Gancia 18 Mesi Metodo Classico Brut

Ilość

Minimalna ilość zamówienia tego produktu jest 12.

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Gancia 18 Mesi Metodo Classico Brut

 

Kraj: Włochy

Region: Piemont

Kategoria: Musujące

Pojemność: 0,75 l

Alkohol: 12,0%

  

Musujące wino 18 Mesi Metodo Classico z czystym, neutralnym nosem, przyjemnym owocowym bukietem z obecnością jabłek i brzoskwiń. W smaku soczyste, perliste z tostowym zakończeniem. Doskonałe Prosecco dla miłośników win musujących. Sugestie kulinarne: aperitif, zakąski serowe, ryby i dania z delikatnego białego mięsa, homar, ostrygi, kawior, truskawki. Gancia to marka która zapoczątkowała produkcję Prosecco przy czym wydała pierwsze włoskie wino musujące. Gancia to ikona, bogata w historię i tradycję produkcji najwyższej jakości Prosecco. Najpopularniejsze Prosecco Gancia Brut, Prosecco Gancia Asti, Proseco Gancia 18 Mesi.

 

Historia uprawy winorośli w regionie Prosecco 

Nazwany na cześć dawnej wioski Prosecco, obecnie istniejącej należącej do włoskiego miasta Triest, Prosecco DOC jest nazwą geograficzną, jak i dawną nazwą charakterystyczną dla winorośli regionu, która obecnie nazywa się Glera. Apelacja wina Prosecco do Denominazione di Origine Controllata dla win musujących. Jedno ze wzmocnionych win, które można skosztować w tej dzielnicy win, jest samo Prosecco. 

Uprawa winorośli na obszarze objętym zasięgiem Prosecco rozwijała się przez wiele stuleci: wino produkowano już w czasach rzymskich z winogron Glera, które wystąpiło w pobliżu wioski Prosecco. W XVIII wieku uprawa Glery rozwinęła się na wzgórzach Veneto i rozszerzyła się na ryzyko wystąpienia. To tutaj na początku XX wieku po raz pierwszy oryginalne wino Prosecco, dzięki nowej technologii powstałej fermentacji. Prosecco DOC jest rozwiązaniem z winogron Glera, producentem winifikacji stosujących Martinotti. Co ciekawe, fermentacja wtórna nie występuje w odbiornikach jak w metodzie Champenoise, lecz wykorzystuje duże stalowe zbiorniki. W 1772 roku Francesco Maria Malvolti po raz pierwszy zjednoczył region Conegliano Valdobbiadene i region Prosecco. Dopiero w trzydziestych XX wieku oficjalnie wytyczono granice obszaru produkcji wina Prosecco. Rok 2009 był objęty historycznym dla regionu winiarskiego Prosecco, kiedy jego kultowe terroir otrzymało od włoskiego organu DOCG opracowanego nominał; co oznacza, że ​​​​przepisy dotyczące produkcji wina Prosecco są bardziej rygorystyczne niż przepisy DOC, zgodnie z poleceniem zbiór, produkcja wina i butelkowanie zastosowania na miejscu. Region winiarski Prosecco należy do regionu Veneto , na północny wschód od Włoch . Sąsiadujące regiony winiarskie do Friuli Venezia Giulia , Conegliano i Valdobbiadene . W pobliżu znajduje się Wenecja, gdzie można odkryć i odwiedzić winiarnie Wenecji.

Dry Terroir z regionu winiarskiego Prosecco

Region winiarski Prosecco charakter się łagodnym mikroklimatem z obfitymi opadami deszczu i słońca. Dokładny rodzaj, który różni się w zależności od winnicy, ale jest zazwyczaj stosowany w mieszaninie wapienia, gliny, margla i piaskowca morskiego. W zastosowaniu z wytrzymałym klimatem te warunki glebowe, że region ten jest idealnym miejscem do uprawy winogron Prosecco Glera. Terroir DOCG w systemie Prosecco jest idealnym z gliną, piaskowcem i trzeciąorzędową marną, co umożliwia szybkie odprowadzanie wody deszczowej i wykorzystanie dodawania wody dla winorośli. Zawiera kamienisty i bogaty skład, zawierający składniki i minerały, jest udostępniony innym dojrzewania winogron. Średnia wysokość obszaru Prosecco wynosi 250-300 m npm, gdzie wzgórza dochodzą do siebie, a wszystko do odsłonięte przez słońce. Morfologia lokalizacji Prosecco, mikro i mezoklimat, gleba oraz wydajność winnicy prowadzą do określonych dojrzałości winogron, kwasowości i aromatu, które ostatecznie rozstrzygają o właściwościach sensorycznych końcowych win.

