Foursquare Rum Distillery właściciele destylarni Foursquare, rodziny Seale, mogą doszukać się swoich tradycji i korzeni firmy na Barbadosie do lat 50. XVI wieku i mogą odnosić się do pięciu pokoleń wiedzy o rumach sięgających 1820 roku. Powstanie marki Foursquare nastąpiło jednak znacznie później. Podczas gdy rodzina mogła domagać się jednego z najstarszych domów handlowych Barbadosu, Reginald Leon Seale był zabroniony, podobnie jak inni handlowcy, od sprzedaży rumu bezpośrednio konsumentom zgodnie z ustawą o akcyzie Barbados. Jego metoda w tym temacie polegała na założeniu firmy dystrybucyjnej w Bridgetown na początku XX wieku - i to było narodziny marki RL Seale. RL Seale nie był jedynym przedsiębiorcą, który podjął takie działania, ale był jednym z niewielu odnoszących sukcesy. Ten dobrobyt stanowił okazję do ekspansji, a od 1962 do 1993 roku nabyto rumowe portfele ESA Field i Alleyne Arthur, w tym Old Brigand, Taylors Falernum i Doorly . Aby skutecznie skonsolidować wiele marek, podjęto decyzję, że ESA Field i Old Brigand skoncentrują się na lokalnym rynku, na którym zawsze dobrze sobie radzili, a firma Doorly stała się marką eksportową. Taki był stan rzeczy do 1995 r., Kiedy to firma, pod przewodnictwem Sir Davida Sealea, grała na zakupie cukrowni, której najstarszy budynek pochodzi z 1636 r. I był w większości zgrzybiały. Jego intuicja opłaciła się jednak, a ta strona stała się destylarnią Foursquare. Obecnie jest to jedna z najbardziej wydajnych i nowoczesnych destylarni rumów w pobliżu, wraz z najnowocześniejszą na świecie zakładem rozlewniczym. Gorzelnia ma trzykolumnową próżnię, wciąż wykorzystywaną do lżejszych rumów i nowoczesną doniczkę do cięższych rumów, które zawsze są destylowane ze sfermentowanych melasy w małych partiach (zwykle 112 baryłek) i starzonych w tropiku. Jego rumy dojrzewają w małych amerykańskich dębowych beczkach po Bourbonie w ogromnych otwartych magazynach, z których większość pochodzi z nienazwanej (ale słynnej) destylarni w Lynchburgu w stanie Tennessee. Już teraz imponująca i rosnąca siła w świecie rumu wydaje się, że Foursquare ma być w czołówce produkcji rumu w najbliższej przyszłości, po tym jak marka zakończyła dobry rok, kiedy została nazwana Rum Producer of the Year prestiżowe zawody International Spirits Challenge 2017. Obecnie Richard Seale nadzoruje operacje destylarni i ma ma reputację indywidualisty, który obejmuje postęp technologiczny w destylarni Foursquare Rum Distillery wśród swoich rówieśników. Four Square produkuje dużą liczbę marek rumu z tylko jednego typu fermentacji przy użyciu drożdży destylatora importowanych z Republiki Południowej Afryki. Dwustopniowy proces fermentacji jest kontrolowany komputerowo i postępuje bardzo wolno, a melasę stopniowo dodaje się podczas drugiego etapu w okresie trwającym dwadzieścia godzin. Rum wyprodukowany na four Square to mieszana. Garnek miedziany jest połączony małą kolumną która z kolei zasila dwie komory retorowe i dwa zestawy chłodziarek, a spirytus wynurza się w temperaturze zaledwie 10 stopni. Dodatkowe chłodzenie w retorach zapewniają refluks na wszystkich trzech etapach tej niekonwencjonalnej konfiguracji. Foursquare Rum Distillery wykorzystują najczęściej beczki z amerykańskiego debu i po whiski. Eksperymentowano też z beczkami po Sherry, Madera, Porto, Zinfandel. Beczki napełniane są w 65% - ^8 % alc vol aby uzyskać większą ekstrację drewna. Charakter Rums Four square pochodzi z destylarni i starzenia się beczek, z absolutnie bez faworyzowania dodatków. Efekt doskonały rum z niewygórowaną cenę.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz