Champagne Baron-Fuenté szampany. Winorośl Charly-sur-Marne należała do rodziny Baron od XVII wieku. Znajdują się one na wspaniałych zboczach doliny Marne, na zachód od regionu uprawy winorośli Szampanii. Historia Domu Barona-Fuenté zaczyna się jednak naprawdę w 1962 roku, kiedy Gabriel Baron i Dolorès Fuenté otrzymują w prezencie ślubnym 1 hektar winorośli od ojca Gabriela. Namiętny i odważny, Champagne Baron-Fuenté został założony w 1967 roku i produkowane są jego pierwsze cuvee z rodzinnych winorośli. Dzieci Dolorès i Gabriela postanawiają dołączyć do rodzinnego biznesu, aby dalej rozkwitać. Sophie jest pierwsza, w 1983 roku. Dzięki ojcu uczy się wymagającej pracy winiarza i nabiera prawdziwego zrozumienia sekretów Champagne Hillsides i ich charakterystycznych odmian winorośli, aby móc prowadzić winnicę. Ignace, pasjonat produkcji słynnych bąbelków szampana, dołącza w 1992 roku. Jego ojciec przekazuje całą rodzinną wiedzę i zanim przejdzie na emeryturę, pozwalając synowi rozwinąć swój własny styl. Od tego czasu Ignace pracuje nad szampanami Baron-Fuenté, łącząc głęboki szacunek dla terroir, historycznego stylu Baron-Fuenté i nowoczesnych technik produkcji wina. Baron-Fuenté i jego plantatorzy nadal rozwijają się wraz z drugim pokoleniem rodziny, co prowadzi do rozbudowy piwnicy w 2000 r. w celu poprawy warunków przechowywania win. Ta ewolucja w szczególności prowadzi do możliwości przedłużenia starzenia butelek ponad przeciętny czas trwania. W 2007 roku, dzięki rozbudowie drugiej piwnicy, proces etykietowania i plombowania zostaje unowocześniony za pomocą nowego, nowocześniejszego sprzętu, który łączy technologię, jakość i lepsze warunki pracy. W 2011 roku te same wartości winiarskie i ta sama pasja do swojego terroir połączyły rodziny Baron-Fuenté i Lété-Vautrain. Tylko kilka kilometrów od Charly-sur-Marne, w winnicy Château-Thierry, Champagne Lété-Vautrain założyła posiadłość w 1968 roku. Związani z rodzinnym dziedzictwem, Sophie i Ignace pragnęli zachować rodzinną tożsamość i niezależność tę Izbę jako spuściznę po pracy rodziny Lété-Vautrain. Aby sprostać wymaganiom jakościowym rodziny oraz potrzebom wynikającym z rozbudowy winnicy, w 2013 roku zaprojektowano nowe centrum tłoczenia. Nowe centrum doskonali procesy tłoczenia i produkcji wina podczas zbioru winogron, mając na celu lepsze poszanowanie winogrona i ich sok. W tym samym roku Ignace, z wyraźnym zamiłowaniem do nowości i innowacji, rozpoczyna proces winifikacji w dębowych beczkach dla niektórych cuvée, takich jak Esprit Blanc de Blancs, Esprit Grand Cru i Grands Cépages Chardonnay. Dzisiaj Sophie i Ignace Baron są dumnymi właścicielami 40-hektarowej winnicy i każdego dnia pracują, aby zaoferować Ci możliwość odkrycia najpiękniejszego wyrazu spuścizny ich rodziny, ochrony ich wiedzy i przekazania swojej pasji następnemu pokoleniu w rodzinie.

Tradition Brut - Champagne Baron-Fuenté

Grande Réserve Demi-sec - Champagne Baron-Fuenté

Grande Réserve Brut - Champagne Baron-Fuenté

Rosé Dolorès Brut - Champagne Baron-Fuenté

Millésime 2011 - Champagne Baron-Fuenté

Esprit Blanc de Blancs - Champagne Baron-Fuenté

Esprit Grand Cru - Champagne Baron-Fuenté