Charakterystyka wina Prosecco

Prosecco DOC to jasnosłomkowe wino o delikatnych, trwałych aromatach białych kwiatów, jabłek i gruszki. Prosecco DOC Rosé, jasnoróżowe wino o delikatnych i trwałych wynikach dzięki przedłużonemu zatrzymaniu drożdży fermentacyjnych po 60 dniach. Zarówno Prosecco DOC, jak i Prosecco DOC Rosé są świeże i wyrafinowane na podniebieniu. Poza Glera dopuszczają maksymalnie 15% odmian: Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay , Pinot Bianco , Pinot Grigio i Pinot Noir. Odmiana winarośli w apelacji win Prosecco jest Glera, znana również jako Prosecco, która jest białą odmianą winogron. Ma słoweńskie pochodzenie, które do wioski Prosecco s prowadzono z regionu Kras. Ta odmiana winarośli była wcześniej nazywana Prosecco, ale w 2009 r. w UE zmieniono jej zastosowanie na „Glera”, aby móc chronić miejsce dla ochrony „Prosecco” jako nazwa rodzaju wina. Glera to właściwie neutralna odmiana winogron, stosowana głównie do użytku we włoskich winach musujących, takich jak wino musujące Prosecco.

Jedzenie do połączenia z winem Prosecco

1.Cacio e Pepe - czyli stare danie o rzymskich korzeniach naruszenia jest za jedno z zwalczaniaszych i najsmaczniejszych dań kuchni włoskiej. Cacio e Pepe składa się z makaronu, dojrzewającego sera Pecorino Romano, znalezionego mielonego czarnego pieprzu i soli. Ponieważ kabel jest aktywny i nie psuje się szybko, jest on popularnym daniem rzymskim pasterzy. Papryka chroniła pasterzy przed skutkami zimnej pogody w nocy, a makaron ich odżywczy, aby dopełnić ich wyczerpującą pracę. To proste danie jest tak dobre, że znany szef kuchni Anthony Bourdain zdefiniował je, rozumiejąc, że „może być najwspanialszą rzeczą w historii świata”. Do dań polecamy dodać wino Prosecco.

2. Smażone liście szałwii (Salvia Fritta) - Salvia Fritta to klasyczne włoskie danie, które cieszy się uznaniem w całym kraju. Dane dotyczące przygotowania są z liści szałwii, oleju i ciasta, które zwykle składają się z składników, oliwy z oliwek, składnik jaj i soli. Liście szałwii nie są ani za duże, ani za małe, a ich treść jest dostępna, aby można było uzyskać dostęp do urządzenia podczas wypływania z liści w cieście. Po zniszczeniu liści szałwii smaży się na gorącym oleju, aż będą chrupiące. Przed podaniem szałwię Fritta posypuje się posiłkiem. Do tego wyjątkowego dania warto dodać kieliszek prosecco.

3. Focaccia - Focaccia to włoski chleb pieczony w piekarniku, który można położyć na liście składników, jak gruboziarnista sól morska, oliwa z kuchni, zioła, pomidory lub oliwki. Historia podstawowa, że ​​stworzyli go albo Etruskowie, albo Grecy.

Gancia 18 Mesi Metodo Classico Brut - Opinie klientów

Dodaj opinię

Gancia 18 Mesi Metodo Classico Brut

Dodaj opinię

POZNAJ OPINIE O NASZYM SKLEPIE:
4.5
Na podstawie 167 opinii w serwisie Google
Polecam. Przesyłka dotarła w świetnym stanie, produkty były bardzo dobrze zabezpieczone w czasie transportu. Zamówienie zostało zrealizowane szybko, na bieżąco były przekazywane informacje o statusie paczki. Serdecznie polecam! W dniu dzisiejszym przejeżdżałam przez Warszawę i zawitałem... do sklepu z winami. Miło mnie powitali nawet dostałem wino do degustacji Uno 1 primitivo za 1zł. Super. zobaczcie Ci co mało wysyłają. ( więcej )
Damian Kowalski
Zamawiam wino od lat! Zamawiałam również na wesele syna. Doradzono mi bezbłędnie a więc goście byli bardzo zadowoleni Zawsze sprawna i szybka dostawa. Zdecydowanie polecam!
Betata Sobieraj
Bardzo polecam ten sklep z winami! Duży wybór win, fachowe doradztwo i przemiły właściciel. Z pewnością każdy znajdzie tu odpowiednią buteleczkę dla siebie :-)
Monika Laszczka
Selekcja win dobrych win włoskich 5*. Ceny 4*. Oferty dla stałych klientów typu panie Boguszu kupił pan u Nas ponad 50 butelek, kolejne zamówienie ze zniżka 0*. Obsługa klienta 1* (wysłali nie tą butelkę - brak odp. Pytanie o dostępność - brak odp. Chęć domówienia 2 butelek wysłana 10min... po zamówieniu 10 - brak odp. Wykasowana historia zamówień z profilu - odpowiedź zajmiemy się tym i ponad tydzień nie załatwione). A zatem: spora szansa, ze znajdziesz tam dobrą butelkę, ale to wszystko. ( więcej )
Bogusz Niewiadomski