W XIV wieku podczas pobytu w Awinionie papieże zbudowali zamek papieski w Châteauneuf-du-Pape. Pod wrażeniem wyjątkowego „terroiru” tego obszaru (gleby i warunków jej uprawy) zasadzili winnice wokół zamku na tarasach pokrytych gładkimi zaokrąglonymi kamykami.  Umiejętności w zakresie uprawy winorośli, wraz z wyjątkowym terroir naszych winnic, Domaine Grand Veneur Chateauneuf-du-Pape - Côtes du Rhône, Domaine du Clos de Sixte Lirac, Château Mazane Vacqueyras, Domaine la Grangette Saint Joseph Côtes-du-Rhône stanowią cenne dziedzictwo przekazane nam przez przodków: zdajemy sobie sprawę, że ta spuścizna jest bezcenna i nieustannie staramy się ją zachować. Podstawą Domaine Grand Veneur  jest staranne podejście do uprawy winorośli zachowując zobowiązanie i poszanowania gleby, winorośli oraz zdrowia i dojrzałości winogron, która jest niezbędnym warunkiem produkcji doskonałych win. „Wspaniałe wino to takie, które jest wytwarzane ze zdrowych winogron i które pozwala wyrazić niepowtarzalny charakter i złożoność jego terroir” Zarówno winnice Grand Veneur, jak i Clos de Sixte są uprawiane zgodnie z certyfikowanymi ekologicznymi praktykami rolniczymi. Gleby utrzymywane są wyłącznie przez lekką orkę i nawożone kompostem roślinnym. Opryskujemy winorośle (za pomocą dozwolonych zabiegów ekologicznych) tylko wtedy, gdy istnieje uzasadnione zagrożenie dla zdrowia winorośli. Plony są niskie lub utrzymywane pod kontrolą przez zielone zbiory. Ta interwencja, wykonywana ręcznie latem, pozwala nam być selektywnym nie tylko pod względem ilości, ale także jakości, faworyzując najlepiej wyeksponowane grona. Aby kiście były dobrze przewietrzone, ręcznie przerzedzamy liście wokół winogron. Ręcznie zbierane zbiory są sortowane kiść po kiści. Po starannym dojrzewaniu wina poddawane są jedynie lekkiemu klarowaniu, tak aby respektować wyjątkowe właściwości terroir każdego wina. Może pojawić się naturalny osad, będący oznaką bogactwa i witalności wina. Wspaniałe wina, które ewoluują wraz z upływem czasu: futs.png Zdolność wina do starzenia się pozwala odróżnić modne „łatwe do picia” wina od tego, co można by nazwać „winami z wielką przyszłością”. Czy naprawdę można zadowolić się winem, które awansuje do statusu „Cru”, ale które nie wytrzymuje próby czasu? Albo wino, które osiąga szczyt przedwcześnie po trzech lub czterech latach? Nasze wyjątkowe terroirs pozwalają nam produkować mocne i dobrze zbalansowane wina o doskonałej zdolności do leżakowania. Wino powinno być dobre od najmłodszych lat, ale jego prawdziwą wielkość można ocenić dopiero w nadchodzących latach poprzez próbę czasu.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz