Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Domaine Pelle Dolina Loary Francja -  Menetou-Salon, niegdyś uważany za najbardziej niekonwencjonalną apelację Doliny Loary, zyskał spore uznanie dzięki Domaine Henry Pellé, który odpowiada za 25% całej produkcji AOC. Morogues, główna wioska Menetou-Salon, dzieli te same wapienne gleby kimerydzkie, co jej bardziej znany sąsiad, Sancerre, ale za ułamek ceny. Podczas gdy rodzinny biznes rozpoczął się jako hobby na początku XX wieku, dziś Domaine Henry Pellé jest producentem wzorcowym, według którego oceniani są wszyscy inni w AOC. Henry Pellé jako pierwszy butelkował rodzinne wina pod marką Pellé, zbudował nową piwnicę w 1970 roku i powoli powiększał zasoby. W 1980 roku do Henry'ego dołączył jego syn, Éric, i obaj byli zapalonymi uczniami swoich terroirów. Kiedy tragiczny wypadek pochłonął życie Érica w 1995 roku, Wdowa po Henrym i Ericu, Anne, wezwała na pomoc byłego stażystę Juliena Zernotta. Julien był instrumentalnym mentorem syna Anne i Erica, Paula-Henry'ego, który zabutelkował swój pierwszy rocznik dla Domaine w 2007 roku. Pellés uprawia 40 hektarów winnic, obsadzonych Sauvignon Blanc i Pinot Noir, bez herbicydów i pestycydów. Regularnie orają, aby napowietrzać glebę i wbijać korzenie głębiej, a winorośl odżywiają naturalnym kompostem. Pozbywanie się pączków ogranicza plony, co nadaje winom bogactwo i złożoność. Po zebraniu winogrona są sortowane i powoli i delikatnie prasowane. Moszcz jest fermentowany na rodzimych drożdżach w kadziach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze. Białe i czerwone często starzeją się na osadzie i cuveessą podzielone na zbiorniki i beczki odpowiednio do wieku do 12 miesięcy. Ich wstępne butelkowanie białej wioski Morogues jest bogate w minerały i doskonałe - ponadprzeciętne osiągnięcie w swojej klasie. Ich dwa lieux-dits, Vignes du Ratier i Clos des Blanchais, oferują bardziej złożoną ekspresję Sauvignon Blanc w terroir Morogues. Ich czerwona, pojedyncza winnica butelkowana z Les Cris prezentuje klasyczne aromaty doskonałego Pinot Noir z intensywnymi owocami wiśni i ziemistymi nutami i dojrzewa w 1- do 2-letnich beczkach Burgundii. Wszyscy biali starzeją się na osadzie ze stali nierdzewnej. Pellés zrobiły więcej niż większość lokalnych winnic w podkreślaniu potencjału apelacji i niesamowitych wartości, jakie te wina prezentują dla rodowodu gleby.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz