Antoniolo Piemont Gattinara w Górnym Piemoncie od dziesięcioleci z niewiarygodną wytrwałością pracują nad uprawą winorośli w północnym Piemoncie, niedaleko alpejskiego masywu Monte Rosa. Znaczenie winnic Antoniolo Piemonte wzrosło t, że można je porównać z wielkim Crus z Barolos. Ta winnica zdołała chronić winorośl pomimo ogromnych zmian i postępującej industrializacji na tym obszarze. W ten sposób udało im się wynieść Nebbiolo z Gattinary ponad najtrudniejsze czasy i wnieść decydujący wkład w rozwój regionu uprawy winorośli i nazwy pochodzenia, doskonale oddając terroir w produkowanych winach. Azienda Vitivincola Antoniolo została założona w 1948 roku przez Mario Antoniolo w Gattinara, w dolinie Sesia, w północnym Piemoncie. W latach 80. zarządzanie firmą przejęła jego córka Rosanna, która teraz została przekazana trzeciemu pokoleniu Alberto i Lorella. Pierwotna siedziba winnicy znajdowała się w pobliżu XV-wiecznego klasztoru należącego do rodziny, ale ze względów logistycznych siedziba została przeniesiona na obecne miejsce w latach 70-tych.

 

Wspólnym wątkiem, który łączy twórczość rodziny Antoniolo na przestrzeni pokoleń jest ich wielka miłość i szacunek do ziemi, którą uprawiają, starając się stosować proste i nieinwazyjne metody, pozostawiając przestrzeń dla pracy natury. W regionie wokół Gattinary wino produkowano już w czasach rzymskich, o czym świadczą znaleziska archeologiczne. W dzisiejszych winnicach Gattinary uprawia się głównie szczep Nebbiolo, znany w okolicy jako Spanna. Antoniolo. Jak najwięcej natury, jak najmniej wpływów, ile potrzeba. Dziś rodzina Antoniolo uprawia w Gattinarze około 18hektarów, które są w większości obsadzone Nebbiolo i to pozwala na wyprodukowanie około 60 000 butelek rocznie. Wszystkie winnice są własnością rodziny i tylko ich własne winogrona są poddawane winifikacji. Winorośl ma 35-40 lat, czasem nawet 60 lat, gleby morenowo-wulkaniczne, przeważnie skierowane na południowy-południowy-zachód. Filozofia rodziny polega na jak największej ingerencji w winnicę w zgodzie z naturą i jak najmniej. W piwnicy preferowane są również naturalne procesy, takie jak maceracja z rodzimymi drożdżami, po której następuje okres dojrzewania od 18 do 30 miesięcy, czasem dłuższy, w dużych dębowych beczkach i rafinacja w butelce przez 12 miesięcy. Antoniolo oraz jego trzy najlepsze crus.  Winiarnia ma trzy ekskluzywne indywidualne warstwy, których reputację można teraz utożsamiać z najlepszymi crus w regionie; Osso San Grato, San Francesco, Le Castelle

 

Trzy fantastyczne wina najwyższej jakości o różnych charakterach z tej samej odmiany winorośli, podobne w arystokracji i typowej dla terroir świeżości, bogate w aromaty, smaki i doznania, które zdobywają każdego, kto ma zaszczyt ich degustacji. Vigneto Osso San Grato w górnej i najbardziej słonecznej części winnicy Osso San Grato, obok Villotta Ca'Rossa. Osso San Grato jest najważniejszym cru winnicy Antoniolo, plasuje się na Olympusie win Piemontu, a jego jakość została doceniona trzema kieliszkami Gambero Rosso. 5,5-hektarowa winiarnia Osso San Grato jest prawie w całości własnością rodziny Antoniolo. Charakteryzuje się porfirową glebą pochodzenia wulkanicznego i orientacją wyłącznie na południe.  Vigneto San Francesco winnica, która produkuje niezrównane winogrona: to winnica San Francesco, duma rodziny Antoniolo”.

Wina z Cru San Francesco ucieleśniają „starożytną i pełną duszę” win Nebbiolo .  Vigneto Le Castelle z widokiem na wzgórze położona jest winnica, która produkuje niezrównane winogrona: to winnica Le Castelle, duma rodziny Antoniolo”.

Trzecie cru jest najmniejsze. Winogrona Nebbiolo dla Le Castelle rosną na 1,3 ha, co czyni je prawdziwym rarytasem. Tutaj winorośl ma średnio 40 lat, gleby pochodzenia wulkanicznego są głębsze i bogatsze niż w pozostałych dwóch pojedynczych warstwach, co daje Gattinarze większą siłę i głębię. Le Castelle to jedyne wino dojrzewające w barriques.  Le Castelle Gattinara DOCG jest produkowany tylko w bardzo małych ilościach, butelki są limitowane, a każda z nich jest ponumerowana. „Butelki Antoniolo zawierają to, co najlepsze w dziedzictwie Północnego Piemontu. Twarde i tylko pozornie szczupłe, potrafią przetrwać dziesięciolecia, a cała ich wielkość jest natychmiast widoczna”. — Gambero Rosso

 

Antoniolo jest uważany przez wielu za najważniejszy punkt odniesienia posiadłości w Gattinarze, najbardziej znanej apelacji Górnego Piemontu. W latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych, kiedy wielu Włochów uciekało ze wsi do pracy w fabrykach Piemontu, Antoniolo zdobywał najlepsze winnice w okolicy. W latach 70. mieli godną pozazdroszczenia kolekcję najlepszych crus Gattinary, w tym monopol na winnicę Osso San Grato. W 1974 roku Rosanna Antoniolo, córka Mario oraz matka Alberto i Lorelli, zaakceptowała sugestię najsłynniejszego włoskiego dziennikarza zajmującego się winem, Luigiego Veronellego, i zabutelkowała jej Osso San Grato i San Francesco jako wina z jednej winnicy. Chociaż kilku producentów w Langhe już to robiło, to było rewolucyjne dla Gattinary. Obecnie posiadłość ma 14 hektarów uprawy winorośli, a brat i siostra przestrzegają ścisłych wytycznych swojej pionierki. Fermentacja odbywa się powoli w betonowych kadziach z rodzimymi drożdżami, a wszystkie Gattinary dojrzewają tak długo jak Riserva, nawet jeśli zaczęły nosić oznaczenie dopiero w roczniku 2015. Rocznie produkuje się średnio 4600 skrzynek.

 

 

 

 

1.       Nebbiolo Coste della Sesia Juvenia Antoniolo  

2.       Nebbiolo Rosato 'Bricco Lorella', Antoniolo       

3.       Gattinara Riserva, Antoniolo    

4.       Gattinara Riserva 'Castelle' Antoniolo  

5.       Gattinara Riserva 'San Francesco'  Antoniolo    

6.       Gattinara Riserva 'Osso San Grato'  Antoniolo

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz