Dalmore Whisky w 1839 roku za pośrednictwem Alexander Matheson na odosobnionym obszarze nad brzegiem Zatoki Cromarty, obnażonym ostrymi wiatrami Morza Północnego. Na północnym wybrzeżu Firth of Cromarty Matheson zaczął od zera, budując wszystko, od magazynów po kolej. Matheson stworzył własną ścieżkę, aby być pewnym że Dalmore Whisky zawsze będzie miało niepowtarzalny charakter i smak. Proces dojrzewania Dalmore Whisky jest całkowicie wyjątkowy, niepowtarzalny.

Od setek lat Dalmore Whisky utrzymuje szczególne stosunki z Gonzalezem Byassem, a Dalmore jest jedyną destylarnią na świecie, która może używać wybranych beczek. Nasz Master Distiller Richard Paterson ręcznie wybiera każdą beczułkę, a każdy z nich ma dojrzałe sherry, wybiera drewno w najlepszej jakości. Dalmore uznaje za najważniejsze dobre dobranie beczeki która obdarzona głębokim miedzianym kolorem i smakiem zmiażdżonych migdałów, cynamonu, imbiru i cytrusów. Amerykańskie beczki po bourbonie z białego dębu, pozyskiwane z gór Ozark w Kentucky, nadają smaki intensywnej wanilii, przypraw, miodowi i tropikalnym owocom. Jest to szczególnie cenne drewno, ponieważ całe drzewo przyniesie tylko dwie beczki. Dalmore Whisky zawsze mieli odwagę przesunąć granice doskonałości. Obecnie mamy dobry tego przykład, Whisky Dalmore wysoko oceniane i nagradzane na konkursach całego świata. Zobacz Whisky Dalmore:

Produkty producenta