Winiarnia Drusian znajduje się w samym sercu Valdobbiadene, gdzie rodzina Drusian produkuje wina od trzech pokoleń. Skrupulatna pielęgnacja winnicy i troska o produkcję wina, aby nadać nam ich niepowtarzalny zapach i smak zrównoważony, wśród których są: Cartizze, Valdobbiadene Superiore i Prosecco. Tajemnicę tego sukcesu można znaleźć na wzgórzach tego pięknego i wyjątkowego obszaru, składającego się ze szczególnie żyznej gleby bogatej w wapień i kamieniste w stanie dać nam doskonałe winogrona. I przez miłość i szacunek dla ziemi, którą rodzina Drusian przekazuje w produkcji swoich wysokiej jakości win, umieszczając je wśród doskonałości włoskich win musujących. 

Dziadek Giuseppino rozpoczął działalność w połowie XIX wieku, a po nim jego syn Rino kontynuował działalność do 1984 roku, kiedy to Francesco odniósł sukces. Miłośnik swojej ziemi i owoców, które ona oferuje, był twórcą kilku znaczących przełomów technologicznych i od 1986 roku zaczął produkować wino musujące. Nowa winnica w S. Giacomo di Valdobbiadene, wyposażona w najnowocześniejsze zakłady winiarskie i rozlewnicze, sięga 1998 roku.

Obecna produkcja wynosi około 800 tysięcy butelek Prosecco i Cartizze rocznie: produkcja limitowana i wysokiej jakości . Sekret tkwi w miłości do ziemi i wina, w pasji do tej pracy i mądrym wykorzystaniu najnowocześniejszych technologii. Dość powiedzieć, że w winorośli nie stosuje się środków owadobójczych i pestycydów, nawozy są organiczne i niechemiczne, winogrona zbierane są ręcznie, a następnie wyciskane pod maksymalnym ciśnieniem jednego bara, aby nie pogorszyć jakości moszczu. Na koniec procesu wino jest przechowywane w zbiornikach w niskiej temperaturze i butelkowane bez dostępu tlenu, dzięki czemu pozostaje świeże i pachnące, zawsze młode, pełne zapachów oraz delikatnych i trwałych aromatycznych niuansów kwiatów i owoców.

Filozofia Francesco Drusian, jako Winemaker, polega na uznaniu jakości wina za czysty wyraz jakości winogron i dlatego przywiązuje maksymalną wagę do fizjologii winogron, minimalizując ich wpływ technologiczny. W rzeczywistości zbiór odbywa się wyłącznie ręcznie, a ciśnienie tłoczenia sięga zaledwie bara, aby nie pogorszyć jakości moszczu.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz