Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Il Marroneto Montalcino Toskania
Rok założenia: 1974
Il Marroneto to mała, ośmiohektarowa posiadłość na północy Montalcino, tuż za miastem. Została założona w 1974 roku przez Giuseppe Mori, który zakochał się w posiadłości, gdy po raz pierwszy odwiedził ją z pobliskiej Sieny. W tamtym okresie w Montalcino było zaledwie kilkudziesięciu producentów, podczas gdy dziś jest ich ponad 200! Od początku byli oni niezmiennie tradycyjnym producentem. Tradycyjnym zarówno w tym sensie, że używają dużych dębowych botti , ale także w tym sensie, że ich filozofia i techniki były przekazywane z pokolenia na pokolenie, od Giuseppe do jego syna, Alessandro, a z kolei do syna Alessandro, Iacopo, który niedawno zaczął ściśle współpracować z ojcem w prowadzeniu posiadłości.
Kiedy Giuseppe Mori, z zawodu prawnik, w latach 70. rozpoczął sadzenie swojej pierwszej winnicy w Montalcino, jego dwaj synowie, Andrea i Alessandro, szybko zainteresowali się tym przedsięwzięciem. Choć Andrea ostatecznie poszedł w ślady ojca i również został prawnikiem, to Alessandro postanowił całkowicie poświęcić się winiarstwu. Dzięki jego pasji, wrażliwości na toskański krajobraz i oddaniu pracy z ziemią, niewielkie i historyczne gospodarstwo Il Marroneto, usytuowane wokół średniowiecznej wieży strażniczej, przekształciło się w jednego z najbardziej znaczących producentów Brunello di Montalcino, szczególnie w północno-zachodniej, chłodniejszej części apelacji.
Na początku Alessandro korzystał z pomocy dwóch znanych konsultantów winiarskich, Mario Cortevesio i Giulio Gambelli (którzy mieli powiązania z Montevertine, Castell'in Villa, Montenidoli i innymi). Począwszy od 1990 roku Alessandro czuł, że jest gotowy i zdolny do samodzielnego działania, bez konsultantów, choć nadal, jak sam mówi, „miał wiele do nauczenia się od swoich winnic”. Oprócz fermentacji i starzenia w dużych, neutralnych dębowych beczkach, Il Maronneto podejmuje niekonwencjonalną decyzję w przypadku win tego kalibru, aby nie tylko używać soku z wolnego spływu, ale także używać wina tłoczonego, nie tylko pierwszego, ale także drugiego tłoczenia, zarówno w swoim Brunello di Montalcino annata , jak i w butelkowaniu z pojedynczej winnicy, „Madonna delle Grazie”.
W swojej pracy Alessandro może liczyć na wsparcie Lucii Nannetti, duszy kreatywnej projektu, oraz Maurizia Valerianiego, który zarządza piwnicą. Filozofia uprawy w winnicy, obejmującej zaledwie sześć hektarów, opiera się na zasadach minimalnej ingerencji – winorośle nie są traktowane herbicydami ani chemicznymi środkami ochrony roślin. Na zboczach Montosoli, położonych na wysokości niemal 400 metrów, rośliny mają dużo przestrzeni, co pozwala im swobodnie rozwijać korzenie w lekkiej, piaszczystej glebie.
Styl win Il Marroneto to hołd dla klasyki: eleganckie, aromatyczne, nienadmiernie skoncentrowane, powstające w ograniczonej liczbie butelek. Nowe działki położone na niższych wysokościach dodatkowo wzbogaciły ich strukturę i złożoność. Od pierwszego rocznika w 1980 roku wina Alessandro Moriego zyskiwały coraz większy rozgłos.
Il Marroneto Montalcino Sam Alessandro z niezwykłą dokładnością nadzoruje każdy etap produkcji – od zbiorów aż po butelkowanie. Zarówno Brunello z klasycznych parceli, jak i prestiżowe Cru Madonna delle Grazie, nazwane na cześć pobliskiej średniowiecznej kaplicy, dojrzewają w dużych beczkach z dębu slawońskiego i francuskiego z Allier, w piwnicy rozbudowanej w latach 90. Wierność tradycji i dbałość o każdy detal zostały docenione na arenie międzynarodowej – także przez najbardziej wpływowych krytyków. W szczególności Madonna delle Grazie 2011 została wyróżniona przez Monikę Larner z „The Wine Advocate” jako najlepsze Brunello rocznika – zaszczyt, który potwierdza status Il Marroneto jako jednego z klejnotów toskańskiego winiarstwa.
Il Marroneto Montalcino motto „Wielokrotnie apelowaliśmy o cierpliwość wobec win, które z czasem potrafią odsłonić swoje pełne piękno i dostarczyć wyjątkowych doznań. W przypadku Sangiovese z Il Marroneto cierpliwość to nie tylko konieczność – to ogromna zaleta. Potwierdzają to znakomite butelki, które Alessandro Mori z pasją tworzy nieprzerwanie od lat 70.”
Il Marroneto Montalcino winiarze zawsze pracowali z pełnym szacunkiem dla zdrowia winnic. „Każdemu aspektowi winnicy należy poświęcić najwyższą uwagę, ponieważ tych szczegółów nie można poprawić w piwnicy”. Dbałość o szczegóły, zarówno w winnicy, jak i w piwnicy, zawsze była najwyższym priorytetem dla rodziny, chociaż nigdy nie czuli potrzeby certyfikacji dla swoich praktyk winiarskich.
Il Marroneto Montalcino są najbardziej znani z dwóch Brunelli. Pierwszego nazywają po prostu „Annata” lub „Classico”, co wcale nie oddaje sprawiedliwości winu, ponieważ jest to wspaniałe, światowej klasy Brunello. To wino, zwane Il Maronneto Brunello, fermentuje i starzeje się najpierw w dużych beczkach o pojemności 40 HL, a następnie w beczkach o pojemności 26 HL przez około 3 lata, a następnie przez około 10 miesięcy w butelce. Flagowy Brunello „Madonna delle Grazie” został nazwany na cześć średniowiecznego kościoła nad winnicą i pochodzi ze specjalnej dwuhektarowej winnicy, ich najstarszej działki, położonej tuż pod wspomnianym kościołem. Fermentacja tego wina odbywa się w beczkach Allier, które są całkowicie zamknięte i bez kontroli temperatury. Podczas fermentacji temperatura może być dość wysoka przez okres około dwóch dni, co z kolei może nadać winu wyjątkową głębię i strukturę. Następnie wino dojrzewa w beczkach o pojemności 26 HL przez ponad 42 miesiące, a następnie co najmniej dziesięć miesięcy w butelce przed wypuszczeniem na rynek. To wino regularnie należy do najlepszych Brunello produkowanych w latach, w których jest produkowane (tylko w najlepszych rocznikach). Winiarnia od czasu do czasu produkuje również dwa specjalne wybory Rosso di Montalcino, jeden o nazwie Ignaccio , który jest świeższym stylem Rosso, i jeden nazwany na cześć Iacopo, który jest bardziej w stylu „baby Brunello”.
Wyszukaj ponownie to co szukasz