Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Właśnie skończyła się II wojna światowa, kiedy Roberto Anselmi sprzedał wszystkie swoje majątki ziemskie, aby dalej wspierać rodzinę. W tym czasie syn Roberto, zainteresowany pozostaniem w branży winiarskiej, postanowił rozpocząć działalność jako rozlewnia, uzyskując w krótkim czasie doskonałe wyniki ekonomiczne. Później to wnuk samego Roberto Anselmi zdecyduje się sprzedać piwnicę do butelkowania, aby powrócić do początków, kupując działki szczególnie nadające się do uprawy winorośli, aby wzmocnić rodzime odmiany tego terytorium dzięki pomocy nauki i innowacje, które w dziedzinie enologii i uprawy winorośli szły wielkimi krokami. W ten sposób, z ojca na syna, dzisiaj Lisa i Tommaso mocno trzymają lejce Anselmiwiniarnia. Znajdujemy się niedaleko Werony, dokładnie w Monteforte d'Alpone, dokładnie w rejonie San Carlo: tu spotykamy rodzinną firmę Anselmi, której winnice, niedaleko Monte Foscarini, znajdują się na wysokości około trzystu metrów nad poziomem morza. Rzędy, skierowane na południe, rosną na glebach wapiennych i wulkanicznych i są pielęgnowane ze skrupulatną i maniakalną uwagą, aby zapewnić, że zbiory po zbiorach, będziemy mogli zebrać zdrowe i autentyczne winogrona, bogate i skoncentrowane w każdym najmniejszym niuansie organoleptycznym . Po zebraniu kiście Garganega, Chardonnay i Trebbiano trafiają do piwnicy, gdzie są przetwarzane w imię najwyższej jakości, z poszanowaniem pory roku i terytorium. Winifikacja odbywa się wyłącznie ze stali, aby uwydatnić wszystkie nuty odmianowe winogron. Roberto Anselmi udowodnił swoje oddanie winom Veneto poprzez niezachwiany nacisk na wyższe standardy jakości w Soave DOC, dzięki czemu zyskał tytuł „sumienia Soave”.Po odziedziczeniu branży winiarskiej od ojca i rodziców przed nim Roberto Anselmi był przekonany, że region Soave był w stanie wytwarzać złożone i interesujące wina, które zasługują na uznanie na światowym poziomie. Kiedy jego próby zreformowania DOC w celu poprawy regionalnej jakości produkcji zostały udaremnione przez niewystarczające dostosowanie przepisów DOC, zamiast tego przyjął klasyfikację Veneto IGT dla swoich win, kontynuując nieustępliwy nacisk na jakość. Anselmi poświęca najwyższą troskę swoim winnicom i fanatycznie kontroluje proces produkcji wina. Środki te, wraz z innowacjami w regionie, takimi jak produkcja wina z pojedynczej winnicy, winorośle wyszkolone przez facetów i nasadzenia o wysokiej wydajności, przyniosły mu międzynarodowe uznanie. Chrupiące, białe wina Anselmi, które stały się owocem wysokiej jakości produkcji w Soave. Roberto Anselmi jest małym, niezależnym producentem win w regionie Veneto, który udowadnia , że Soave nie musi być tylko produktem masowym, ale może stać się niezwykłym winem z charakterem i osobowością. Znany z małej aromatyczności, biały szczep garganega w rękach tego wytwórcy daje wina kompleksowe, intensywne o czystym i świeżym zapachu.

 

Polecane wian: ANSELMI CAPITEL FOSCARINO; ANSELMI REALDA; ANSELMI SAN VINCENZO;

Produkty producenta