Argiano Toskana Montalcino

Argiano to z pewnością jeden z najpiękniejszych toskańskich domów. Wina nigdy nie były tak wspaniałe, o czym świadczą noty, które wypadają każdego roku. Winogrona pochodzą z najpiękniejszych działek Montalcino, cieszących się szczególnie korzystnym mikroklimatem panującym na wysokości około 300 metrów nad poziomem morza, gdzie jedna część składa się z obfitej struktury gliny, piasku i wapienia, a druga zbudowana jest z głębokich glin. Identyfikacja terenu każdej działki umożliwiła enologom sadzenie każdej odmiany winorośli na terenie i w klimacie, który najlepiej jej odpowiada. Rezultatem jest stworzenie kilku roczników o silnej tożsamości w niepowtarzalnym stylu. Dziś wszyscy czołowi krytycy zgodnie twierdzą, że posiadłość Argiano produkuje wyjątkowe, wysokiej jakości wina, które przede wszystkim charakteryzują się długim potencjałem starzenia. Kluczowymi słowami opisującymi ich cuvée są elegancja, wyraz terroir, finezja i długość na podniebieniu.

Początki winnicy Argiano sięgają końca XVI wieku, kiedy to szlachecka rodzina Pecci ze Sieny wzniosła na wzgórzu wspaniałą Villa di Argiano wraz z przylegającą piwnicą z winami, z której roztaczał się malowniczy widok na rzekę Orca od południowego zachodu. z Montalcino.

Na przestrzeni wieków majątek przechodził z rąk jednej rodziny szlacheckiej na drugą. Hrabina Noemi Marone Cinzano przejęła zabytkową posiadłość w 1992 roku. Miała przed sobą jasny cel: wyprodukować tutaj wyjątkowo wysokiej jakości Brunello di Montalcino. Aby ta wizja mogła dojrzeć, bizneswoman zdecydowała się zatrudnić słynnego toskańskiego eksperta od win Giacomo Tachisa na stanowisku enologa. Z biegiem czasu do dumnego Brunello z Argiano dołączyły Super Tuscan Solengo – do dziś czołowy produkt w swojej klasie – oraz jednoodmianowe Sangiovese Suolo, które również zdobyło wiele nagród. W 2004 roku Hans Vinding-Diers przejął firmę Tachis. Od czasu tej zmiany zarządzania na terenie posiadłości praktykowano rolnictwo organiczne i stosowano nowoczesne techniki przetwarzania wina.

Położyło to kolejny kamień węgielny pod świetlaną przyszłość. W 2013 roku właściciel zmienił właściciela, a zarządzanie firmą przejął Bernardino Sani, który od 2015 roku zajmuje się również produkcją tradycyjnych win w winnicy. Od 2019 roku Argiano jest pierwszą firmą w Montalcino wolną od plastiku. Wszystkie jednorazowe produkty plastikowe zostały wyeliminowane. Inspiracją dla zrównoważonego podejścia winiarni jest model okrężny, który rozpoczyna się od selektywnej zbiórki odpadów, a także obejmuje ponowne wykorzystanie odpadów rolniczych, takich jak odpady zielone. W ostatnich latach winnica, która w 1967 roku była członkiem-założycielem Konsorcjum Brunello wraz z innymi historycznymi winnicami w regionie, przeżywała dobre czasy. Podczas gdy starożytne piwnice nadal służą do przechowywania wybornych win w fazie starzenia, zakłady winiarskie mieszczą się obecnie w piwnicy wyposażonej w najnowocześniejszą technologię, która idealnie komponuje się z krajobrazem.

Gościnna winnica Argiano, która prowadzi również działalność agroturystyczną (Posta l'Orciaia), zajmuje obecnie łączną powierzchnię około 125 hektarów, z czego 51 hektarów to winorośle różnych wyznań, a także drzewa oliwne i lasy. Prawie wszystkie winnice są skierowane na południe i mają doskonałą wentylację. Winnice charakteryzują się kredowymi glebami z typowymi dla tego regionu osadami gliny. Gęstość winorośli jest stosunkowo wysoka i wynosi 7000 roślin na hektar. W posiadłości uprawiane są czerwone odmiany winogron Sangiovese Grosso (Brunello), Syrah, Cabernet Sauvignon i Merlot.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz