian winorośli o ustalonej wydajności; zawartość alkoholu jest również przepisana.

AOC lub AC = Appellation d'Origine Contrôlée: Najwyższy francuski poziom jakości, który precyzyjnie określa region pochodzenia, odmiany winorośli i metodę produkcji. Oznaczenie na etykiecie może odnosić się do całego regionu (np. Bordeaux), gminy (np. Sauternes), winnicy (np. Le Montrachet) lub rodzaju wina (np. Crémant de Bourgogne). W ramach klas AC istnieją inne, ale nieoficjalne, określenia jakościowe. W zależności od apelacji różnią się one oznaczeniem i stopniem. Zobacz Klasyfikacja Bordeaux i Klasyfikacja Burgundii”.

 

Kup francuskie wina online. Różnorodność francuskich win jest prawie nieograniczona! Producenci tacy jak Barons de Rothschild Lafite, doskonale zorientowany w crémancie Bouvet-Ladubay , domy szampańskie takie jak Moët & Chandon czy Pommery , Château Miraval czy Aix w Prowansji zapewniają, że każdy koneser znajdzie dla siebie wino! Zamów swój ulubiony z naszej oferty online lub sprawdź, czy mamy pakiet win, który Ci odpowiada. Zakup jest bardzo łatwy, a już po kilku dniach wino z Francji zostanie dostarczone pod Twoje drzwi.

Château Haut Bastor la Jauguette Bordeaux - Opinie klientów

Dodaj opinię

Château Haut Bastor la Jauguette Bordeaux

Dodaj opinię

POZNAJ OPINIE O NASZYM SKLEPIE:
4.5
Na podstawie 167 opinii w serwisie Google
Polecam. Przesyłka dotarła w świetnym stanie, produkty były bardzo dobrze zabezpieczone w czasie transportu. Zamówienie zostało zrealizowane szybko, na bieżąco były przekazywane informacje o statusie paczki. Serdecznie polecam! W dniu dzisiejszym przejeżdżałam przez Warszawę i zawitałem... do sklepu z winami. Miło mnie powitali nawet dostałem wino do degustacji Uno 1 primitivo za 1zł. Super. zobaczcie Ci co mało wysyłają. ( więcej )
Damian Kowalski
Zamawiam wino od lat! Zamawiałam również na wesele syna. Doradzono mi bezbłędnie a więc goście byli bardzo zadowoleni Zawsze sprawna i szybka dostawa. Zdecydowanie polecam!
Betata Sobieraj
Bardzo polecam ten sklep z winami! Duży wybór win, fachowe doradztwo i przemiły właściciel. Z pewnością każdy znajdzie tu odpowiednią buteleczkę dla siebie :-)
Monika Laszczka
Selekcja win dobrych win włoskich 5*. Ceny 4*. Oferty dla stałych klientów typu panie Boguszu kupił pan u Nas ponad 50 butelek, kolejne zamówienie ze zniżka 0*. Obsługa klienta 1* (wysłali nie tą butelkę - brak odp. Pytanie o dostępność - brak odp. Chęć domówienia 2 butelek wysłana 10min... po zamówieniu 10 - brak odp. Wykasowana historia zamówień z profilu - odpowiedź zajmiemy się tym i ponad tydzień nie załatwione). A zatem: spora szansa, ze znajdziesz tam dobrą butelkę, ale to wszystko. ( więcej )
Bogusz Niewiadomski