Paul Sapin Domaine Peiriere Cabernet Sauvignon Reserve
Kraj: Francja
Region: Langwedocja-Roussillon
Producent: Paul Sapin
Szczepy: Cabernet Sauvignon
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 %
Rozwiń opis...Wino powstało w całości z gron Cabernet Sauvignon, posiada piękny rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Nos wypełniają aromaty ciemnych owoców, jeżyn z akcentami przypraw. Na podniebieniu pełne dobrze zbudowane z długim trwałym finiszem. Położona u podnóża Montagne Noire posiadłość korzysta z naprzemiennych upalnych dni i chłodnych nocy: idealny klimat do rozwoju aromatów limonki i cytrusów.
Domaine Peirière to duża winnica w sercu regionu Minerve. Olivier, ekspert w dziedzinie winiarstwa, który odziedziczył majątek i rodzinną tradycję, starannie pielęgnuje winorośl.
Posiadłość o powierzchni 230 hektarów, w samym sercu rejonu apelacyjnego Minervois, przez cały rok jest słonecznie, ale w nocy ochładza się, ponieważ w pobliżu znajduje się Montagne Noire, co zapewnia idealny klimat sprzyjający rozwojowi aromatów winogron. Trzydzieści lat temu został przesadzony do pełnej gamy odmian kochających słońce. Zbiory, które odbywają się w nocy, są całkowicie fermentowane na osiedlu w piwnicach wyposażonych w najnowocześniejszy sprzęt.
Notatki Winiarskie
Z historią obejmującą ponad dwa tysiąclecia, region winiarski Langwedocja-Roussillon jest jednym z najstarszych we Francji. Wszystko zaczęło się w VI wieku p.n.e., kiedy Grecy założyli kolonie wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego i wprowadzili uprawę winorośli do regionu, przywożąc ze sobą odmiany winogron i techniki uprawy winorośli, które położyły podwaliny pod produkcję wina. Kiedy Rzymianie podbili region w II wieku p.n.e., dalej rozwijali uprawę winorośli i stworzyli rozległe winnice, aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na wino w całym Cesarstwie Rzymskim.
W średniowieczu uprawa winorośli była kontynuowana pod wpływem zakonów monastycznych . Mnisi odegrali kluczową rolę w utrzymaniu i ulepszaniu winnic, w szczególności poprzez eksperymentowanie z nowymi metodami uprawy i wybieranie najlepszych odmian winogron. Budowa Canal du Midi w XVII wieku oznaczała ważny punkt zwrotny w transporcie wina . Łącząc Morze Śródziemne z Atlantykiem, ten ostatni ułatwił transport wina do portu Sète, a następnie do reszty Francji i Europy.
XIX wiek był okresem intensywnej działalności winiarskiej dla Langwedocji-Roussillon. Wraz z industrializacją i rosnącą urbanizacją popyt na wina , zwłaszcza tanie wina, gwałtownie wzrósł. Region stał się wówczas jednym z głównych dostawców codziennych win we Francji. Jednak ten dobrobyt został nagle przerwany przez kryzys filoksery pod koniec XIX wieku. Po długiej rekonstrukcji winnica musiała stawić czoła nowym wyzwaniom związanym z nadprodukcją i jakością win. W latach 30. XX wieku podjęto działania mające na celu uregulowanie produkcji i zachęcenie do poprawy jakości, w szczególności poprzez utworzenie pierwszych apelacji kontrolowanego pochodzenia (AOC) w regionie.
Przez cały XX wiek uprawa winorośli w Langwedocji-Roussillon ewoluowała w kierunku bardziej jakościowego podejścia . Producenci inwestowali w unowocześnianie technik produkcji wina i uprawy winorośli, wprowadzali nowe odmiany winogron i skupiali się na produkcji win premium. Kiedyś postrzegana jako śpiący gigant produkujący głównie wina masowe, winnica Langwedocji-Roussillon przeżywa obecnie prawdziwy renesans i wyróżnia się jakością i różnorodnością swoich win.