Tommaso Bussola Amarone Classico 0,5L
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: DOCG Amarone della Valpolicella Classico
Producent: Tommaso Bussola
Pojemność: 0,5l
Rozwiń opis...Wino o mocnych, skoncentrowanych aromatach bardzo dojrzałych wiśni i śliwek. W ustach pełne i złożone, doskonale zbudowane, o krągłych taninach i bardzo długim posmaku. Podawać do dziczyzny, dojrzewających serów lub jako wino medytacyjne.
Tommaso przejął w połowie lat 80-tych posiadłość swojego wuja w Valpolicella – wraz z jej cennymi starymi winnicami w sercu strefy Classico. W tamtym czasie większość plantatorów sprzedawała swoje winogrona i – podobnie jak w tamtych czasach Szampan czy Rioja – bardzo mały nacisk kładziono na wybredną uprawę winorośli.
Dociekliwy Bussola zaczął krócej przycinać swoje winorośle, aby uprawiać glebę w sposób bardziej przemyślany i skupiać się na zdrowiu i równowadze swoich winorośli. Choć wielu producentów skupiało się tam na procesie produkcji wina, Bussola argumentował, że uprawa lepszych owoców zaowocuje lepszymi winami (niezależnie od produkcji wina i poziomu uprawy).
Kluczem jest nie tylko wiek jego winorośli, ale fakt, że prawie wszystkie z nich są naturalnie dającymi niskie plony starożytnymi klonami. Dominują Corvina, Corvinone i Rondinella, ale w winnicach występują również niewielkie ilości Molinara i Dindarella. Corvinone, choć dziś modny, kiedyś groził wyginięcie z powodu niskich plonów i wybrednych nawyków uprawy. Tommaso twierdzi jednak, że to właśnie Corvinone nadaje głębi jego winom. Nazywa ją „Super Corviną”, twierdząc, że produkuje mocniejsze, gęstsze, bogatsze i bardziej perfumowane wina. Niewielkie ilości starych winorośli Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Merlot są również wykorzystywane do wyjątkowego butelkowania L'Errante.
Obecnie mamy szczęście być świadkami przejścia tej posiadłości na własność dwóch synów Tommaso, Giuseppe i Paolo. Paolo skupia się przede wszystkim na handlu, Paolo na piwnicy, ale obaj bracia dzielą się swoją pracą. Obydwa stale przebywają w winnicach i często kosztują razem. A ich niepohamowany ojciec wciąż spędza długie dni w winorośli, dzieląc się swoim ciężko zdobytym doświadczeniem. W regionie négociants i nowoczesnej uprawy winorośli reprezentowanie tej wielopokoleniowej posiadłości oldschoolowego vignaiolo to zaszczyt.
Tommaso nieustannie eksperymentował i chłonął informacje i pomysły z każdego dostępnego źródła. Z każdym rocznikiem jego wina stawały się coraz bardziej dopracowane, finezyjne, intensywne i osobowości. Pod koniec lat dziewięćdziesiątych styl Tommaso dojrzał, a jego wina stały się znane na całym świecie ze swojej niesamowitej intensywności owoców.
Wina Tommaso
Valpolicella Ripasso „Ca' del Laito” — po 3-4 latach leżakowania Ca'del Laito ma być gotowe do spożycia w momencie premiery. Proces ripasso daje większość owoców i przypraw Amarone, ale dzięki niższej liczbie oktanowej sprawia, że jest ono niezwykle wszechstronne na stole.
Valpolicella Classico Superiore (aka „TB”) — Riserva Valpolicella suszy 50% winogron przez 3 miesiące, a następnie miesza z pozostałymi 50% (już sfermentowanymi). Druga fermentacja daje wino, które dzieli różnicę między Ripasso Valpolicella i Amarone.
L'Errante — wino w stylu Amarone, produkowane ze szczepów Bordelais, „Wanderer” powstało z bezgranicznej ciekawości Tommaso. Unikalny.
Amarone Classico — każdego roku głównym celem osiedla jest stworzenie możliwie najlepszego Amarone Classico. To rzadkie Amarone produkowane ze wszystkich owoców posiadłości i o niesamowitej wartości w tej kategorii.
Recioto Classico — Paolo wyraźnie odziedziczył po ojcu pasję do tego starożytnego stylu wina. Jakość surowych owoców z tej posiadłości oznacza, że końcowe wina charakteryzują się niesamowicie bujnymi, czystymi owocami.
Amarone Classico Riserva — Fantastycznie hedonistyczne, oferujące wielkie aksamitne bogactwo na podniebieniu i egzotyczne nuty czarnej wiśni, kakao i jesionu. Riserva to wybór najlepszych owoców z posiadłości.
Amarone Classico „Vigneto Alto” — limitowany wybór winorośli pochodzących głównie z działki Alto, na której rosną najstarsze winorośle w posiadłości.
Recioto Classico TB — Recioto firmy Bussola stanowią standard odniesienia dla tego stylu. Nie brakuje wysokich ocen i nagród, ale to właśnie gęstość owoców naprawdę wyróżnia te rzadkie wina.