AUMONIER Sophie i Thierry Chardon Francja Loara

Domaine de l'Aumonier założone w 1996 roku przez Sophie i Thierry Chardon. Imię to ma dla obojga znaczenie symboliczne, gdyż w tym czasie dziadkowie Zofii podarowali im pierwsze winnice. We Francji „aumonier” to nazwa prezentu – drobnej ofiary wrzucanej do worka na dzwonek kościelny. Udało im się dokupić dodatkowe działki od sąsiednich winiarzy, którzy w tym czasie odchodzili na emeryturę, aby móc zacząć od 10 hektarów. Thierry przez sześć lat pracował jako kierownik terenowy w winnicy w Mareuil sur Cher.

Thierry dorastał w winnicy w Touraine, gdzie jego rodzina produkowała wino od kilku pokoleń. Kiedy jego ojciec został zmuszony do sprzedaży winnicy, Thierry spełnił swoje marzenie z dzieciństwa i został strażakiem w Paryżu. Tam poznał Sophie, młodą i ambitną studentkę. Po latach wrócili razem do jego rodzinnego miasta w Touraine. Winnica, która w międzyczasie została sprzedana, poszukiwała wówczas Menedżera Operacyjnego i ta praca wydawała się idealna. Robienie wina miał po prostu we krwi i wraz z Sophie podjął wyzwanie. To tam rozpoczęła się jego kariera odnoszącego sukcesy winiarza. Tuż przy winnicy, która należała do jego rodziców i gdzie sam się wychował. Kiedy nadszedł właściwy czas, Sophie i Thierry kupili od rodziny Sophie 3 hektary ziemi. Bez narzędzi, bez klientów i niewielkich zasobów, ale za to ze wspólnym marzeniem i mnóstwem doświadczenia wyruszyli w swoją przygodę. Dziś domena obejmuje 47 hektarów winorośli.

Winnice Domaine de l'Aumonier znajdują się na lewym brzegu Cher, dopływu Loary, i rozciągają się na południowych stokach. Zróżnicowanie geologiczne gleb jest ogromne, od gleb gliniastych i wapiennych po tufy i krzemienie. Są to doskonałe warunki do uprawy różnych odmian winorośli znad Loary, takich jak Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, ale także Cabernet Franc. Panuje tu także zrównoważony klimat, determinowany przez pobliski Atlantyk, który nadaje winom świeżości.

Wina wysokiej jakości. Od samego początku Sophie i Thierry Chardon postawili na jakość. Dlatego dla obu firm przejście na uprawę ekologiczną winnic jest dla nich oczywistością. W piwnicy chodzi o to, aby dać winom wystarczająco dużo czasu na rozwój i rozwinięcie się. W tym celu zbudowano podziemne betonowe cysterny na białe wina, w których wina mogą powoli rozwijać się na własnych drożdżach, zgodnie z cyklem pór roku.

Dzięki swojemu entuzjazmowi para, wspomagana przez dwóch pełnoetatowych pracowników i pracowników sezonowych, maksymalnie wykorzystuje swoje Sauvignon; młode, wytrawne białe wino z nutami cytrusów i białych owoców. Produkują także Touraine „Gamay” Domaine de l'Aumonier, piękne, ciemnoczerwone wino. Otwiera się nutami czerwonych owoców. Atak jest gładki i świeży, owoce dojrzałe i intensywne z pieprznym finiszem. To owocowe, rześkie, lekkie wino można spożywać do różnorodnych dań (azjatyckie, sałatki, wędliny itp.), ale także jako aperitif.

Ciężką praca każdego dnia nad produkcją wysokiej jakości win z pasją, rozsądkiem, rozwagą i szacunkiem dla naszego środowiska. To poszukiwanie, w którym każdy krok jest przemyślany i propaguje nasze idee. I co roku powstają produkt, z których wyrasta wino z miłości do zawodu, wykorzystując wyłącznie elementy, które daje nam natura.

Loara Domaine de l'Aumonier jest kolebką najlepszych Sauvignon Blanc i Chenin Blanc, w Domaine l'Aumonier znaleźliśmy dwa z nich o doskonałym stosunku ceny do przyjemności.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz