Już w 1775 brytyjski podróżnik Henry Swinburne stwierdził, że w regionie Priorat można tworzyć najlepsze wino zbierając grona rosnące w górach kartuzów". Minęło ponad dwieście lat i nadal w górach są uprawiane z winnice, z których produkowane są doskonałe wina, surowiec o uznanej jakości zarówno przed jak i obecnie. Przez kilkaset lat uprawa winorośli była praktykowana w niektórych posiadłości Cellers dScala dei. Priorat to tereny, na których przez wieki zachowały się winorośle, ponieważ uzyskane winogrona zawsze były niekwestionowane. Winogrona, z których pochodzą wina Cellers Scala Dei pochodzą z winnic, które mają ponad sześćdziesiąt lat, uprawiane na terror sześćdziesiąt hektarów bazując głównie na szczepach Grenache i Carignan, podzielonych na 42 różnych parcelach działek które są nieduże. Działki położone między 400 a 800 metrów nad poziomem morza, co sprawia, że Cellers Scala Dei ​​ma jedne z najwyższych winnic w Prioracie. Istnieją trzy rodzaje ciał stałych (łupki, gliny i gleby wapienne), wszystko to pozwala na szeroki zakres odcieni w produkcji win. Cellers Scala Dei tworzy wina najwyższej klasy światowej.

Produkty producenta